Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Παγώνουν διορισμοί μόνιμων γιατρών! Ανακαλούνται κριτές. Όλη η εγκύκλιος

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σε μια νέα περιπέτεια μπαίνουν και πάλι τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και γιατροί, καθώς ακυρώνονται διορισμοί μόνιμων γιατρών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr νέα αναστάτωση επικρατεί σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας όπου επρόκειτο με τον τελευταίο διαγωνισμό να διοριστούν 760 μόνιμοι ειδικοί γιατροί στο ΕΣΥ.

Όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό της προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) απαγορεύει να είναι μέλη των συμβουλίων κρίσεων- που εξέταζαν και βαθμολογούσαν τους υπό διορισμό γιατρούς- Συντονιστές Διευθυντές των Νοσοκομείων. Κάτι που άλλωστε προβλέπεται και από σχετικό νόμο.

Με βάση το νόμο οι Συντονιστές Διευθυντές απαγορεύεται να είναι μέλη των Συμβουλίων Κρίσεων που θα αξιολογήσουν και θα βαθμολογήσουν τους γιατρούς που είναι να διοριστούν.
Εξαιρούνται οι γιατροί οι οποίοι κατέχουν το βαθμό του Διευθυντή αλλά τους έχουν απλώς ανατεθεί καθήκοντα Συντονιστή Διευθυντή.

Ωστόσο σε πολλά νοσοκομεία της χώρας οι αρμόδιοι όρισαν ως μέλη στα Συμβούλια Κρίσεων Συντονιστές Διευθυντές κάτι που απαγορεύεται.
Αποτέλεσμα είναι με νέα εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας να διευκρινίζει την απαγόρευση αυτή, γεγονός που οδήγησε στο πάγωμα των κρίσεων των γιατρών.

Σε πολλά νοσοκομεία της χώρας επικρατεί αναστάτωση καθώς πολλοί γιατροί είχαν ήδη κριθεί και βαθμολογηθεί, ενώ πλέον η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί.

Τα νέα «παγώματα» επιβάλουν να διακοπεί η διαδικασία διορισμού νέων γιατρών αλλά και οι κρίσεις. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία γίνεται ήδη με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς έχει ήδη περάσει ένα 5μηνο από τις περισσότερες προκηρύξεις, ενώ υπολογίζεται ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη έχει ολοκληρωθεί περίπου το 1/3 των κρίσεων στα νοσοκομεία.

Με τον ορισμό νέων μελών στα Συμβούλια Κρίσης πρόκειται να καταγραφεί κι άλλη καθυστέρηση καθώς θα πρέπει να ορισθούν νέοι αξιολογητές γιατροί.

Ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στρατής Πλωμαρίτηςεπιβεβαιώνει στο HealthReport.gr: «Στα Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας το πάγωμα των κρίσεων αφορά σε 3 με 4 γιατρούς όπου στα Συμβούλια Κρίσεων υπήρχαν Συντονιστές Διευθυντές. Είναι 3 με 4 θέσεις από τις συνολικά 90 που είναι να καλυφθούν με μόνιμους γιατρούς. Εκτιμούμε ότι σε περίπου 40 ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κρίσεις».

Πάντως σε πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας το πάγωμα της διαδικασίας κρίσεων αφορά σε πολύ περισσότερες θέσεις γιατρών, ενώ έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι πολλά στελέχη των Υγειονομικών Περιφερειώνείναι έξαλλα με το νέο πρόβλημα που προέκυψε.

Διαβάστε παρακάτω όλη τη νέα εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού που ορίζει ότι απαγορεύεται οι Συντονιστές Διευθυντές να είναι μέλη των Συμβουλίων Κρίσεων, εγκύκλιος που παγώνει το διορισμό μόνιμων γιατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου