Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με μεγάλες μειώσεις- Και έπεται συνέχεια…

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA
Αναρτήθηκε το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με 3749 κωδικούς να έχουν μειωμένες τιμές, 27 κωδικούς με αυξημένη τιμή και τα υπόλοιπα με ίδιες τιμές. Αυτό που συνέβη με το συγκεκριμένο Δελτίο είναι ότι περιλαμβάνει και 581 νέα φάρμακα, εκ των οποίων τα 351 είναι γενόσημα.

Με κάποια σκευάσματα να έχουν μειωμένη τιμή ακόμα και κατά 62% και στα περισσότερα γενόσημα να παρατηρείται μείωση της τάξης του 10% η τιμή των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα τους ορίζεται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, αλλά με όριο τα 7 ευρώ.

Αλλά η 1η Ιουλίου 2017 δεν είναι μακριά και τότε θα συμβούν εκ νέου "συνταρακτικές" αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων... Οι μειώσεις που θα λάβουν χώρα τότε, θα αφορούν τα γενόσημα με λιανική τιμή άνω των 3 ευρώ και με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,10 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα εφαρμοστούν στα γενόσημα με λιανική τιμή άνω του 1 ευρώ και με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,02 ευρώ. Για όσα έχουν λιανική τιμή άνω των 12 ευρώ θα ισχύσει η περίφημη δυναμική τιμολόγηση. Θα αυξομειώνεται δηλαδή η τιμή τους ανάλογα με τον όγκο πωλήσεων ανά έτος.

Η φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της αντιδρά στις συνεχείς μειώσεις στις τιμές καθώς για τα μεν παλιά, φθηνά ελληνικά γενόσημα υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν να παράγονται και να αντικατασταθούν από πιο νέα και ακριβά. Ενώ για τα ακριβά, καινοτόμα πρωτότυπα των πολευθνικών εταιριών υπάρχει περίπτωση να δυσκολέψει η εισαγωγή ικανών ποσοτήτων ή και νμα λείψουν από την χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου