Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

“Αγκάθι” παραμένει ο έλεγχος των υποβολών των Ιδιωτικών Κλινικών


Το θέμα των ελέγχων των υποβολών των ιδιωτικών κλινικών βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμη με τους εκπροσώπους του κλάδου την περασμένη Παρασκευή.

Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται σε μια παλαιότερη ερμηνευτική κανονιστική πράξη γύρω από την εφαρμογή των ΚΕΝ, που υπέγραφε ο τότε πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Ιδιωτικές κλινικές, Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες (ΙΕΕ) και ο ΕΟΠΥΥ φέρονται να εξέλαβαν διαφορετικά τις σχετικές διευκρινήσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των ΚΕΝ, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας. Προκειμένου να λυθεί ο “γρίφος”, οι ιδιωτικές κλινικές ενέταξαν το θέμα των οδηγιών ελέγχου των λογαριασμών τους στην προσφυγή τους στο ΣτΕ, η οποία και εκδικάζεται στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κενά στην ερμηνεία της κανονιστικής πράξης αναγνωρίστηκαν και από τον κ. Μπερσίμη. Αλλά ενδεχόμενη αλλαγή της κανονιστικής πράξης πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ θα έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των κλινικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του Οργανισμού ζήτησε από τους φορείς των ιδιωτικών κλινικών να αποσύρουν την προσφυγή, ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές. Οι ιδιωτικές κλινικές εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, αλλά προκειμένου να τεθεί το θέμα της εφαρμογής των ΚΕΝ εκ νέου σε διαβούλευση, ο κ. Μπερσίμης ζήτησε απο τους εκπροσώπους του κλάδου να υποβάλλουν προτάσεις για νεες οδηγίες ελέγχου, όπως και το έπραξαν, με την προϋποθεση να εκδοθούν ως Υπουργικη Αποφαση.

Η προσφυγή των Ιδιωτικών Κλινικών στο ΣτΕ εκδικάζεται στις 24 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου