Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Ο πρώτος νεκρός της περιόδου από τη γρίπη – Τρεις ηλικιωμένοι νοσηλεύτηκαν στην εντατική



Οι ειδικοί επισημαίνουν πως κατά τη φετινή περίοδο, αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού της γρίπης Α (Η3Ν2), ο οποίος προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα.

IATRONET.GR

Ο πρώτος νεκρός της περιόδου 2016 – 2017 από την εποχική γρίπη, καταγράφηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Το περιστατικό καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, μαζί με δύο ακόμη ασθενείς, οι οποίοι εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας έπειτα από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Και τα τρία περιστατικά είναι άνδρες, ηλικίας 70 έως 72 ετών, οι οποίοι έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί.

Σημειώνεται ότι τη φετινή περίοδο αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού της γρίπης Α (Η3Ν2), ο οποίος προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα.

Η δραστηριότητα του ιού της γρίπης παρακολουθείται από δίκτυο ιδιωτών γιατρών, γιατρών Κέντρων Υγείας και πρώην δομών του ΕΟΠΥΥ (νυν ΠΕΔΥ).

Από τον Οκτώβριο έως και τα τέλη Νοεμβρίου, έχουν ελεγχθεί συνολικά 197 κλινικά δείγματα, τα οποία προέρχονται όλα από τα νοσοκομεία.

Από αυτά, τα τρία ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ανήκαν στον τύπο Α. Το ένα από τα τρία στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκε και βρέθηκε να ανήκει στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Οι επιδημιολόγοι υπογραμμίζουν ότι ο βασικός τρόπος πρόληψης της γρίπης παραμένει ο εμβολιασμός.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, συμμόρφωση του γενικού πληθυσμού, αλλά και του υγειονομικού προσωπικού.

Προσωπικό

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο 2015 – 2016 είχε εμβολιαστεί μόλις το 10,93% του προσωπικού των νοσοκομείων και το 24,31% των Κέντρων Υγείας.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται συνεχώς αρνητικά ρεκόρ εμβολιασμού υγειονομικών. Την περίοδο 2013 – 2014 είχε εμβολιαστεί μόλις το 4,38% των υγειονομικών στα νοσοκομεία και το 20,16% στα Κέντρα Υγείας και το 2010 – 2011 το 8,12% και 16,83% αντίστοιχα.

Φετινός στόχος είναι να εμβολιαστούν φέτος οι διπλάσιοι και για τον σκοπό αυτό, έχουν διανεμηθεί χιλιάδες εμβόλια στις δομές Υγείας, ενώ σε κάθε υγειονομικό θα δοθεί κάρτα εμβολιασμού, στην οποία θα καταγράφεται πότε έχει κάνει εμβόλιο.

Δημ.Κ.

2 σχόλια:

  1. μην τρομοκρατειτε τον κοσμο!ποια γριπη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέσανε μέσα, συγχαρητήρια...Έχουν ελεγχθεί συνολικά 197 κλινικά δείγματα, από αυτά, τα τρία ήταν θετικά για ιούς γρίπης...Ποσοστό κλινικής υποψίας προς επιβεβαίωση πολύ υψηλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή