Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ανακοινώνονται οι υποχρεωτικές εκπτώσεις στα φάρμακα! Πως θα διαμορφωθούν τα νέα rebate

Πέμπτη 8 Δεκέμβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Εντός ολίγων ωρών αναμένεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακοινώσει τις νέες υποχρεωτικές εκπτώσεις στα φάρμακα τα γνωστά rebate.

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά από καιρό κατέληξε στο πως θα πρέπει να διαμορφωθούν οινέες υποχρεωτικές εκπτώσεις στα φάρμακα (Rebate) που σήμερα είναι σύνθετες και δημιουργούν προβλήματα στην αγορά φαρμάκου.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά από συνεχείς συσκέψεις αλλά και μελέτη των δεδομένων, κατέληξε στην ενοποίηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate), δεδομένου ότι σήμερα το σύστημα περιλαμβάνει περίπου 9 διαφορετικά rebate, τα οποία υπολογίζονται με εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο τρόπο.

Το νέο σύστημα λένε οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, θα είναι απλοποιημένο και θα περιλαμβάνει κλιμακωτό rebate στα φάρμακα μέχρι ποσοστό 24%.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται ακόμη και σήμερα, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας προτίθεται να γνωστοποιήσει και τις αλλαγές στα claw backδηλαδή στις υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Αυτό που αποτελεί κλειδί στην όλη διαδικασία είναι οι κλειστοί προϋπολογισμοίστα νοσοκομεία.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας- λένε πληροφορίες του HealthReport.gr– αναμένεται να προωθήσει τους κλειστούς προϋπολογισμούς στα ακριβά φάρμακα στα νοσοκομεία. Ουσιαστικά θα δημιουργηθούν προϋπολογισμοί ανά κατηγορία φαρμάκων (ανά ασθένεια) και όταν αυτός ο προϋπολογισμός θα ξεπερνιέται, θα υπάρχει αυτόματη επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν τα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου