Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Καρδιολόγοι: Ανεπίτρεπτη η κλήση σε απολογία για συνταγογράφησηΗ Ένωση πληροφορήθηκε από μέλη της ότι ιατροί καρδιολόγοι κλήθηκαν σε απολογία, διότι συνταγογράφησαν φάρμακα εκτός ειδικότητας, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έλαβαν.

ΙΑΤRONET.GR


Τη διαμαρτυρία τους για την κλήση καρδιολόγων σε απολογία για παραβάσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων, εξέφρασε με επιστολή της η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) προς τον Αντιπροέδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, καλώντας τον παράλληλα σε διάλογο «εντός των ορίων της ιατρικής επιστήμης».

Ειδικότερα, η Ένωση πληροφορήθηκε από μέλη της ότι ιατροί καρδιολόγοι κλήθηκαν σε απολογία, διότι συνταγογράφησαν φάρμακα εκτός ειδικότητας, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έλαβαν, όπως επί παραδείγματι για το ουρικό οξύ, ή πραζόλες για γαστροπροστασία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα πλαίσια φαρμακευτικής αγωγής για καρδιακή νόσο.

«Είναι απορίας άξιο με ποια επιστημονική λογική η υπερουριχαιμία θεωρείται ότι είναι εκτός του γνωστικού αντικειμένου του καρδιολόγου και άρα ο καρδιολόγος δεν μπορεί να αναγράψει φάρμακα για τη μείωση του ουρικού οξέως, όταν όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της νόσου στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ή να θεωρείται ότι δεν μπορεί να γράψει φάρμακα για γαστροπροστασία όταν ο καρδιοπαθής ασθενής λαμβάνει φάρμακα που επηρεάζουν δυσμενώς το πεπτικό σύστημα. Η ιατρική επιστήμη είναι ενιαία και το λειτούργημα του ιατρού είναι για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, φυσικά στα πλαίσια της ορθής άσκησης της ιατρικής, που δεν πρέπει όμως να γίνεται μόνο με λογιστικά κριτήρια», επισημαίνεται στην επιστολή.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος κ. Φώτιος Πατσουράκος, η Ένωση είναι -και το έχει αποδείξει με τους αγώνες της και ενέργειες της- υπέρ του εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία και για τον λόγο αυτό από τριετίας έχει εκδώσει συνταγογραφικές οδηγίες και μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο έλεγχος της συνταγογράφησης είναι αποδεκτός και θεμιτός. Ο έλεγχος όμως αυτός πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα που θεσπίζονται από την ιατρική επιστήμη και πρακτική.

Η ΕΕΚΕ καλεί τον ΕΟΠΠΥ σε συνεργασία για να πάψουν οι κλήσεις των ιατρών σε απολογία για επιστημονικά θέματα που μπορούν να λυθούν με κοινό διάλογο, καθώς «η συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρίες και τις αντίστοιχες επαγγελματικές ενώσεις και Ομοσπονδίες υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και του ΚΕΣΥ μπορεί να επιλύσει πολλά προβλήματα και ενδεχομένως να θεσπιστούν όρια συνταγογράφησης κάθε ειδικότητας, αλλά μετά από διάλογο και με επιστημονικά αμιγώς κριτήρια προς όφελος της υγείας των πολιτών».

3 σχόλια:

  1. Πού ειναι καταγεγραμενο και ξεκαθαρισμενο τι μπορει ο γιατρος καθε ειδικοτητας να συνταγογραφει ; Αλλιως ειναι κυνηγι μαγισσων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα πραγματικά να μάθω πόσο είναι το μέσο κόστος των συνταγών αυτών των Ιατρών. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι είναι υψηλό (μην πιστεύετε τι λένε προφορικά αλλά ζητήστε τους να σας εκτυπώσουν κάποια από τα στατιστικά που σίγουρα τους έχουν στείλει κατά καιρούς στα προσωπικά τους μηνύματα). Αυτό νομίζω ότι τσούζει τον ΕΟΠΥΥ και όχι ποια φάρμακα γράφουμε. ( Άλλο που ο ΕΟΠΥΥ κρατά τα προσχήματα, διότι το να λέει κανείς στην Ελλάδα ότι το κόστος των φαρμάκων είναι ένας από τους παράγοντες που πρέπει να επηρεάζουν την συνταγογράφηση του Ιατρού, είναι ακόμη θέμα ταμπού...) Προσωπικά, και δεν το λέω ειρωνικά, πονάω τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ πιο πολύ και από τα προσωπικά μου οικονομικά γιατί καλώς ή κακώς αυτός είναι ο εργοδότης μου και αν καταρρεύσει αυτός θα καταρρεύσω και εγώ. Ο μέσος όρος των συνταγών μου είναι 32 €/συνταγή όταν ο μέσος όρος ενός Γενικού Ιατρού στο νομό μου είναι 44 €. ( Δεν μπορούν να του πουν του Καρδιολόγου ότι έχει ξεσκίσει π.χ. τα νεότερα αντιπηκτικά μια και οι Κατευθυντήριες οδηγίες μας δεν τολμούν (( σε αντίθεση με κάποιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης )), να τα βάλουν με τις φαρμακευτικές εταιρείες και να πουν ότι κάποια από τα νεότερα φάρμακα τους δεν είναι αρκετά cost effective για να τα αποζημιώνει η Ελλάδα. Έτσι του του λένε γιατί γράφει π.χ. το "αλλότριας ειδικότητος" ηρεμιστικό Saturnil ( Αλπραζολάμη) που έχει λιανική τιμή 1,69 €...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν θα ερθουν οι ποινες των χιλιαδων ευρω θα καταλαβετε ολοι οτι δεν ειναι κυνηγι μαγισσων αλλα κυνηγι με ονομα και επιθετο. Θα πρεπει οι συναδελφοι ολοι να καταλαβουν καποια στιγμη οτι το παρτυ τελειωσε και θα πρεπει να γραφουν συνταγες εντος καρδιολογικης ειδικοτητας και να μην κρυβονται πισω απο την ανυπαρξια λιστας επισημων καρδιολογικων νοσηματων. Οταν οι συναδελφοι θα κληθουν για εγγραφες εξηγησεις προς την κεντρικη διευθυνση δεν θα υπαρχει κανεις για να τους βοηθησει και θα ειναι μονοι τους απεναντι σε ενα αναλγητο τερας που λεγεται ΕΟΠΥΥ. Κανεις εκεινη την στιγμη δεν θα εξετασει αν εξυπηρετησες ενα γεροντακι που απεφυγε τις βολτες σε δυο τρεις ειδικοτητες για να γραψει τα φαρμακα του. Ας εχουν οι συναδελφοι τα ματια ανοιχτα και προτου απαντησουν σε οποιαδηποτε εγγραφη κληση ας συμβουλευτουν και κανενα δικηγορο διοτι καμια ομοσπονδια και κανενας ιατρικος συλλογος δεν θα αναλαβει να τους υπερασπιστει εκεινη τη στιγμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή