Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Στα 553 εκατομμύρια ευρώ τα νέα χρέη των Νοσοκομείων μέσα στο 2016

του Χρήστου Κόνιαρη - ygeionomikoi

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι τα στοιχεία που δίνει ο αν. Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης σχετικά με τα χρέη των Νοσοκομείων είναι εκτός πραγματικότητας (δείτε εδώ). Τα στοιχεία όμως που δημοσιοποιήθηκαν από το Υπ. Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (δείτε εδώ), δείχνουν ότι το χρηματοδοτικό κενό των νοσοκομείων το 2016 ανήλθε στο ποσό των 553 εκ. ευρώ.

Έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα δημοσιεύματα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών στα Νοσοκομεία το 2016 θα υπήρχε ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Τα τελικά στοιχεία που έδωσε χθες το Υπ. Οικονομικών (δείτε εδώ) σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων του Δημοσίου και ειδικότερα των Νοσοκομείων επιβεβαιώνουν πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς μας.


Συγκεκριμένα:

Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2015 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων ήταν 931,5 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο 2016 τα Νοσοκομεία έλαβαν έκτακτη επιχορήγηση 1.148,3 εκατ. ευρώ από τη μνημονιακή δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και από αυτά πληρώθηκαν υποχρεώσεις ύψους 1.034,9 εκατ. ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για μία επιχορήγηση που ξεπερνά κατά 103,4 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων που είχαν τα Νοσοκομεία στο τέλος του 2015. Προφανώς με το ποσό των 103,4 εκ. ευρώ εξοφλήθηκαν χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2016.

Αν στο ποσό αυτό ( 103,4 εκ. ευρώ) προστεθούν τα 449,6 εκατ. ευρώ που είχαν τα Νοσοκομεία ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του 2016, είναι ολοφάνερο ότι τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν και δεν καλύφθηκαν είτε από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού είτε τις καταβολές του ΕΟΠΥΥ, ανέρχονται στο ποσό των 553 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στην εκτίμηση που είχαμε κάνει ότι τα Νοσοκομεία θα είχαν ένα χρηματοδοτικό κενό μέσα στο 2016 ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι τα χρέη των Νοσοκομείων το 2016 θα ήταν ακόμα μεγαλύτερα αν ο ΕΟΠΥΥ δεν εξοφλούσε υποχρεώσεις του προς τα Νοσοκομεία μέσα στο 2016 καταβάλλοντας μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το 2015 σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις που έκανε ο αν. Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης. Βεβαίως η αύξηση των καταβολών του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία αποτελεί ένα μικρό μέρος των χρημάτων που προήλθαν από την αφαίμαξη εργαζομένων και συνταξιούχων μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών τους εισφορών για τον κλάδο υγείας (750 εκ. ευρώ).

Ο κ. Πολάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι τα Νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν χρηματοδοτικά προβλήματα, έχουν πλεόνασμα ύψους 35 εκ. ευρώ και επιπλέον διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα ύψους 750 εκατ. ευρώ για την εξόφληση όλων των βραχυπρόθεσμων και ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Όμως όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπ. Οικονομικών, στα τέλη του 2016 τα Νοσοκομεία διέθεταν ταμειακά διαθέσιμα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών μόνο 113,4 εκατ. ευρώ. Για όλες αυτές τις ακροβασίες του κ. Πολάκη σίγουρα δεν φταίνε οι αριθμητικές πράξεις και τα μαθηματικά.

Είναι λοιπόν προφανές από τα παραπάνω πως οι ισχυρισμοί του κ. Πολάκη ότι τα Νοσοκομεία δεν δημιουργούν νέα χρέη μέσα στο 2016 και οι προϋπολογισμοί τους αρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους είναι εκτός πραγματικότητας. Υπηρετούν απλά τις επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης προκειμένου να δικαιολογήσει την συνέχιση της λιτότητας, των περικοπών και την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων που με πάθος υλοποιεί.

* Ο Χ. Κόνιαρης είναι μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου