Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Κομμώτριες, αισθητικοί και γιατροί στο κύκλωμα με τις απομιμήσεις Botox και υαλουρονικών

Για τα «μαϊμού» σκευάσματα που έχουν πλημμυρίσει την εσωτερική αγορά είναι ενήμερος και ο ΕΟΦ, στον οποίο έχουν κατατεθεί και τέτοια προϊόντα, αλλά έχουν γίνει και καταγγελίες από τις εταιρείες που τα διακινούν νόμιμα.


Το κύκλωμα της παράνομης διακίνησης σκευασμάτων Βotox αλλά και των υαλουρονικών στο οποίο εμπλέκονται, έμποροι, κομμώτριες, αισθητικοί αλλά και γιατροί, σκοπεύει να καταπολεμήσει από τη νέα χρονιά, πολυεθνική που ηγείται στον χώρο με ευρεία διαφημιστική καμπάνια ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η καμπάνια αυτή, αφενός στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα προστασίας της υγείας του, που κινδυνεύει από τα παραποιημένα σκευάσματα ή τις απομιμήσεις που έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά, και αφετέρου σε συνεργασία με τους φορείς του κάθε κράτους να πιάσει τους υπεύθυνους. 

Συνομιλώντας με γιατρό που ασχολείται με την κοσμητική ιατρική, αυτός μας επιβεβαίωσε ότι πράγματι έχουν αυξηθεί γεωμετρικά τα παράνομα σκευάσματα στην αγορά, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι αγνώστου προελεύσεως -αν και υπάρχει η υποψία ότι τα περισσότερα είναι κινέζικα- ενώ δεν φέρουν και το κουπόνι από τον ΕΟΦ. Πολλά από αυτά, όπως μας τόνισε, διακινούνται ηλεκτρονικά και εισάγονται στην Ελλάδα μέσα σε σακούλες. 

Άραγε αυτοί που επιδίδονται στο παράνομο εμπόριο, και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία πόσα βγάζουν; Η απάντηση άμεση… πάρα πολλά! Και για του λόγου το αληθές: Μία σύριγγα με επώνυμο υαλουρονικό που έχει διάρκεια 2 χρόνια κοστίζει από 100 ευρώ μέχρι και 350 ευρώ. Οι απομιμήσεις ή τα λαθραία σκευάσματα, από την άλλη, κοστίζουν 20 με 30 ευρώ η σύριγγα με επικίνδυνα αποτελέσματα, όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο γιατρός από την Πάτρα, στο ιατρείο του οποίου έφτασαν άθλια περιστατικά, λόγω της χρήσης απομιμήσεων και όχι επώνυμων σημάτων.

Ίδια και χειρότερα τα πράγματα με το Botox. Σε αυτήν την περίπτωση, μας αναφέρει γιατρός, η βασικότερη παρανομία αφορά το νέρωμα του σκευάσματος. Συγκεκριμένα, στο μπουκαλάκι που είναι 2,5 ml πρέπει να μπει φυσιολογικός ορός 2,7 ml. Οι παρανομούντες, προκειμένου να βγάλουν περισσότερες δόσεις, το νερώνουν με 7ml. 

Και με το Botox, αναφέρει η πηγή μας, γίνεται πολύ λαθραία διακίνηση και πάλι από το Ίντερνετ, κατά βάση, όπου κάποιος μπορεί να το αγοράσει με 30-40 ευρώ, όταν τα επώνυμα και εγγυημένα εμπορικά σήματα κοστίζουν από 170 ευρώ. 

Για τα «μαϊμού» σκευάσματα που έχουν πλημμυρίσει την εσωτερική αγορά είναι ενήμερος και ο ΕΟΦ, στον οποίο έχουν κατατεθεί και τέτοια προϊόντα, αλλά έχουν γίνει και καταγγελίες από τις εταιρείες που τα διακινούν νόμιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου