Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Τι αλλάζει από την 1η Μαρτίου στη χορήγηση υλικών για διάφορες παθήσεις στον ΕΟΠΥΥ

Ο Οργανισμός έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εγκυρότητα των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύναψη των συμβάσεων και αφορούν τις προδιαγραφές των προϊόντων. 

IATRONET.GR

Με μοναδικό κωδικό (barcode) και ελέγχους στις ποιοτικές προδιαγραφές κάθε προϊόντος, θα διατίθενται από την 1η Μαρτίου τα υλικά για μία σειρά παθήσεων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η ψηφιοποίηση του συστήματος αποκάλυψε μία σειρά από ελλείψεις και παραβάσεις στους εισαγωγείς και στους παρόχους των εν λόγω προϊόντων.

Με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού μητρώου ήρθαν στην επιφάνεια περιπτώσεις παρόχων με υλικά που δεν διέθεταν καμία πιστοποίηση ή δεν κυκλοφορούσαν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, παρά μόνο σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Πακιστάν και η Ινδία.

Η προηγούμενη διαδικασία προέβλεπε μια τυπική πιστοποίηση του Εθνικού Κέντρου και Αξιολόγησης Ποιότητας (ΕΚΑΠΤΥ), που δεν διασφάλιζε ουσιαστικά την ποιότητα των προϊόντων.

Μέσω του μητρώου, ο ΕΟΠΥΥ παρακολουθεί τη διαδρομή των προϊόντων από την ένταξή τους μέχρι και την αποζημίωση τους. Κατά συνέπεια έχει πλήρη εικόνα των δαπανών του για αποζημιώσεις υλικών.

Πλέον, τα υλικά και προϊόντα τα οποία έχουν ενταχθεί στο νέο μητρώο και έχουν εγκριθεί προς αποζημίωση από τον Οργανισμό έχουν λάβει μοναδικό αριθμό barcode (άυλη ταινία γνησιότητας) ανά τεμάχιο.

Οι νέες κατηγορίες συμβάσεων αφορούν τα εξής υλικά: Επιθέματα, υλικά για μεσογειακή αναιμία, οστομικά υλικά, υλικά σακχαρώδους διαβήτη, υλικά τραχειοστομίας, συσκευές σίτισης, καθετήρες – ουροσυλλέκτες, συσκευές έγχυσης φαρμάκων, λοιπά αναλώσιμα και υλικά, πρόσθετη περίθαλψη και θεραπευτικά μέσα, ακουστικά βαρηκοΐας, ορθοπεδικά είδη, αναπνευστικές συσκευές και συσκευές οξυγονοθεραπείας.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που σχεδίασε και έθεσε σε λειτουργία η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έχουν εγγραφεί 598 πάροχοι και έχουν υπογραφεί 245 συμβάσεις για 5.901 προϊόντα.

Μαζικά

Με το νέο σύστημα, ο Οργανισμός μπορεί να δεχθεί μαζικά και να επεξεργαστεί χιλιάδες αιτήσεις, πολλαπλών κατηγοριών για τη σύναψη συμβάσεων, μειώνοντας σημαντικά το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας και περιορίζοντας την ταλαιπωρία των παρόχων (δεν απαιτείται η φυσική παρουσία τους).

Παράλληλα προσφέρει στον Οργανισμό τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εγκυρότητα των δικαιολογητικών (για παράδειγμα εάν ισχύει ή έχει λήξει το ISO, πότε πρέπει να ανανεωθούν) που απαιτούνται για τη σύναψη των συμβάσεων και αφορούν τις προδιαγραφές των προϊόντων.

Με τον τρόπο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ εξασφαλίζει ποιοτικά προϊόντα για τους δικαιούχους ενώ διασφαλίζει και τη διαδικασία σε ότι αφορά τη συμμετοχή των παρόχων (εφαρμόζοντας ενιαίους όρους για όλους).

Καταγραφή

Σταδιακά με την επέκταση της εφαρμογής του συστήματος σε όλες τις κατηγορίες παρόχων, ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε καταγραφή του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτουν όλοι οι πάροχοι.

Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένας “χάρτης” μηχανημάτων που θα αποτελέσει και εργαλείο λήψης αποφάσεων για τις νέες συμβάσεις που θα υπογράφονται και σε ποιες περιοχές πρέπει να ενισχυθεί ο δημόσιος τομέας.

Το νέο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί και από το υπουργείο Υγείας για τις συμβάσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου