Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Στον Ανακριτή στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, για τις ακτινοθεραπείες & το ΕΚΑΒ



Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε για τα καλά το θέμα των καταγγελιών της ΠΟΕΔΗΝ, αναφορικά με τις λίστες αναμονής για ακτινοθεραπείες στους καρκινοπαθείς, ενώ στο «κάδρο» πλέον μπαίνει και το ΕΚΑΒ, για παραλείψεις σε ασθενείς που κατέληξαν, με αφορμή την έλλειψη πληρωμάτων και τα χαλασμένα ασθενοφόρα.
Onmed.gr

Ήδη, ο ανακριτής ερευνά σοβαρά ποινικά αδικήματα, όπως την έκθεση σε κίνδυνο ζωής ασθενών και την παράβαση καθήκοντος, μετά τη μηνυτήρια αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ κατά του προέδρου και αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ.

Αυτό ανταπάντησε η ΠΟΕΔΗΝ στις ανακοινώσεις των διοικητών του Αγ. Σάββα και του Θεαγενείου μετά τις καταγγελίες της για καρκινοπαθείς που χάνονται λόγω ελλείψεως γραμμικών επιταχυντών και καθυστερήσεις στην τοποθέτηση του εξοπλισμού που έχει κάνει δωρεά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας επίσης, ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ να απαντήσει τι έκανε την Τετάρτη 23 Αυγούστου, όταν τρία ασθενοφόρα χάλασαν την ώρα που επιχειρούσαν, επέστρεψαν στην βάση τους και δεν υπήρχαν άλλα να τα αντικαταστήσουν. Να σημειωθεί, ότι 60 ασθενοφόρα της δύναμης του ΕΚΑΒ, παραμένουν χαλασμένα.

Αναφορικά με τις ακτινοθεραπείες, η ΠΟΕΔΗΝ κοινοποίησε πίνακα με τους Γραμμικούς Επιταχυντές που διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μετά την ολοκλήρωση της Δωρεάς του Ι.Σ.Ν.

Συνολικά είναι εγκατεστημένοι 24 γραμμικοί επιταχυντές, από τους οποίους λειτουργούν οι 22.

Μετά την εγκατάσταση των επιταχυντών της δωρεάς, θα λειτουργούν 27 γραμμικοί επιταχυντές, ενώ θα πρέπει να αποσυρθούν οι 8 γιατί έχουν ξεπεράσει το όριο ζωής και πρέπει να αποσυρθούν, οπότε θα απομείνουν να λειτουργούν με ασφάλεια μόλις 19.

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι τα πέντε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου που διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για την ακτινοβολία επιφανειακών καρκινικών κυττάρων και δεν αθροίζονται. Είναι πανάρχαια και πλην του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» που είναι δερματολογικό Νοσοκομείο, θα πρέπει να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν με σύγχρονους Γραμμικούς Επιταχυντές, που ακτινοβολούν με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα σε όλα τα σημεία του σώματος.

Από τους 22 Γραμμικούς Επιταχυντές που λειτουργούν σήμερα, οι 12 πρέπει να αποσυρθούν γιατί έχουν ξεπεράσει το όριο ζωής με βάση τις προδιαγραφές τους. Εμφανίζουν συχνά βλάβες και δεν προσφέρουν ασφαλή ακτινοθεραπεία, όπως επιβεβαιώνουν εργαζόμενοι, γιατροί ογκολόγοι, ακτινοφυσικοί, ακτινοθεραπευτές, τεχνολόγοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου