Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Με διαδικασίες εξπρές το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ειδικότητες! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Παρασκευή 25 Αύγουστος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report.gr

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η σύνταξη του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις ειδικότητες.

Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα προαπαιτούμενα που η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υλοποιήσει έως το τέλος του 2017.

Σύμφωνα με το σχέδιο των προαπαιτούμενων των δανειστών πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να έχει υπάρξει: «Σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική για να ενισχυθεί η εκπαίδευση στον χώρο της γενικής ιατρικής».

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr έχει ορίσει ως χρονικό ορίζοντα για τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, τον Οκτώβριο.

Ήδη όμως οι ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί για κάθε ειδικότητα ξεχωριστά, έχουν ξεκινήσει εν μέσω θέρους την αξιολόγηση και καταγραφή των κέντρων εκπαίδευσης, αφού προβλέπεται ξεκάθαρα από το σχεδιασμό η αιτιολογημένη πρόταση μείωσης, αύξησης ή μεταφοράς θέσεων ειδικευομένων. Διαβάστε ΕΔΩ όλους τους σχεδιασμούς των Ομάδων Εργασίας για τις ειδικότητες: «Έτοιμες οι Ομάδες Εργασίας για αλλαγές σε 45 ειδικότητες! Τι θα εισηγηθούν»

Οι Ομάδες Εργασίας Ειδικοτήτων και Εξειδικεύσεων αναμένεται να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους σε σύντομο χρόνο και να παραδώσουν τα πορίσματα τους στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ και στη συνέχεια στο Υπουργείο Υγείας για την τελική διαβούλευση και νομοθέτηση των εισηγούμενων αλλαγών.

Με μειωμένους ειδικούς γιατρούς και περισσότερους Γενικούς

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση θα είναι η αύξηση του αριθμού των θέσεων ειδικότητας για τους Γενικούς Γιατρούς. Και αυτό διότι οι δανειστές μας διαπίστωσαν πως στη χώρα μας υπήρχε εξαιρετικά μικρή «παραγωγή» Γενικών Γιατρών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στελεχωθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Γενικούς Γιατρούς όπως στο εξωτερικό.


Να σημειωθεί ότι οι Ομάδες Εργασίας για τις ειδικότητες θα πρέπει εκτός των άλλων να προετοιμάσουν το πλαίσιο για τη διενέργεια εξετάσεων πανελλαδικού χαρακτήρα για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας οι οποίες θα είναι γραπτές και προφορικές και θα πραγματοποιούνται τρεις (3) φορές το χρόνο, μετά την ολοκλήρωση του χρόνου εκπαίδευσης στην ειδικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου