Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ξανθός από Πάτρα: Τέλος στην πολιτική ασυλία των στρεβλώσεων του ΕΣΥ



Για την ανάγκη ηθικοποίησης του συστήματος υγείας, που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, μίλησε γα ακόμη μία φορά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από την Πάτρα - την οποία επισκέφθηκε χθες - προσθέτοντας, πως δεν έχουμε κανένα λόγο να προσφέρουμε πολιτική ασυλία σε στρεβλώσεις και παθογένειες του Συστήματος Υγείας. Χρειάζεται πολύ δουλειά, δικαιοσύνη, εντιμότητα, αξιοκρατία και δημοκρατία. Αυτό είναι το πολιτικό στίγμα που θέλουμε να εκπέμπεται σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης του συστήματος υγείας, τόνισε ο κ. Ξανθός.

Onmed.gr

Επανέλαβε ότι το σύστημα στέκεται όρθιο και διαψεύδονται όλες οι Κασσάνδρες.

Στην περιοδεία στην Πάτρα, ο κ. Ξανθός, συνοδευόταν από το διοικητή της 6ης ΥΠΕ,Γιώργο Γιαννόπουλο.

Χθες το πρωί, ο υπουργός επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών "Άγιος Ανδρέας" και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Ο κ. Ξανθός συνομίλησε στα αμφιθέατρα των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που επικεντρώνονται, κατά κύριο λόγο, στις ελλείψεις προσωπικού και πόρων.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο νομό Αχαΐας έχουν προκηρυχθεί 25 θέσεις μόνιμων γιατρών, ενώ έχουν ήδη προσληφθεί 35 άτομα (μόνιμο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό) καθώς και 38 επικουρικοί γιατροί. Επεσήμανε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι καλό για τη σωστή λειτουργία του συστήματος Υγείας, να υπάρχουν δύο νοσοκομεία- ισχυροί πόλοι που να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες. «Έχει γίνει μία μεγάλη επένδυση για τη κτιριακή αναβάθμιση του “Αγ. Ανδρέα”. Σύντομα θα πρέπει να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες και να μειώσουμε το χρόνο μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του νέου κτιρίου», είπε ο κ. Ξανθός προσθέτοντας ότι στο νέο προϋπολογισμό του 2017 η κατανομή θα είναι δίκαιη, με βάση τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες, έτσι ώστε τα νοσοκομεία να λειτουργούν προσφέροντας αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους πολίτες.

Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ κρίσιμο, το ανθρώπινο δυναμικό να πάρει το σήμα ότι το κλίμα αντιστρέφεται στην αποδιοργάνωση του ΕΣΥ, καθώς για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, γίνονται προσλήψεις ακόμα και αν αυτές δεν λύνουν τα συσσωρευμένα προβλήματα όλων των τελευταίων ετών. «Είναι σημαντική η δυνατότητα να έχουμε επικοινωνία με το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων, που κρατά όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας, και να επικαιροποιούμε την εικόνα που έχουμε, να βλέπουμε τις ανάγκες και να τις ενσωματώσουμε στο σχεδιασμό του υπουργείου», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ξανθός επεσήμανε επίσης ότι: «Τον τελευταίο καιρό αργά αλλά σταθερά σταθεροποιείται το δημόσιο σύστημα Υγείας. Υπάρχουν ανοιχτές πληγές που είναι δύσκολο να έχουν επουλωθεί σε τόσο σύντομο διάστημα. Η χώρα παρά τις "Κασσάνδρες" είναι υγειονομικά ασφαλής και το σύστημα Υγείας, χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων, παραμένει όρθιο. Όχι μόνο δεν κατέρρευσε πέρυσι, που ήταν δύσκολη χρονιά, αλλά φέτος ο κίνδυνος κατάρρευσης εξαλείφθηκε, επειδή το ανθρώπινο δυναμικό δεν το επιτρέπει, σεβόμενο τον κοινωνικό του ρόλο αυτή τη δύσκολη περίοδο. Εργαζόμαστε για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας των δημοσίων δομών, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων. Σχέδιο εγκατάλειψης, συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης, δεν υπάρχει».

«Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν εκπτώσεις στα standards και στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Χωρίς τη λογική των τοπικισμών, των παραγοντισμών και των πελατειακών σχέσεων γίνονται μικρά αλλά σταθερά βήματα βελτίωσης. Αυτοί οι λιγοστοί ανθρώπινοι και υλικοί πόροι μπορούν να κατανεμηθούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες. 

«Πρέπει να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο. Ο προϋπολογισμός του 2017 θα είναι σταθεροποιημένος, θα είναι ο ίδιος», ανέφερε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια διαπραγμάτευσης καλύτερων τιμών στην προμήθεια φαρμάκων και θα πρέπει και οι γιατροί από την πλευρά τους, με σεβασμό στην ιατρική δεοντολογία, να κάνουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η προκλητή ζήτηση και η σπατάλη των περιορισμένων πόρων του Συστήματος.

«Κανείς δεν μπορεί να αναπολεί την περίοδο της ασυδοσίας και της ανυπαρξίας μηχανισμού ελέγχου του παρελθόντος. Δυστυχώς, από αυτή την περίοδο περάσαμε στο άλλο άκρο της ισοπέδωσης και τώρα προσπαθούμε να βρούμε ισορροπία. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η απεξάρτηση των νοσοκομείων από τις εργολαβικές εταιρείες που εκμεταλλεύονταν τόσα χρόνια τους εργαζόμενους. Άλλη μία παρέμβαση διαφάνειας είναι η λίστα χειρουργείου που ξεκίνησε από εδώ, από το νοσοκομείο του Ρίου αλλά και τα γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των Ασθενών», είπε χαρακτηριστικά.

Το απόγευμα ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πατρών "Καραμανδάνειο" όπου στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τη διοίκηση και εκπροσώπους των εργαζομένων δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου και της παιδοψυχιατρικής φροντίδας. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο ΠΕΔΥ Αγίου Αλεξίου όπου συζητήθηκαν τα θέματα οργάνωσης του νέου μοντέλου της ΠΦΥ, η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και οι τρόποι αύξησης της «χωρητικότητας» των δημόσιων δομών και της μεγαλύτερης δυνατής δωρεάν εξυπηρέτησης των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου