Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΕΟΠΥΥ: Έρχεται νέο σύστημα στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πως θα μοιράζονται τα κονδύλια

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Νέο μοίρασμα στα κονδύλια των διαγνωστικών εξετάσεων σχεδιάζει ο ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έπειτα από σχετική συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, προτίθεται να μοιράσει πλέον το κονδύλι των διαγνωστικών εξετάσεων σε δύο κατηγορίες: στις αιματολογικές εξετάσεις και στις απεικονιστικές.

Στόχος να πληρώνονται ξεχωριστά οι υποχρεωτικές επιστροφές (claw back) από τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα και η μία κατηγορία να μην επιβαρύνει την άλλη, λένε οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr.

Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, κατά την περσινή χρονιά η κατανομή των κονδυλίων είχε ως εξής: περίπου 60% στις αιματολογικές εξετάσεις και 40% στις απεικονιστικές ενώ φέτος φαίνεται πως η δαπάνη διαμορφώνεται ακριβώς ανάποδα.

Πόσα θα πληρώσουν φέτος σε επιστροφές (claw back)

Στο μεταξύ φέτος όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, οι υποχρεωτικές επιστροφές χρημάτων (όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δαπάνη) διαμορφώνονται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, κυρίως επειδή μειώθηκαν και οι εξετάσεις που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από τους αμέτρητους κόφτες που έχουν μπει σε εφαρμογή. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα μέτρα που βάζουν φραγμό ακόμη και σε απλές εξετάσεις: «Το μεγάλο «τσεκούρι» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Πως κουρεύτηκαν με τους νέους κανόνες»

Με βάση τους μέχρι τώρα υπολογισμούς το πρώτο εξάμηνο του 2016 η υπέρβαση της δαπάνης έφθασε τα 25 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμάται πως συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει διαμορφωθεί συνολικά στα 70 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πέρυσι η υπέρβαση είχε αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ.

Όσο για το κονδύλι που θα διατεθεί φέτος από τον ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αυτό θα φθάσει τα 314 εκατ. ευρώ. Πέρυσι είχαν διατεθεί 302 εκατ. ευρώ ενώ στη φετινή δαπάνη προστέθηκαν άλλα 12 εκατ. εκατ. ευρώ παρότι αρχικά είχαν υπολογισθεί ότι θα δίνονταν άλλα 24 εκατ. ευρώ (είχαν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά χάθηκαν …κάπου στο δρόμο).

Συνεχίζεται το μπάχαλο με τους νέους «κόφτες»

Στο μεταξύ οι νέοι κανόνες που τέθηκαν σε εφαρμογή στις διαγνωστικές εξετάσεις, συνεχίζουν να θέτουν φραγμούς ακόμη και σε απλές εξετάσεις με συνέπεια οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να είναι στον …αέρα.

Πολλοί μιλούν για απόλυτη παρακώλυση του ιατρικού έργου τη στιγμή που οι γιατροί δεν μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση της υγείας των ασθενών τους, αφού δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν τις κατάλληλες εξετάσεις.

Και αυτό διότι οι νέοι κανόνες με τα ICD-10 «μπλοκάρουν» το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μην επιτρέποντας στους γιατρούς να συνταγογραφήσουν τις εξετάσεις που κρίνουν απαραίτητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί γιατροί σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εξετάσεις στους ασθενείς τους, γράφουν παραπεμπτικά για άλλες ασθένειες ώστε να μην τους μπλοκάρει το σύστημα.

Γεγονός για το οποίο η ΗΔΙΚΑ, η εταιρεία που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προειδοποίησε τους γιατρούς. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά: «Συνεχίζεται το μπάχαλο με τις διαγνωστικές εξετάσεις! Νέες προειδοποιήσεις προς τους γιατρούς».

Όλα δείχνουν πάντως πως τα κονδύλια παρότι θα μοιραστούν ξεχωριστά για αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις θα παραμείνουν καθηλωμένα με βάση και τις εντολές των δανειστών, χωρίς μάλιστα να αποκλείονται και νέα κουρέματαστις τιμές.

Να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί τέθηκαν από την τρόικα επειδή δεν είχε ληφθείκανένα μέτρο για τη μείωση της συνολικής δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων.

2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΛΕΤΕ Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ.ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΛΕΩ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ (ΕΟΠΥΥ) ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή