Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Αναθεώρησε ο ΕΟΠΥΥ



Μπροστά στις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν, ο ΕΟΠΥΥ έστειλε νέα οδηγία, σύμφωνα με την οποία οι νέοι όροι στα ραντεβού θα ισχύσουν από Οκτώβριο, ενώ καθορίστηκε όριο 100 ραντεβού την εβδομάδα.

"Σας γνωρίζουμε ότι η υπ' αριθμ. πρωτ. ΔΒ3Β/899/23-6-2017 ανακοίνωση του Οργανισμού με θέμα: "Οδηγία προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς σχετικά με τις ιατρικές επισκέψεις των ασφ/νων του Οργανισμού" , τροποποιείται ως ακολούθως:

1. Καθορίζεται ως μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφ/νων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς, οι είκοσι (20) επισκέψεις. Ο χρόνος επίσκεψης καθορίζεται σύμφωνα με τους κανόνες ορθής ιατρικής πρακτικής. Ενδεικτικός μέσος χρόνος επίσκεψης (ανά δικαιούχο μέσω ΕΟΠΥΥ), ορίζονται τα δεκαπέντε (15) λεπτά της ώρας.

2. Καθορίζεται ως μέγιστος εβδομαδιαίος αριθμός επισκέψεων των ασφ/νων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς, οι εκατό (100) επισκέψεις.

3. Όλοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί καλούνται να δηλώσουν στο e-ΔΑΠΥ το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους κατά το οποίο θα εξυπηρετούνται οι ασφ/νοι του ΕΟΠΥΥ.

Από τα ανωτέρω εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά.

Ως ημερομηνία έναρξης της παρούσης ορίζεται η 1/10/2017".

Νωρίτερα το Capital.gr ανέφερε:

Με το... ρολόι στο χέρι θα είναι, όπως επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ, οι ιδιώτες γιατροί από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρεται σε οδηγία του προέδρου του Οργανισμού Σ.Μπερσίμη προς τα ιδιωτικά ιατρεία που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό και δέχονται ασφαλισμένους, καθορίζεται μέγιστος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων οι είκοσι επισκέψεις και ελάχιστος χρόνος επίσκεψης (ανά δικαιούχο μέσω ΕΟΠΥΥ) τα δεκαπέντε λεπτά. 

Η οδηγία έχει τη λογική, σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού, να περιοριστεί το φαινόμενο εξάντλησης των διαθέσιμων ραντεβού, ειδικά για ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση όπως οι παθολόγοι και οι καρδιολόγοι, ήδη από τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα. Σε μηνιαία βάση, οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να εξυπηρετούν μέσω ΕΟΠΥΥ μέχρι 200 ραντεβού και σε περίπτωση που ο αριθμός αυτός συμπληρωθεί, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο γιατρό της ίδιας ειδικότητας που να μην είχε εξαντλήσει τον αριθμό των επισκέψεων ή να πληρώσουν ιδιωτική επίσκεψη.

Με ενστάσεις και έντονο προβληματισμό έχουν υποδεχθεί οι γιατροί τις νέες οδηγίες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, το μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε πολλές περιοχές της χώρας και αυτή η ανάγκη δεν καλύπτεται όπως και να εφαρμοστεί ο επιμερισμός του. 

"Το μοντέλο με τις 50 επισκέψεις την εβδομάδα ξαναδοκιμάστηκε από την αρχή, απέτυχε και αποσύρθηκε από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, επειδή είχε σαν αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να επιβαρύνονται με έξοδα από τη πρώτη μέρα του μήνα. Δεν ξέρουμε επομένως σε τι διαφορετικό προσβλέπετε με τη νέα σας οδηγία. Ένας κλινικός ιατρός όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση μπορεί να εξετάσει πολλούς περισσότερους από 20 ασθενείς την ημέρα. Ο 21ος ασθενής κάθε ημέρας λοιπόν θα εξυπηρετείται ιδιωτικά;” σημειώνει σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Οργανισμού η Ένωση.

Σε επικοινωνία που είχε το Capιtal.gr με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου σημείωσε πως ήδη οι συμβάσεις που έχουν οι ιδιώτες γιατροί με τον Οργανισμό είναι απαξιωμένες, με τη συνεργασία να έχει μηδαμινό βιοποριστικό όφελος. "Μετά και τις αυξημένες εισφορές από τον ΕΦΚΑ, το ποσό που αποζημιώνεται κάθε ιατρική επίσκεψη είναι μικρότερο των 2 ευρώ, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλά ιατρεία να καταγγείλουν τη σύμβασή τους με τον Οργανισμό” συμπληρώνει.

Ο όρος του χρονικού ορίου στα ραντεβού επίσης εγείρει σοβαρές αντιδράσεις, με τους ιδιώτες γιατρούς να υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να επιβληθεί... αριθμητικό πλαίσιο στην εξέταση, τονίζοντας πως ο χρονικός περιορισμός είναι αυθαίρετος και χωρίς επιστημονικό κριτήριο. "Σε μια επίσκεψη που διαρκέσει λιγότερο από 15’ (σημειωτέον ότι στο ΠΕΔΥ τα ραντεβού είναι προγραμματισμένα ανά 10’), τι ακριβώς θα κάνει ο ασφαλισμένος στον χρόνο που υπολείπεται; Θα προσωποκρατείται στο ιατρείο, ώστε μετά τα 15’ λεπτά να εκτυπωθεί η επίσκεψη του, να την υπογράψει και να μην χρεωθεί ιδιωτικά;” αναρωτιέται η Ένωση.

Οι γιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ζητούν έστω και στο... παρά πέντε την απόσυρση της συγκεκριμένης οδηγίας και επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμη ενέργεια.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

7 σχόλια:

  1. Λύσαμε όλα τα προβλήματα μας,και ασχολιόμαστε τώρα με ποιό τροπο θα ταλαιπωρηθεί ο ηλικιωμένος ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να προμηθευτεί το ήδη προπληρωμένο μεσω των κρατησεων , φάρμακο του . ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλαξε ο......μπερσιμοΜανωλιος και εβαλε τα ρουχα του αλλιως.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κατι εργαστηρια στην επαρχια ...απληρωτα για μισο χρονο και με εφκα στο θεό με claw back\ rebate και αλλους διαολους και τριβόλους με τιμολογια χιλιαδων ευρω πως αληθεια τα βγαζουν περα και δεν μιλαει κανενας .....???μηπως εκει υπαρχει το επομενο siemens gate???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. EAN ΤΟ ΕΦΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΘΕΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΘΕΟ. ΑΡΑ ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΠΕΡΑ.
      ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ.

      Διαγραφή
    2. Όχι προβοκάτορα 7.52' , σημαίνει ότι ο ΕΦΚΑ έχει ληστρικό συντελεστή!Άντε να γλύψεις τώρα τα αποφάγια τουΜπαταχτσίμη!

      Διαγραφή
  4. http://www.eopyy.gov.gr/Article/DisplayArticle?id=464ee76a-7129-4f65-b91c-7fe4b81c75a5

    Ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων.

    Αναβολή στην εφαρμογή της οδηγίας για την 01/10/2017.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρέπει στο e-ΔΑΠΥ να δηλώσουν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ το ωράριο λειτουργία του ιατρείου του όπου εντός αυτού, θα εκτελούν τις 20 μέγιστες ημερήσιες επισκέψεις με 15 λεπτά διαφορά την κάθε μία. Αναφέρει ότι τα επείγοντα περιστατικά εξαιρούνται.

    Ερωτήματα:
    1) Δεν υπάρχει κάτι στο e-ΔΑΠΥ που να δηλώνουν οι γιατροί το ωράριο ακόμα. Γνωρίζετε κάτι;
    2) Για να γίνεται διαχωρισμός των επισκέψεων ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να μπαίνει ο γιατρός με διαφορετική μονάδα συνταγογράφησης; Συμβεβλημένο ιατρείο για το ΕΟΠΥΥ με σφραγίδα "Συμβεβλημένος ΕΟΠΥΥ" και για τις άλλες ως ιδιωτικό ιατρείο με την σφραγίδα ιατρείου;
    Αλλαγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μίας ηλιθιότητας μύριες έπονται...το νέο ανέκδοτο είναι που ο επίκουρος στατιστικής διδάσκει τους ιατρούς ορθή ιατρική πρακτική! Τι άλλο θα δούμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή