Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Υπ. Εργασίας: Σ/Ν για αναπηρικές συντάξεις, κοιν. ασφάλιση & αδήλωτη εργασία



Στη Βουλή κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο με τις εργασιακές και ασφαλιστικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, που βρίσκονται εκτός των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Onmed.gr

Ήδη η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενημέρωσε χθες τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση και τις αναπηρικές συντάξεις.

Όσον αφορά στις αναπηρικές συντάξεις, εξετάζεται η εξάμηνη παράταση χορήγησής τους, σε περίπτωση που εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

Ανάμεσα στις διατάξεις που προωθούνται ακόμη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι οι εξής:

- ο αποκλεισμός από τα κοινοτικά κονδύλια και τις συμβάσεις με το Δημόσιο των επιχειρηματιών που παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία

- η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων, τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη

- το κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για τρεις ημέρες, σε περίπτωση που εντοπίζονται παραβάσεις.

Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται επίσης ο διαχωρισμός της ασφάλισης από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών, χωρίς να έχουν εισόδημα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.

Παράλληλα, προβλέπεται διάταξη, με την οποία «χαλαρώνουν» οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ προς τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου