Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Πλήρης επιβεβαίωση του Healthweb.gr! ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χιλιάδες παράνομα φάρμακα στο Νοσοκομείο ‘’ ΜΕΤΑΞΑ ‘’


Τσαμπουκά ‘’ πούλησε’’ ο Διευθυντής του φαρμακείου στο Νοσοκομείο '' ΜΕΤΑΞΑ '' κ. Αναστόπουλος Αναστάσιος στους επιθεωρητές του Σ.Ε.Υ.Υ.Π.

Πλήρης επιβεβαίωση του Healthweb.gr!ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χιλιάδες παράνομα φάρμακα στο Νοσοκομείο ‘’ ΜΕΤΑΞΑ ‘’

Της Νικολέτας Ντάμπου

Στην αποθήκη του φαρμακείου στο Νοσοκομείο ‘’ ΜΕΤΑΞΑ ‘’ βρήκαν χιλιάδες αδήλωτα και ληγμένα φάρμακα αλλά και παράνομα διαγραμμένα, οι επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π. )

Επιβεβαιώνεται για δεύτερη φορά πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Healthweb.gr(πρώην Life2day.gr ) για τις παράνομες καταστροφές-διαγραφές φαρμάκων αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ Διαβάστε εδώ το αποκλειστικό ρεπορτάζ : Χιλιάδες ληγμένα φάρμακα σαπίζουν στις αποθήκες των δημόσιων νοσοκομείων, με τα ευρήματα του ελέγχου του Σ.Ε.Υ.Υ.Π στο ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά ’’ Μεταξά ’’.

Διαβάστε εδώ για το πρώτο νοσοκομείο το ΛΑΙΚΟ στο οποίο κατά τον έλεγχό εντόπισαν οι επιθεωρητές του Σ.Ε.Υ.Υ.Π φάρμακα που σαπίζουν στις αποθήκες .

Χιλιάδες παράνομα φάρμακα βρήκαν οι ράμπο της Υγείας στην αποθήκη του φαρμακείου του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά ’’ΜΕΤΑΞΑ’’ αλλά και επιδεσμικού υλικού τα οποία έχουν λήξει από το 2008, 2009,2010,2011,2013 και 2014.

Ενώ, εντοπίστηκαν σκορπισμένα φάρμακα έξω από το φαρμακείο του νοσοκομείου στο διάδρομο, κουτιά χωρίς ταινίες γνησιότητας.

Μέσα στο γραφείο του Διευθυντή του φαρμακείου Υπήρχαν πετάμενα δεξιά και αριστερά στο πάτωμα ληγμένα φάρμακα .

Στην αιματολογική κλινική του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ βρέθηκαν φάρμακα με στοιχεία ιδιωτικού φαρμακείου χωρίς ταινία γνησιότητας και το κάθε κουτί επάνω είχε το όνομα του κάθε ασθενή . Πλήθος blisters υπήρχαν στην κλινική χωρίς ημερομηνία λήξης .



Αναλυτικότερα , το κλιμάκιο των επιθεωρητών του Σ.Ε.Υ.Υ.Π επισκέφτηκε στις 11.11, 14.11 και 21.11.2016 το Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά ’’ Μεταξά’’ και εντόπισε έξω από το φαρμακείο του νοσοκομείου στο διάδρομο χιλιάδες κουτιά φαρμάκων χωρίς ταινίες γνησιότητας . Φάρμακα χωρίς ταινίες γνησιότητας βρέθηκαν και μέσα στο ψυγείο του φαρμακείου όπως το Erbitux ( 5 mg /ml , 100 mg /ml , 6/2018. ) καθώς και στα ράφια του φαρμακείου υπήρχαν φάρμακα από τα οποία απουσίαζαν οι ταινίες γνησιότητας .

Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει στη διάθεση του Healthweb το πόρισμα ελέγχου του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. για το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά ’’ ΜΕΤΑΞΑ’ στο οποίο βρέθηκαν χιλιάδες αδήλωτα φάρμακα .Ενώ παράνομα διέγραψαν και κατέστρεψαν ληγμένα φάρμακα.

Χάος στο φαρμακείο του νοσοκομείου ’’ Μεταξά’’

Το κλιμάκιο των επιθεωρητών εντόπισε έξω από το φαρμακείο του νοσοκομείου στο διάδρομο κουτιά φαρμάκων χωρίς ταινίες γνησιότητας . Φάρμακα χωρίς ταινίες γνησιότητας βρέθηκαν και μέσα στο ψυγείο του φαρμακείου όπως το Erbitux ( 5 mg /ml , 100 mg /ml , 6/2018. ) καθώς και στα ράφια του φαρμακείου . Μεγάλες ποσότητες αδήλωτων ληγμένων φαρμάκων βρέθηκαν στην αποθήκη του φαρμακείου του νοσοκομείου ’’ Μεταξά’’ αλλά και επιδεσμικού υλικού τα οποία έχουν λήξει από το 2008, 2009,2010,2011,2013 και 2014 .

Μέσα στο γραφείο του Διευθυντή του φαρμακείου βρέθηκαν πετάμενα στο πάτωμα αλλά και στα ράφια υπήρχαν ληγμένα φάρμακα χωρίς ταινίες γνησιότητας . Μέσα στην μονάδα Ενδοφλεβίων Διαλυμάτων του φαρμακείου , που βρίσκεται σε ξεχωριστώ χώρο αλλά εντός φαρμακείου , βρέθηκαν μέσα στο ψυγείο φάρμακα χωρίς ταινίας γνησιότητας .


Δεν είχε γίνει καμία από τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιστροφή και αντικατάσταση των ληγμένων φαρμάκων στις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες . Ουδεμία ενέργεια έγινε και κανένας προγραμματισμός , όπως ορίζει ο νόμος για την καταστροφή των ληγμένων αυτών φαρμάκων . Αν και υπάρχει γραπτή ενυπόγραφη δέσμευση της αναπληρούσης τον κ. Διευθυντή του φαρμακείου , κας Καρίκα σχετικά με την αποστολή στο Σ.Ε.Υ.Υ.Π των αποδεικτικών χρήσης φαρμάκων για κλινικές μελέτες , όπως περιγράφεται στην επισυναπτόμενη ‘’ έκθεση αυτοψίας ‘’ των Επιθεωρητών , αυτά ουδεποτέ παρελήφθησαν .

Στο νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ παράνομα διέγραψαν και κατέστρεψαν ληγμένα φάρμακα πέντε χρόνων για τα έτη 2009 έως 2014 αξίας 28.206,5 ευρώ αφού έγινε χωρίς την παρουσία επιθεωρητή του Σ.Ε.Υ.Υ.Π , όπως ορίζει ο νόμος . Να σημειώσουμε ότι από το κλιμάκιο των επιθεωρητών δόθηκε εντολή στην Διεύθυνση του φαρμακείου ‘’ όλα τα ευρεθέντα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα (και λοιπό υλικό ) που είναι ληγμένα ή και άνευ ταινίας γνησιότητας να φυλαχθεί λίαν επιμελώς σε ξεχωριστό χώρο και να μην διατεθούν προς χρήση ‘’ .
Eντολή στην Διεύθυνση του φαρμακείου

Ο διευθυντής του φαρμακείου δεν αιτιολόγησε όλα τα παραπάνω παραπτώματα που εντόπισαν οι επιθεωρητές κατά την αυτοψία .

Να σημειώσουμε ότι , με έγγραφο το Σ.Ε.Υ.Υ.Π απευθυνόμενο προς τις Δ.Υ.ΠΕ όλης της χώρας ζήτησε από αυτές να προβούν άμεσα σε ‘’ καταγραφή του ληξιπρόθεσμου ή και αλλοιωμένου , καταστραφέντος ή προς καταστροφή φαρμακευτικού υλικού των νοσοκομειακών φαρμακείων αρμοδιότητας σας, για τα διαχειριστικά έτη 2014 , 2015 και εντός είκοσι (20) ημερών να ενημερωθεί η υπηρεσία . Παράλληλα να αποστείλετε την αντίστοιχη χρηματική αξία αυτού και την πλήρη αιτιολόγηση , αφ΄ενος μεν της προμήθειας αυτού του υλικού , αφ΄ετέρου δε της αξίας λήξεως /αλλοιώσεως του’’

Ωστόσο , το φαρμακείο του νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ δεν έστειλε την συνολική αξία των ληγμένων και παράνομα κατεστραμμένων φαρμάκων με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την πλήρη ταυτοποίηση τους. Ενώ, για συγκεκριμένα φάρμακα , ληγμένα και παράνομα κατεστραμμένα για το 2015 δεν αναγράφονται οι ημερομηνίες λήξης , ούτε οι αντίστοιχοι αριθμοί παρτίδας .

Μπάχαλο και στην αιματολογική κλινική του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ .

Παράνομα φάρμακα βρέθηκαν στην αιματολογική κλινική του ΜΕΤΑΞΑ αφού ήταν εκτός της νόμιμης διαχείρισης του νοσοκομείου και τα οποία χορηγούσαν στους ασθενείς .
Φάρμακα ασθενών που είχαν πάρει εξιτήριο από την αιματολογική κλινική ή πέθαναν και οι συγγενείς αυτών τα προσκόμιζαν , τα διέθεταν σε άλλους ασθενείς.
Βρέθηκαν φάρμακα με στοιχεία ιδιωτικού φαρμακείου χωρίς ταινία γνησιότητας που το κάθε κουτί επάνω είχε το όνομα του κάθε ασθενή . Πλήθος blisters υπήρχαν στην κλινική χωρίς ημερομηνία λήξης .




Παρανομά φάρμακα και στην Ογκολογική – Παθολογική κλινική

Φάρμακα που αποκτήθηκαν με παράνομες διαδικασίες εντοπίστηκαν και στην Ογκολογική – Παθολογική κλινική του νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ από τους επιθεωρητές του Σ.Ε.Υ.ΥΠ τα οποία χορηγούσαν στους ασθενείς. Υπήρχαν χιλιάδες ληγμένα και παράνομα κατεστραμμένα φάρμακα .

Εντοπίστηκαν και εδώ φάρμακα που έμειναν στην κλινική και ήταν είτε ασθενών που είχαν πάρει εξιτήριο ή απεβίωσαν .

Βρέθηκαν φάρμακα χωρίς ταινία γνησιότητας αλλά και κάποια με ταινία γνησιότητας , χωρίς την ένδειξη ‘’ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΙΔΟΣ’’ καθώς και πλήθος blisters χωρίς ημερομηνία λήξης .

Τσαμπουκά μπήκε και έκανε ο Διευθυντής του φαρμακείου κ. Αναστόπουλος Αναστάσιος στους επιθεωρητές του Σ.Ε.Υ.Υ.Π οι οποίοι έλεγχαν την Ογκολογική – παθολογική Κλινική του νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ , ο οποίος επιτιθέμενος έβριζε χωρίς αιτία τους επιθεωρητές ξεστομίζοντας προσβλητικές και υποτιμητικές εκφράσεις . Είναι απαράδεκτη αυτή η συμπεριφορά και δεν αρμόζει σε δημόσιο λειτουργό , φαρμακοποιό απέναντι στην ελεγκτική αρχή που βρίσκεται εκεί διαταγμένη από την υπηρεσία .


Οι επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ σημειώνουν στο πόρισμα τους , ότι η κακή οικονομική κατάσταση που ισχυρίζονται από το νοσοκομείο ‘’ ουδόλως αιτιολογεί την μη πιστή τήρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου , όσον αφορά στην προμήθεια , συντήρηση και διάθεση στα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου και στους λοιπούς δικαιούχους φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων, που γίνεται αποκλειστικά από το φαρμακείο . ‘’
Η διοίκηση της 2ης Υ.ΠΕ έχει διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ)για τη διερεύνηση και τον καταλογισμό ευθυνών .

Οι προτάσεις του Σ.Ε.Υ.Υ.Π

Το σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας προτείνει στην διεύθυνση φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας , όσον αφορά στις επιστροφές φαρμάκων στα νοσοκομειακά φαρμακεία, να εξετάσει την δυνατότητα εφαρμογής του υπ΄αριθμό πρωτ. Φ36/85/6.7.2015 και 32 716 /14.12.2015 έγγραφα της Διεύθυνσης Φαρμάκου το Ε.Ο.Π.Υ.Υ (41-44 ΚΑΙ 46 ΣΕΛ ) , αφ΄ετέρου δε στο υπ΄αριθμό πρωτ. Γ3 /Γ.Π /οι 44381 /8.62015 έγγραφο του τμήματος Εποπτείας , Ανάπτυξης και Λειτουργίας Ε.Ο.Π.Υ.Υ του Υπουργείου Υγείας κα στο 51117/ 10.9.2015 έγγραφο του ΕΟΦ .


Τέλος , το Σ.Ε.Υ.Υ.Π στέλνει στο πειθαρχικό τον Διευθυντή του φαρμακείου της Ογκολογικής – παθολογικής και Αιματολογική κλινικής κ. Αναστάσιο Αναστόπουλο για αξιοπρεπεί και ανάξια συμπεριφορά σε υπάλληλο εντός υπηρεσίας αλλά και την κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊστάμενης αρχής που γίνεται δημοσίως , προφορικώς , με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις .

Αναμένουμε από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και τα πορίσματα όλων των άλλων νοσοκομείων για τις καταστροφές- παράνομες διαγραφές ληγμένων φαρμάκων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου