Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Σωτ. Μπερσίμης: Ο ΕΟΠΥΥ κερδίζει το στοίχημα της αναδιοργάνωσης



http://www.sofokleousin.gr/

Μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, στον δυσφημισμένο ΕΟΠΥΥ παράγεται έργο: Η λειτουργία του οργανώνεται πάνω σε επιστημονικές βάσεις, αξιοποιούνται η βάση δεδομένων και η στατιστική για τη λήψη αποφάσεων, βελτιώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες, γίνεται «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά με ορθολογική διαχείριση και δραστική περιστολή δαπανών. Το μεγάλο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών αντιμετωπίζεται – μέσα σε λίγους μήνες έχουν μειωθεί δραστικά και θα συνεχίσουν να μειώνονται.
Για τα θέματα αυτά μιλάει στο Sofokleousin o πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής Σωτήρης Μπερσίμης.

Συνέντευξη στη ΛΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

- Στην περίοδο δημοσιονομικής στενότητας που διανύουμε, υπάρχουν δυνατότητες καλύτερης οργάνωσης του ΕΟΠΠΥ, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας;

Στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που βιώνουμε, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αναδιοργάνωση του συστήματος κάλυψης των θεραπευτικών αναγκών των πολιτών, με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια πλήρους ανασυγκρότησης των δομών μας, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό και στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών.

Ένα νέο εργαλείο στη κατεύθυνση αυτή αποτελεί η χρήση της Επιστήμης της Στατιστικής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και δράσεων του Οργανισμού. Για πρώτη φορά ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ αξιοποιεί τον τεράστιο πλούτο πληροφοριών και στοιχείων που διαθέτει. Ολες οι σημαντικές αποφάσεις στηρίζονται πλέον όχι σε προσωπικές απόψεις, κρίσεις ή αντιλήψεις, αλλά σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα.

- Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες;

Μελετώντας τα δημογραφικά και επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού κάνουμε ακριβείς προβλέψεις σχετικά με το ποιές υπηρεσίες χρειάζονται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι πολίτες. Η εκτίμηση κατάλληλων στατιστικών μοντέλων επιτρέπει τη σύνδεση δεικτών που αφορούν τον Οργανισμό, όπως είναι για παράδειγμα ο αριθμός συμβεβλημένων ιατρών συγκεκριμένης ειδικότητας σε έναν νομό με δημογραφικούς και επιδημιολογικούς παράγοντες.

Αυτό μας βοηθά να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αναγκαίες παρεμβάσεις και συνεργασίες με τους επαγγελματίες υγείας ώστε να καλύψουμε αποτελεσματικά τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών. Για παράδειγμα, σε ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, ο συνδυασμός των υγειονομικών αναγκών των πολιτών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γεωγραφικής περιοχής που διαμένουν, ευνοεί τον σχεδιασμό μιας ποιοτικής και προσβάσιμης παροχής υπηρεσιών υγείας σε όποιους τις έχουν ανάγκη.

Ο τεχνοκρατισμός στη λήψη αποφάσεων δεν πρέπει να παρεξηγηθεί. Γιατί είναι εμποτισμένος με τις αρχές που διέπουν το αγαθό της υγείας και της εξατομικευμένης προσέγγισης του κάθε ασθενούς. Στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., έχουμε επιλέξει να μην μιλάμε με μεγάλα λόγια, αλλά με ουσιαστικό έργο που φέρνει αποτελέσματα. Το όραμά μας για τον Οργανισμό, βήμα-βήμα γίνεται πραγματικότητα, προάγοντας την υγεία των συμπολιτών μας.

- Ο ΕΟΠΥΥ είχε παλιότερα προβλήματα με τους παρόχους, με καθυστερήσεις στις πληρωμές, στην εκκαθάριση κλπ. Πώς τα αντιμετωπίσατε; 

Μία από τις δράσεις που έχουμε αναπτύξει στον ΕΟΠΥΥ είναι η νέα διαδικασία εκκαθάρισης υποβολών των παρόχων. Για πρώτη φορά ελέγχουμε τις υποβολές δαπανών όλων των συμβεβλημένων παρόχων του Οργανισμού. Μέχρι την εφαρμογή του νέου συστήματος οι πάροχοι αποζημιώνονταν στο 90% των απαιτήσεων τους με προκαταβολή, ενώ για το υπόλοιπο 10% ανέμεναν την τελική εκκαθάριση, η οποία δεν έγινε ποτέ.

Με τη νέα διαδικασία, συγκεντρώνονται οι υποβολές των παρόχων σε ένα κέντρο διαλογής και επεξεργασίας. Εκεί, ταξινομούνται ανά κατηγορία παρόχου και με τεχνολογία αιχμής ψηφιοποιούνται. Μετατρέπονται, δηλαδή, σε εύκολα διαχειρίσιμα ηλεκτρονικά αρχεία. Στη συνέχεια, ακολουθεί ιατρικός και διοικητικός έλεγχος, από εξειδικευμένους εργαζόμενους του Οργανισμού. Στο τελικό στάδιο, όλες οι υποβολές επανασυσκευάζονται σε ειδικές συσκευασίες και στέλνονται σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο.

Τα οφέλη από την εφαρμογή του νέου συστήματος είναι πολλά και σημαντικά. Η διαδικασία εξορθολογισμού συμβάλλει στη δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των παρόχων αλλά και στον περιορισμό της προκλητής ζήτησης. Ενδεικτικά, διαπιστώσαμε ότι οι υποβολές των παρόχων είναι μειωμένες σημαντικά σε αξία στο α’ εξάμηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015.

- Ένα από τα προβλήματα του συστήματος υγείας είναι η υπερσυνταγογράφηση και η υψηλή φαρμακευτική δαπάνη. Εχουν γίνει κινήσεις για να περιορισθούν;

Ήδη, στο πλαίσιο της βελτίωσης της λειτουργίας του Οργανισμού προς όφελος όλων των πολιτών, συντάχθηκαν Κανόνες Ορθής Συνταγογραφικής Πρακτικής Διαγνωστικών Εξετάσεων, οι οποίοι έλαβαν θετική γνωμοδότηση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο και φυσικά εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εφαρμογή μέρους μόνο από το σύνολο των κανόνων που ενσωματώθηκαν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στη δαπάνη για εξετάσεις, σε διάστημα μόλις ενός τετραμήνου.

Σε ότι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, στον Οργανισμό έχουμε αντιληφθεί εδώ και αρκετούς μήνες την αναγκαιότητα να υπάρξουν παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου. Για αυτό το λόγο καταθέσαμε στο Υπουργείο Υγείας ένα εκτενές πλαίσιο παρεμβάσεων με προτεινόμενες δράσεις για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Πολύ σύντομα αναμένονται οι σχετικές παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση πόρων και την ανακατανομή τους προς όφελος των πολιτών.

- Κύριε πρόεδρε, που βρισκόμαστε αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές υγείας;

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού που αφορούν απαιτήσεις των παρόχων για υπηρεσίες που παρείχαν πριν το 2012, δηλαδή πριν τη δημιουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., νομοθετήθηκε πρόσφατα ρύθμιση (στο Νόμο «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις»), η οποία προβλέπει την αποπληρωμή τους από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μέχρι 30 Ιουνίου 2017.

Παράλληλα, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υλοποιεί σχέδιο εξορθολογισμού των πληρωμών προς τους παρόχους, το οποίο ήδη αποδίδει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Οργανισμός όχι μόνον δεν δημιουργεί νέα ληξιπρόθεσμα, αλλά μειώνει δραστικά τις οφειλές του. Ενδεικτικά επισημαίνω ότι τον Φεβρουάριο του 2016 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 1,81 δισ. ευρώ και στο τέλος του Οκτωβρίου είχαν περιορισθεί σε 1,61 δισ. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 200 εκατ. ευρώ σε οκτώ μήνες. Υπολογίζεται ότι τον Νοέμβριο περιορίστηκαν περαιτέρω κατά 160 εκατ. ευρώ, στο 1,45 δισ. (ποσοστό μείωσης 20% από τον Φεβρουάριο).

• Ο Σωτήριος Μπερσίμης είναι Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου