Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Αθ. Εξαδάκτυλος, πρόεδρος ΙΣΘ: Το ανεπαρκές σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει καταρρεύσει

http://www.medvoi365.gr/

Επίκαιρα και φλέγοντα θέματα παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια της πολυθεματικής Ημερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης το Σάββατο, 10 Ιανουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ σημαντικού αριθμού Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, επιφανών καθηγητών και ακαδημαϊκών, υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών του τομέα της Υγείας, νομικών και εκπροσώπων της Περιφέρειας και του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως και των Υγειονομικών Περιφερειών, συζητήθηκαν τα θέματα:

Νέος Θεσμός Διαμεσολάβησης & Νομική Ευθύνη Ειδικευομένων και Ειδικευμένων Ιατρών 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αγκαλιάζει το νέο θεσμό διαμεσολάβησης, o οποίος μπορεί να αποδεσμεύσει σημαντικά τον δικαστικό κλάδο από υποθέσεις που μπορεί να διευθετούνται ταχύτερα και με απλούστερες νομικές διαδικασίες. Ο νέος θεσμός απαιτεί ειδική εκπαίδευση και εξειδίκευση εκ μέρους των νομικών και βαθιά κατανόηση του πλαισίου λειτουργίας ιατρών και ασθενών, πριν απ' όλα όμως προϋποθέτει την αποδοχή του από τους διαδίκους.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα

Το φλέγον αυτό θέμα συνόψισε ο Πρόεδρος, κύριος Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας, δεν μπορεί να υποστηρίζει την ύπαρξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με τις δε τελευταίες ρυθμίσεις ακόμη και το ανεπαρκές σύστημα που υπήρχε έχει καταρρεύσει. Ήδη οι ιδιωτικές και οι δημόσιες δομές υγείας που σηκώνουν το βάρος της αδυνατούν να ανταποκριθούν. Ο ιατρικός κόσμος οφείλει και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα με αξιοποίηση των υπαρχόντων δημόσιων και ιδιωτικών δομών τα οποία η πολιτεία ευχόμεθα να ακούσει».

Ιατρικός Τουρισμός

Πόλο έλξης ιατρικών περιστατικών φιλοδοξούν να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη τόσο ιδιωτικοί όσο και δημόσιοι φορείς με την αρωγή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και την οργανωτική υποδομή του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μέσω του Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας Θεσσαλονίκης. Ο κύριος Νικόλαος Νίτσας, Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και συντονιστής της ενότητας ανέφερε «το πετυχημένο παράδειγμα τον τομέων της υποβοηθούμενης γονιμότητας και της καρδιολογίας που ζει η πόλη μας μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς και να φιλοξενεί η Θεσσαλονίκη και οι ιατρικές της δομές από βαριά νευροχειρουργικά και καρδιολογικά περιστατικά έως απλές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής». Εντυπωσιακά παραδείγματα της προσπάθειας αυτής παρουσίασαν μεγάλα κέντρα αποκατάστασης της πόλης. Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες για την Κεντρική Μακεδονία είναι σημαντικές, αρκεί να τύχουν καλό συντονισμό και στρατηγική ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου