Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Αιματηρές περικοπές 370 εκ. ευρώ το 2018 στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Posted By: Virus

Γράφει: Χρήστος Κόνιαρης, μέλος της γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών.

Επιβεβαιώνεται πλήρως το άρθρο που είχα γράψει την 1η Αυγούστου (εδώ), σύμφωνα με το οποίο η κρατική χρηματοδότηση της υγείας -κι ειδικότερα των νοσοκομείων- μειώνεται δραματικά το 2018. Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από τις οδηγίες που εξέδωσε το Υπ. Οικονομικών και απέστειλε στους φορείς, για την κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να κομπορρημονεί συνεχώς ότι στηρίζει τη δημόσια υγεία, όμως σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπ. Οικονομικών:

– Τα νοσοκομεία προβλέπεται να επιχορηγηθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό με μόλις 787 εκ. ευρώ, συγκριτικά με 1,12 δισ. που προβλεπόταν στην (ήδη πετσοκομμένη) επιχορήγηση του 2017.

– Τσεκούρι πέφτει επίσης στα όρια των πιστώσεων, δηλ. στα χρήματα που μπορούν να δαπανήσουν τα νοσοκομεία. Εδώ προβλέπεται μείωση 429 εκ. ευρώ ή περίπου 18%! Την πιο μεγάλη συρρίκνωση, σε ποσοστό 22%, θα υποστούν οι πιστώσεις για υγειονομικό υλικό, φάρμακα και αντιδραστήρια (από 1,57 σε 1,23 δισ. ευρώ). Είναι σίγουρο πως αυτό θα διευρύνει τις ελλείψεις σε υλικά, ενώ για να επιτευχθεί θα χρησιμοποιηθεί ακόμα πιο σκληρά ο κόφτης σε υπηρεσίες υγείας, με εργαλείο τους κλειστούς προϋπολογισμούς.

(Τα αναλυτικά ποσά δημοσιεύονται σε ειδικό παράρτημα στο τέλος του κειμένου.)

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018, στο κομμάτι που αφορά την υγεία, δεν είναι παρά η αποτύπωση των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς την τρόικα για αιματηρές περικοπές, όπως συμφωνήθηκαν με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021.

Οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική κατάρρευση των νοσοκομείων, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα από την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων. Ταυτόχρονα θέτουν νέα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Διότι μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει πως ρύθμισε το θέμα των ανασφάλιστων και νομοθέτησε τη δωρεάν πρόσβαση όλων στα νοσοκομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, αλλά για να είναι εφικτή η δωρεάν πρόσβαση, απαιτείται το κράτος να διαθέσει στις μονάδες υγείας για το 2018 αυξημένες πιστώσεις, όχι νέες περικοπές.

Το εργατικό κίνημα πρέπει αυτή την ώρα να αφυπνιστεί και να οργανώσει ένα παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας.

Σε αντίθετη περίπτωση, το ΕΣΥ θα οδηγηθεί σε κατάρρευση με τρομερές συνέπειες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες που, ούτως η άλλως, βλέπουν σήμερα τη ζωή τους να συνθλίβεται από την εφαρμογή σωρείας αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Οι πίνακες για τη χρηματοδότηση και τις πιστώσεις των νοσοκομείων, από τις οδηγίες του Υπ. Οικονομικών προς τους φορείς για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

2017


2018


Πηγή: ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου