Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Παρέμβαση ΝΔ για το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β


Για διγλωσσία με αφορμή τη στάση της απέναντι στο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας β΄, το οποίο δεν είναι ενταγμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, κατηγορεί την Αριστοτέλους η Νέα Δημοκρατία.

Όπως καταγγέλλει ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Β. Οικονόμου, μόλις 1 στους 3 γονείς έχει εμβολιάσει το παιδί του, ενώ οι υπόλοιποι 7 επιθυμούν τον εμβολιασμό αλλά η μη αποζημίωση του εμβολίου τον καθιστά απαγορευτικό.

«Η αδιαφορία και αδράνεια του Υπουργείου αφήνει, δυστυχώς, απροστάτευτα τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά, διευρύνοντας την κοινωνική ανισότητα, την οποία η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα μειώσει κάνοντας σημαία την κατοχύρωση του δικαιώματος όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενώ λοιπόν κύριο μέλημα της πολιτικής σας, όπως διατείνεστε, είναι η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα για τις πιο ευπαθείς ομάδες, στην πραγματικότητα, το Υπουργείο αποστρέφει το βλέμμα ή απλά κλείνει τα μάτια, αφήνοντας έκθετους τους πιο αδύναμους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κος Οικονόμου κατηγορεί, παράλληλα, τον Υπουργό ότι οχυρώνεται πίσω από παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι οποίες είχαν εκδοθεί σε εποχές που τα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο ήταν διαφορετικά, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρχε αναγκαιότητα μαζικού εμβολιασμού.

«Πλέον, το εμβόλιο έχει αποδείξει την υψηλή αποτελεσματικότητά του και έχει ως εκ τούτου τη δυναμική να σώσει όχι μόνο ζωές, αλλά και πόρους για το σύστημα υγείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η νόσος, αν και σπάνια, είναι ακριβή» τονίζει ο Τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος επικαλείται τόσο τις συστάσεις της παιδιατρικής κοινότητας όσο και το παράδειγμα άλλων χωρών-μελών της ΕΕ όπου το εμβόλιο αποζημιώνεται πλήρως για τα βρέφη κάτω του 1ός έτους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Ιταλία.

Το θέμα έχει έρθει στη Βουλή έπειτα από σχετική ερώτηση προς τον Ανδρέα Ξανθό.

«Εν έτει 2016 το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β, αποτελεί το μοναδικό εμβόλιο που δεν έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού» αναφέρει σε αυτήν ο κος Οικονόμου και ζητάει να μάθει:

Πότε θα ολοκληρωθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού με την ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας οροομάδας Β;

Έχει προβεί το Υπουργείο σε διερεύνηση της πιο στοχευμένης προσέγγισης, συνεκτιμώντας τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο , προκειμένου να καταλήξει στη βέλτιστη δυνατή λύση προστασίας του πιο ευπαθούς, τουλάχιστον, πληθυσμού;

1 σχόλιο:

  1. 1.ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Ε.
    2.ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΑΦΟΡΑ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΝΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.
    3.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15ΕΤΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ, ΕΝΝΟΩ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ PREVENAR ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ 4 ΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ! ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΠΛΕΟΝ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΟΠΩΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΑΙ!
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΑΡΑΖ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ Ε.Ο.Φ.;
    Κὠστας Σιακαβἐλλας,παιδἰατρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή