Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Ισχυρός ανταγωνισμός για την έδρα του ΕΜΑ – Διεκδικείται από 19 σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις



Ο ΕΜΑ απασχολεί 800 εργαζόμενους, οι οποίοι επιτηρούν θεσμικά μία φαρμακευτική αγορά της τάξης των 260 δισεκατομμυρίων ευρώ.

IATRONET

Σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις διεκδικούν την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η οποία θα πάψει να βρίσκεται στο Λονδίνο, εξαιτίας του Brexit.

Έως τις αρχές του μήνα, 19 πόλεις είχαν θέσει υποψηφιότητα. Εκτός από την Αθήνα, στον κατάλογο βρίσκονται το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Βόννη, η Μπρατισλάβα, οι Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι, η Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Λιλ, η Μάλτα, το Μιλάνο, το Πόρτο, η Σόφια, η Στοκχόλμη, η Βιέννη, η Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ.

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ως χώρο στέγασης του ΕΜΑ το κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας "Κεράνης", το οποίο είναι επταώροφο, με εμβαδόν 44.800 τετραγωνικών μέτρων.

Ανακαινίστηκε με βάση βιοκλιματικό σχεδιασμό, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις για θερμομόνωση, επιτυγχάνοντας ενεργειακή απόδοση και επιτρέποντας τη διείσδυση φυσικού φωτός στους εσωτερικούς του χώρους.

Πολύ σοβαρή είναι η υποψηφιότητα των Βρυξελλών, δεδομένου πως εκεί “χτυπάει η καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μία σειρά άλλων οργάνων.

Αυτό, ωστόσο, αποτελεί παράλληλα και μειονέκτημα, δεδομένου ότι στόχος της ευρωπαϊκής διοίκησης είναι να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη αποκέντρωση των υπηρεσιών.

Πολύ ισχυρή είναι και η υποψηφιότητα της Ιρλανδίας, με το Δουβλίνο να εμφανίζει πολλά πλεονεκτήματα.

Η ρυθμιστική αρχή της χώρας για τα προϊόντα Υγείας συμβάλλει σήμερα σημαντικά στη λειτουργία του ΕΜΑ. Ιρλανδοί συμμετέχουν σε όλες τις κύριες επιτροπές και προεδρεύουν σε πολλές από αυτές.

Η μετακίνηση της έδρας του EMA σε μία γειτονική χώρα, όπου η αγγλική είναι η κύρια γλώσσα, είναι η λιγότερο ενοχλητική επιλογή για το προσωπικό που εδρεύει στο Λονδίνο.

Οικογένειες

Το Δουβλίνο προσφέρει, επίσης, πολύ καλή διασύνδεση με το Λονδίνο, στην περίπτωση που οικογένειες εργαζομένων του ΕΜΑ αποφασίσουν να παραμείνουν στη βρετανική πρωτεύουσα για μία περίοδο μετά το Brexit.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δικαίωμα διεκδίκησης της νέα έδρας του ΕΜΑ έχουν όλα τα υπόλοιπα 27 μέλη της Ένωσης.

Ο ΕΜΑ απασχολεί 800 εργαζόμενους, οι οποίοι επιτηρούν θεσμικά μία φαρμακευτική αγορά της τάξης των 260 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου