Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Αποκάλυψη HealthReport.gr: Τι δείχνει πόρισμα φωτιά για τον ΕΟΦ! Τι έβγαλαν οι έλεγχοι από το 2012-2015


Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Το HealthReport.gr αποκαλύπτει το πόρισμα των ελέγχων που έγιναν από το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων από το 2012-2015.

Χωρίς έλεγχο, αναχρονιστικός, με δυσκίνητες εσωτερικές υπηρεσίες οι οποίες δεν επικοινωνούν καν μεταξύ τους, χωρίς ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, και χωρίς να υπόκειται ο ίδιος σε κανέναν έλεγχο παρότι σχετίζεται με εκατομμύριαευρώ λόγω των φαρμάκων, είναι όπως φαίνεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας, «ξεσκόνισαν» όλα τα στοιχεία για την τριετία 2012 έως 2015 που είχε ζητήσει ο πρώην υπουργός Υγείας Π.Κουρουμπλής από τον Γενικό Επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ Σταύρο Ευαγγελάτο για τον ΕΟΦ, και αποτύπωσαν τα όσα διαπίστωσαν σε ένα πόρισμα που παρουσιάζει σήμερα το HealthReport.gr.

Στο πόρισμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων οι γνωστοί και ως «ράμπο υγείας»:

Ο Οργανισμός δε διαθέτει καν ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, δεν έχει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, ούτε διπλογραφικό σύστημα, ενώ η μία υπηρεσία δεν επικοινωνεί με την άλλη.

Τα αναξιοποίητα ακίνητα του ΕΟΦ

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης ο ΕΟΦ, παρότι διαθέτει δικά του κτίρια, νοικιάζει άλλα προκειμένου να στεγάσει το αρχείο του.

Σύμφωνα με το πόρισμα που παρουσιάζει το HealthReport.gr, ενώ έχει μεγάλο ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Πειραιώς, μισθώνει άλλο κτίριο για το αρχείο του στη λεωφόρο Μαραθώνος.
Μάλιστα ο ΕΟΦ κατασπαταλά 100.000 ετησίως ως κόστος φύλαξης του αναξιοποίητου ακινήτου στην Πειραιώς το οποίο είναι ανεκμετάλλευτο από το 2001.

Γι αυτό και οι ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ σύμφωνα με το πόρισμα προτείνουν την άμεση αξιοποίηση του ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια.
Στα συνέδρια χωρίς…διασταύρωση

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι δεν είναι επισήμως γνωστό, ποια στελέχη πηγαίνουν σε ποια συνέδρια του εξωτερικού, εάν παραβρίσκονται και υπό ποιες συνθήκες, καθώς λόγω της έλλειψης οργάνωσης ούτε αυτό καταγράφεται με αποτέλεσμα η Διοίκηση να έχει απόλυτη άγνοια.


Και όλα αυτά βέβαια την ώρα που ο ΕΟΦ δίνει εγκρίσεις και μάλιστα θέτει και νέους περιορισμούς σε ιατρικά συνέδρια ως ελέγχων φορέας.

Πρόστιμα για τα μάτια του κόσμου

Τι κι αν συντάσσει πιο αυστηρούς κανονισμούς και επιβάλει πρόστιμα σε εταιρείες της αρμοδιότητας τους που σχετίζονται εκτός των άλλων με φάρμακα και καλλυντικά. Στο τέλος τα πρόστιμα …μένουν στον αέρα καθώς με βάση το πόρισμαπου έχει στη διάθεσή του το HealthReport.gr, ο Οργανισμός δε γνωρίζει εάν τελικά αυτά εισπράττονται καθώς δεν έχει καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες εφορίες.
Μία διαδικασία που θα πρέπει να λυθεί άμεσα σύμφωνα και με τις προτάσεις των ελεγκτών του ΣΕΥΥΠ.

Έρχονται και νέοι πιο λεπτομερείς έλεγχοι

Οι επιθεωρητές που ΣΕΥΥΠ μέσα από το πόρισμά τους ζητούν να δώσει ο Γενικός Επιθεωρητής Σταύρος Ευαγγελάτος νέα εντολή για πιο λεπτομερείς ελέγχους ώστε να επισκεφθούν εκ νέου τον ΕΟΦ.

Οι νέοι έλεγχοι θα αφορούν και συμβάσεις που δε βρέθηκαν στα αρχεία των υπηρεσιών αλλά και τον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι.
Εξάλλου οι ελεγκτές έφυγαν με ερωτηματικά σχετικά με το πως πραγματοποιούνται οι έλεγχοι από τον ΕΟΦ, με ποια συχνότητα και μέσα από ποια διαδικασία.

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΣΑΠΙΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ. ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΝΑ ΜΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ! ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή