Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Τι ισχύει με τα ογκολογικά φάρμακα και την αναγραφή του προσδόκιμου επιβίωσης από τους γιατρούς;

Για τον ασθενή, ο οποίος έκανε την καταγγελία, εξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την Επιτροπή και κατά την αξιολόγηση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο.

Ιatronet.gr

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η καταγγελία πως ο ΕΟΠΥΥ ζητεί να αναγράφεται στη συνταγή καρκινοπαθών το προσδόκιμο επιβίωσης για τη χορήγηση των φαρμάκων τους.

Για το θέμα υπήρξε αναφορά καρκινοπαθούς, ενώ το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ζήτησε την απόσυρση του μέτρου:

“Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία, η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή.

Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του απομένει ελάχιστος χρόνος ζωής”.

Τι ισχύει, όμως, για το συγκεκριμένο θέμα; Πληροφορίες αναφέρουν πως η αναγραφή του προσδόκιμου προβλέπεται σε ορισμένες, πολύ εξειδικευμένες θεραπείες, ενώ σχετική πρόβλεψη υπάρχει και στις οδηγίες χορήγησης του φαρμάκου.

Αυτό συμβαίνει, επειδή πρόκειται για πολύ τοξικά σκευάσματα, και πρέπει να καθορίζονται όλες οι παράμετροι της θεραπείας.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει πως η αίτηση χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού, η οποία απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, ιατρούς του ΕΣΥ.

Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς. Η Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει την χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους από 35 ασθενείς.

Ελλείψεις

Για τον ασθενή, ο οποίος έκανε την καταγγελία, εξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την Επιτροπή και κατά την αξιολόγηση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο.

Η Επιτροπή ζήτησε από τον θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων.

Η ιατρική κοινότητα – αναφέρει – έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί την διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων, όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου