Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Στον αέρα προμήθειες εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία!


Ελπίζω να ξεκουραστήκατε στις διακοπές γιατί με την επόμενη είδηση θα σας επαναφέρω στην σκληρή πραγματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας: Μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας εμφανίζονται ότι αγόρασαν το 2016 πανάκριβα υλικά αξίας μερικών εκατ. ευρώ χωρίς τιμολόγια!

Πρόσφατα, ο γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας κ. Θεόδωρος Κομματάς έστειλε επείγουσα και εμπιστευτική εγκύκλιο στους διοικητές όλων των νοσοκομείων για το θέμα (δεν έχει ανέβει στην Διαύγεια). Ειδικότερα, ζητεί να καταγράψουν το ύψος των τιμολογίων και να ζητήσουν από τους προμηθευτές να εκδοθούν άμεσα τα σχετικά τιμολόγια.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η υπόθεση αφορά κατά κύριο λόγο το νοσοκομείο Ευαγγελισμός και δευτερευόντως νοσοκομεία, όπως Αττικόν, και Ιπποκράτειο Αθηνών. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε εγγράφως από όλους τους προμηθευτές να εκδώσουν άμεσα τα τιμολόγια για τις προμήθειες, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Βέβαια, η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή. Διότι οι προμήθειες αυτές είναι πέρα ως πέρα παράνομες. Ακόμη και αν εκδοθούν εκ των υστέρων τα σχετικά τιμολόγια, δεν είναι δυνατόν να εξοφληθούν, εφόσον δεν υπάρχει σχετική ΑΔΑ.

Γι’ αυτό και πολλοί προμηθευτές είναι επιφυλακτικοί και ζητούν εγγυήσεις. Εύλογα φοβούνται ότι μπορεί να εκδώσουν τα τιμολόγια, να πληρώσουν 24% ΦΠΑ, αλλά αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του θέματος και πρόσθετη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην αποπληρωθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση αφορά περίπου 40 προμηθευτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας, ειδικά υλικά για λαπαροσκοπικές, καρδιολογικές και γαστρεντερολογικές επεμβάσεις.

Φυσικά, γεννώνται πολλά ερωτήματα:

Τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν σε ασθενείς ή πρόκειται για εικονικές παραγγελίες;
Γιατί οι προμηθευτές συναίνεσαν στην εκτέλεση παραγγελιών χωρίς ΑΔΑ, ενώ γνώριζαν ότι είναι παράνομο;
Πώς είναι δυνατόν να εκτελέστηκαν παραγγελίες και να παραδόθηκαν υλικά μόνο με Δελτία Αποστολής χωρίς τιμολόγια;
Η πρακτική αυτή αφορά μόνο το 2016 ή επεκτείνεται και σε προηγούμενα έτη;
Ποιος έδωσε εντολή για την αγορά υλικών χωρίς τιμολόγια;
Ήταν ενήμερη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας;

Η υπόθεση πλήττει καίρια και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος προ μηνών πανηγύριζε για τα οικονομικά αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνησή του στα νοσοκομεία, σε σύγκριση με τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Είναι φανερό ότι, με την αγορά υλικών χωρίς τιμολόγια, τα συγκεκριμένα νοσοκομεία εμφάνιζαν πλασματικά μειωμένες δαπάνες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου