Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ σε 570.000 επιστροφές φόρου



ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Έξι στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό, δεν έχουν λάβει ακόμα επιστροφή φόρου 240,8 εκατ. ευρώ, την οποία δικαιούνται και η επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δρομολογεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες των αυτεπάγγελτων συμψηφισμών. 

Στους 569.602 ανέρχονται οι φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό που περιμένουν την πληρωμή της επιστροφής 


Δεν αναμένεται να γίνει άλλη πληρωμή για επιστροφή φόρου πριν την επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2017 στα τέλη Αυγούστου, αφού οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα περιμένουν να συμψηφιστούν με την έκδοση του φόρου από τον ΕΝΦΙΑ


Περίπου 7,4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα κληθούν από το φθινόπωρο να καταβάλουν στο Δημόσιο τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του 2017. Ο φόρος αυτός θα επιβληθεί φέτος χωρίς αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του σε σύγκριση με πέρυσι.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) αναμένεται, περί τα τέλη Αυγούστου, να αναρτήσει στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα ΤΑΧΙSNET περίπου 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 55.000 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα-ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2017. Τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο αυτό σε πέντε μηνιαίες δόσεις, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018. Το συνολικό ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα κληθούν να καταβάλουν υπερβαίνει τα 3,2 δισ. ευρώ.

Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με όσες μηνιαίες δόσεις οφειλών ΕΝΦΙΑ υπολείπονται να καταβληθούν και δεν έχουν λήξει, ενώ παράλληλα, αν δεν υπάρχουν οφειλές ΕΝΦΙΑ, θα συμψηφίζει τις επιστροφές φόρου που εκκρεμούν από προηγούμενο έτος με φόρους του τρέχοντος έτους τους οποίους οφείλουν οι δικαιούχοι των επιστροφών.

Βάσει των διατάξεων του Ν.4446/2016, που έχει θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών,οι αρμόδιες για τις πληρωμές δαπανών δημόσιες υπηρεσίες όταν καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες πρέπει να ακολουθούν τα εξής βήματα:

- Να αναζητούν αυταπάγγελτα από το σύστημα TAXISnet αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας ακόμα και αν τα προς πληρωμή ποσά είναι χαμηλότερα από 1.500 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο προβλέπεται κανονικά η υποχρέωση προσκόμισης ενημερότητας. Σε περίπτωση μη έκδοσης λόγω ύπαρξης οφειλής, η υπηρεσία υποβάλει αίτημα αυτόματου συμψηφισμού.
- Να απαιτούν από τους δικαιούχους των χρηματικών ποσών την προσκόμιση αποδεικτικών ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι να υπάρξει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των υπηρεσιών πληρωμών με τον ΕΦΚΑ, οπότε τα αποδεικτικά αυτά θα μπορούν να αναζητούνται αυταπάγγελτα.

Τα παραπάνω έχουν στόχο την υλοποίηση και διαχείριση συμψηφισμών, μεταξύ οφειλών - επιστροφών του κάθε οφειλέτη τόσο εντός της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης όσο, και αν αυτό προβλέπεται από σχετική νομοθεσία, με οφειλές άλλων δημοσίων φορέων. Ειδικότερα, σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι ταυτόχρονα και δανειστής της Φορολογικής και Τελωνειακής Αρχής, το σύστημα μπορεί αυτόματα να συμψηφίζει ολικά ή μερικά το ποσό. Στόχος είναι η πλήρης αυτοματοποίηση μέσω συστήματος για συγκεκριμένες περιπτώσεις ανά φορολογούμενο ή μαζική διενέργεια συμψηφισμών σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κάθε συμψηφισμός θα ενεργείται αυτοματοποιημένα είτε για μεμονωμένες περιπτώσεις οφειλών με απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου ή άλλων φορέων είτε για ομάδα οφειλών η οποία θα προσδιορίζεται παραμετρικά με κριτήρια επιλογής.

Από την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως την ολοκλήρωσή της η ΑΑΔΕ προχώρησε, σε τρεις πληρωμές επιστροφών φόρου και σύμφωνα με πληροφορίες δεν σχεδιάζεται να υπάρξει τέταρτη, εκτός απροόπτου, πριν την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Αυγούστου.

Έτσι, εφόσον οι εν αναμονή δικαιούχοι επιστροφής φόρου, έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία η οποία τους κάνει συμμέτοχους στα βάρη των 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ, θα υποστούν συμψηφισμό. Στην αντίθετη περίπτωση, από Σεπτέμβρη μπορούν και πάλι να ελπίζουν σε πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού με το φόρο που θα πρέπει να τους επιστρέψει η εφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου