Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

ΠΟΕΔΗΝ: Ανίκανοι στην Αριστοτέλους ακόμη και να αποδεχτούν δωρεές


Αυστηρή κριτική ασκεί στους Υπουργούς της Υγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται ακόμη και στην αποδοχή δωρεάς πολύτιμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο λόγος για 10 γραμμικούς επιταχυντές που Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η δωρεά των οποίων ανακοινώθηκε σε δύο φάσεις: τα 7 πρώτα μηχανήματα το 2014 κι έπειτα άλλα 3. Αν κι έχουν γίνει βήματα, τα μηχανήματα δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη, καθώς η δωρεά προϋποθέτει αφενός τη διαμόρφωση κατάλληλων χώρων κι αφετέρου κυρίως την πρόσληψη όλου του εξειδικευμένου προσωπικού.


Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η αναλογία ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων (τα λειτουργούντα, χωρίς να υπολογίζονται τα χαλασμένα και τα παροπλισμένα) ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 3:1, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 6:1. Έτσι, από τις περίπου 35 χιλ. καρκινοπαθείς που χρειάζονται ακτινοθεραπεία κάθε χρόνο, μόνο οι 22 χιλ. στέκονται τυχεροί.

“Τι γίνονται οι υπόλοιποι 13.000 καρκινοπαθείς;” ρωτά ρητορικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Γιαννάκος, για να απαντήσει δεικτικά: “Πεθαίνουν με φρικτούς πόνους. Γράφει τη μοίρα τους ο κος Πολάκης”.

Από έρευνα που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ, προκύπτει ότι το ΕΣΥ διαθέτει 23 Γραμμικούς Επιταχυντές, εκ των οποίων οι 12 έχουν υπερβεί το όριο ζωής τους (άνω της 10ετίας) και πρέπει να αποσυρθούν. Επίσης, διαθέτει και 5 Κοβάλτια, τα οποία λειτουργούν πάνω από 20 έτη. Όσο πιο σύγχρονη είναι η τεχνολογία στην ακτινοθεραπεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους.

“Στο Γ.Ν.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ είναι 45 ετών. Εμφανίζουν βλάβες. Δεν αντικαθίσταται η πηγή κοβαλτίου λόγω έλλειψης κονδυλίων. Μόνο στο Νοσοκομείο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ δικαιολογείται η λειτουργία του καθώς είναι καινούργιο (μόλις δύο ετών), κι επειδή είναι Ειδικό Δερματολογικό Νοσοκομείο και αυτού του είδους τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ακτινοβολούν επιφανειακά καρκινικά κύτταρα” σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος.

Όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, το ΕΣΥ χρειάζεται 70 τέτοια μηχανήματα για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των καρκινοπαθών, το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ.

“Τα 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα της δωρεάς θα βελτιώσουν την θεραπεία κατά πολύ” τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν θα εξαφανίσουν τις λίστες αναμονής αφού στην πλειοψηφία τους αντικαθιστούν παλαιούς Γραμμικούς Επιταχυντές. “Οι νέοι Γραμμικοί Επιταχυντές της δωρεάς δεν αντικαθιστούν τους παλαιούς που έχουν ξεπεράσει το όριο ζωής, αλλά σε κάποια νοσοκομεία θα παραμείνουν σε λειτουργία” προσθέτει, κατηγορώντας την Αριστοτέλους ότι μετέρχεται επικοινωνιακών πρακτικών για να αποφύγει το πολιτικό κόστος. “Θέλει να γίνονται ακτινοθεραπείες σε περισσότερους ασθενείς, έστω με παλαιά, όχι τόσο αξιόπιστα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα” ισχυρίζεται ο κ. Γιαννάκος, κάνοντας λόγω για αλχημείες και παραβίαση των όρων της δωρεάς του ΙΣΝ.

Την ίδια ώρα, τα ιδιωτικά νοσοκομεία διαθέτουν 10 Γραμμικούς Επιταχυντές. Αν και ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το κόστος των ακτινοθεραπειών, ο ασθενής πληρώνει το γιατρό (έως 3.000 ευρώ) και συμμετοχή στη θεραπεία. Έτσι για να ξεκινήσει κανείς ακτινοθεραπείες στον Ιδιωτικό Τομέα πρέπει να διαθέτει ένα ποσό κοντά στις 4.000 ευρώ.

“Πόσοι διαθέτουν αυτό τα λεφτά;” αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. “Κι όμως, για μια χούφτα προσωπικό και από ανικανότητα των Υπουργών Υγείας και των Διοικήσεων των Νοσοκομείων, 13.000 καρκινοπαθείς βρίσκονται στο έλεος του Θεού, αφού τρία χρόνια καθυστερούν την εγκατάσταση των Γραμμικών Επιταχυντών” τονίζει. Εκφράζει, τέλος, τις επιφυλάξεις του για την αξιολόγηση του προγράμματος από το ΙΣΝ, το αποτέλεσμα της οποίας – 18 μήνες μετά την εγκατάσταση – θα κρίνει εάν η δωρεά θα επεκταθεί για την αντικατάσταση κι άλλων ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου