Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Προσφυγικό: Η σημασία της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών - Ο ρόλος της Ελλάδας



Η προσφυγική κρίση όπως όλα δείχνουν ήρθε για μείνει στην χώρα μας και καλό θα είναι να το αντιληφθούμε και να το δεχτούμε σιγά σιγά.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου - Onmed.gf

Μπορεί οι μεταναστευτικές ροές να έχουν σταθεροποιηθεί ή εν πάσει περιπτώσει να μην αυξάνονται, όμως το μείζον θέμα στην ιστορία την προσφυγική είναι άλλο. Και ακούει στο όνομαασυνόδευτα παιδιά! Ένα θέμα κοινωνικό, ευαίσθητο και άκρως σοβαρό. Και εδώ η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο αρκεί να το διαχειρισθεί με ψυχραιμία, με οργάνωση, με γνώση.

Για το εν λόγω θέμα πραγματοποιήθηκε χθες ημερίδα από τους Γιατρούς του Κόσμου, στην διάρκεια της οποίας κατατέθηκαν προβληματισμοί και ερωτήματα για το μεγάλο αυτό θέμα των παιδιών που ξαφνικά βρέθηκαν ορφανά σε μία ξένη χώρα με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον τους αλλά και για την ίδια τους την ζωή.

Αλλά και ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητής Χειρουργικής Αθανάσιος Γιαννόπουλος την περασμένη Τρίτη, στον απολογισμό του, αναφέρθηκε με ζέση στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, κάνοντας έκκληση μάλιστα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ να αναλάβουν κάποιου είδους δράση, προκειμένου να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα για τα παιδιά αυτά, των οποίων η τύχη τους είναι αβέβαιη και εξαιρετική επικίνδυνη.

Είναι ανάγκη, να μπορέσουμε να σώσουμε τα παιδιά αυτά, σημείωσε στον απολογισμό του ο κ. Γιαννόπουλος, καθώς μεγαλώνοντας θα καταλήξουν, είτε στα ναρκωτικά, είτε στην πορνεία, είτε στην εμπορία οργάνων. Ο κ. Γιαννόπουλος εκτίμησε ότι τα ασυνόδευτα παιδιά, είναι περίπου 5.000 στην Ελλάδα σήμερα.

Μάλιστα όπως τόνισε, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε απόφαση τον Οκτώβριο του 2015, για «αναδοχή φιλοξενίας» πέντε ορφανών παιδιών. Ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ συγκεχυμένη, καθώς δεν μπορεί κανείς να βρει άκρη όπως είπε. Μάλιστα σε μία ανθρώπινη στιγμή, ο κ. Γιαννόπουλος, αποκάλυψε πως μαζί με την οικογένειά του αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα κοριτσάκι (προσφυγόπουλο), ωστόσο δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν άκρη με τις σχετικές διαδικασίες.

Χθες, εκπρόσωποι δημοσίων φορέων, διεθνείς οργανισμοί, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, επαγγελματίες της υγείας, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσαν οι Γιατροί του Κόσμου για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα.

Η ημερίδα είχε στόχο να φέρει σε επαφή όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς που ασχολούνται με την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα ώστε να προωθηθεί η συνεργασία και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Απώτερος στόχος είναι η εξεύρεση κατάλληλων και βιώσιμων λύσεων προκειμένου τα παιδιά που μετακινούνται να απολαμβάνουν στο μεγαλύτερο βαθμό τα κατοχυρωμένα από τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία δικαιώματά τους.

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν, ήταν είναι ο εντοπισμός ασυνόδευτων ανηλίκων και την αξιολόγηση των αναγκών τους, η πρόληψη της σεξουαλικής βίας, κακοποίησης ή άλλων μορφών εκμετάλλευσης, η οικογενειακή επανένωση, οι συνθήκες υποδοχής, η υγειονομική περίθαλψη, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, οι διαδικαστικές εγγυήσεις και πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και η εξεύρεση κατάλληλων και βιώσιμων λύσεων.

«Η σημερινή ημερίδα για εμάς αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της ιδιαίτερης σημασίας που έχει για τους Γιατρούς του Κόσμου το ζήτημα της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Ελλάδα. Θα δώσει την ευκαιρία σε όλους όσοι εμπλεκόμαστε να συζητήσουμε χωρίς προκαταλήψεις. Να αναγνωρίσουμε που υπάρχουν προβλήματα και τι μπορούμε ο καθένας από τη μεριά του, η πολιτεία, οι οργανώσεις, οι επαγγελματίες της υγείας και της εκπαίδευσης να κάνουμε καλύτερα» δήλωσε ο Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου – Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου