Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ο "Μεγάλος Αδελφός" και η "νέα τάξη πραγμάτων" στους ιατρούς

Γράφει: Άννα Μαστοράκου

Ήρθε ο Μεγάλος Αδελφός στους Ιατρούς


Με την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου 51 του Νόμου 4461/2017 (ΦΕΚ 38/Α/28-03-2017), επιβάλλεται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο στους Ιατρικούς Συλλόγους, η παράδοση όλων των γενικών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ιατρών στον ΠΙΣ, χωρίς καμία γνωστοποίηση στους ίδιους. Υπενθυμίζεται ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν μέλη τους ιατρούς και ο ΠΙΣ ως δευτεροβάθμιο όργανο, έχει μέλη τους Ιατρικούς Συλλόγους. Τα δε στοιχεία των ιατρών ανήκουν στους Ι.Σ. και όχι στον ΠΙΣ.

Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι η απροκάλυπτη επιβολή μίας πλούσιας συλλογής ατομικών στοιχείων, ακόμη και εάν έχει πληρωθεί ή όχι ο ΕΦΚΑ από τον ιατρό !! Ο Νόμος εισάγει ιδιαίτερα ύποπτες διαδικασίες ολοκληρωτικής ψηφιακής καταγραφής, με επιβολή πειθαρχικής ποινής στον Πρόεδρο και στο Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου που θα αμελήσει ή αρνηθεί να παραδώσει τα στοιχεία των μελών του (την κυριότητα των οποίων έχει), εντός μόλις 15 ημερών στον ΠΙΣ !! 

Οι Ι.Σ. λοιπόν εντέλλονται δια νόμου, να γίνουν επίσημοι καταγραφείς και πιθανοί "καταδότες" των μελών τους προς τον ΠΙΣ και πιθανότατα και προς το κράτος !!!

Σημειώνεται ότι στη θυελλώδη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΙΣ, καταψήφισαν με αρνητική ψήφο την εισήγηση του Προεδρείου, ο κ. Εξαδάκτυλος (ΙΣΘ), η κ. Μαστοράκου (ΙΣΠατρών) και ο κ. Καψαμπέλης (ΙΣΖακύνθου). 

Στη συνέχεια, ένωσαν τις δυνάμεις διαμαρτυρίας τους, μεγάλοι Ιατρικοί Σύλλογοι σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στον ΙΣΑ, με πρόσκληση του Προέδρου του, κ Πατούλη. 
Οι Ι.Σ. απήυθυναν αναλυτική επιστολή εναντίωσης προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα http://www.isathens.gr/

Το περίφημο άρθρο 51 καταψήφισαν πολλά κόμματα της Βουλής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, κλπ)



Το εντέλλεσθε των ελεγχόμενων "ολίγων" ως μοντέλο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης και έκφρασης

Αποτέλεσμα εικόνας για χούνταΕν όψει της λήξης της διαβούλευσης για την αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας παρατίθενται 6 άρθρα * της νέας νομοθεσίας που εισηγούνται μία νέα τάξη πραγμάτων εφαρμογής απολυταρχικής εξουσίας στον ιατρικό χώρο, με τα εξής χαρακτηριστικά:


  1. Απώλεια της υπόστασης, του θεσμικού χαρακτήρα και της αυτοτέλειας των Ιατρικών Συλλόγων. Ο νόμος δεν ορίζει έδρα Ι.Σ., επωνυμία, περιοχή ευθύνης. Πρόκειται για de jure κατάργηση των Ι.Σ.
  2. Παντοδυναμία στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με υπερεξουσίες εποπτείας και ελέγχου των αποφάσεων των ΔΣ των Ι.Σ.
  3. Δυνατότητα επιβολής αποφάσεων ΓΣ του ΠΙΣ που λαμβάνονται χωρίς απαρτία, στα Διοικητικά Συμβούλια των Ι.Σ. 
  4. Κατοχή των προσωπικών δεδομένων όλων των ιατρών της χώρας ακόμη και των ευαίσθητων, με επιλογή πειθαρχικών κυρώσεων στον Πρόεδρο και τον Γραμματέα, εκάστοτε Συλλόγου.
  5. Έκδοση πιστοποιητικού ορθής άσκησης ιατρικής από τον ΠΙΣ (και όχι από τους Ι.Σ.)
Μία "τρελή" ;; υπόθεση εργασίας 

Ας φανταστούμε ένα σενάριο όπου η οποιαδήποτε κυβέρνηση λάβει ρηξικέλευθες αποφάσεις που παραβιάζουν συνταγματικά δικαιώματα των ιατρών και θέλει να τις επιβάλει με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΙΣ ώστε να καταστείλει τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου (πχ να μην αμείβονται οι ειδικευόμενοι ιατροί της χώρας, να καταργηθούν μαζικά όλες οι συμβάσεις των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, να ενταλθούν ιατροί να καλύψουν κενά του συστήματος με αναξιοπρεπείς μισθούς, κλπ).

Θα μπορούσε αυτή η απόφαση να επικυρωθεί από ένα ελεγχόμενο ΔΣ του ΠΙΣ ή από μία ελεγχόμενη - χωρίς απαρτία- ΓΣ του ΠΙΣ, και να αποτελέσει αυτόματη υποχρέωση εφαρμογής της από τους Ι.Σ. της χώρας, με επιβολή πειθαρχικής ή άλλης ποινής, σε περίπτωση εναντίωσης σε αυτές.

Η νέα τάξη πραγμάτων έχει πολλούς συμμάχους

Αρκετοί ιατρικοί σύλλογοι δηλώνουν ταγμένοι στη νέα τάξη πραγμάτων του μοντέλου απολυταρχικής εξουσίας, κάποιοι άλλοι απλά πειθαρχούν και κάποιοι άλλοι που σέβονται τον εαυτό τους και τα μέλη τους, εναντιώνονται με όλη τους τη δύναμη. 

Η βιασύνη δεν είναι καλός σύμμαχος



Η μέθοδος της λάσπης στον ανεμιστήρα είναι προσφιλής στον γενικό γραμματέα του ΠΙΣ αλλά η βιασύνη του τον εκθέτει ανεπανόρθωτα, καθώς οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών κατέθεσαν επίσημα τις προτάσεις τους και στη διαβούλευση αλλά και στο ίδιο το Υπουργείο, με αποδεικτικό παραλαβής. Το εάν το Υπουργείο Υγείας επέλεξε εκλεκτικά να μην τις παρουσιάσει στην ιστοσελίδα της διαβούλευσης, υποδηλώνει δόλο

Στην κοιτίδα της δημοκρατίας, η προσπάθεια φίμωσης αλλά "Μαδούρο" αποτελεί διασκεδαστική παραφωνία !

                                         Άννα Μαστοράκου
                            Πρόεδρος ΙΣΠατρών - Μέλος ΔΣ ΠΙΣ
---------------------------------------------------------------------------

* Δείτε εδώ τα άρθρα από το απόσπασμα του νόμου


Άρθρο 1.1.

Το ορθό είναι:

Ο ΠΙΣ αποτελεί κεντρικό δευτεροβάθμιο συντονιστικό όργανο των Ιατρικών Συλλόγων, των οποίων μέλη είναι οι ιατροί της χώρας. 

Άρθρο 1.3. 

Άρθρο 4. 


Άρθρο 8.1. Γενική Συνέλευση ΠΙΣ

Άρθρο 21. Ιατρικοί Σύλλογοι


Το ορθό: 
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σωματειακής μορφής για την προάσπιση επαγγελματικών / εργασιακών, επιστημονικών δικαιωμάτων των μελών και θεσμικών ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον.

Παρατηρείται παντελή απουσία άρθρων σημαντικών για τη λειτουργία και την υπόσταση των Ι.Σ. καθώς δεν αναφέρεται η έδρα ή επωνυμία και η περιοχή ευθύνης των Ι.Σ. ούτε ο τύπος της σφραγίδας. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα νομιμοποίησης των ΙΣ προς τρίτους (πχ τράπεζες) και διευθέτησης περιοχής ευθύνης ΙΣ. 

Άρθρο 38.2. Διοικητικό Συμβούλιο Ιατρικού Συλλόγου 

7 σχόλια:

  1. Συνταρακτικό άρθρο, κα Μαστοράκου, για το γνωστό ύπουλο ρόλο του ΠΙΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδω που τα λεμε δεν θα μπορουσε να ειναι διαφορετικα! Μονο η συνενοχη του ΠΙΣ και διαφορων αλλων διοικησεων θα μπορουσε να εξηγησει τον σιωπηλο εξανδραποδισμο του κλαδου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαγωνονται να τα δωσουν ολα στον ΠΙΣ λογω του οτι τον ελεγχουν προσωρινα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΙΔΙΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 4ΕΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ,ΠΧ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ,ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΛΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα πέσει στο ΣτΕ σαν αντισυνταγματικό. Την έχει ξαναπατήσει η κυβέρνηση αυτή και μυαλό δε βάζει. Δεν μπορεί σε μια νύχτα να ακυρώνεις τους ΙΣ και να κάνεις τον ΠΙΣ διαχειριστή προσωπικών δεδομένων των γιατρών, παραβιάζονται πολλοί νόμοι, περί ΙΣ, περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της επαγγελματικής ελευθερίας, το σύνταγμα. Ευκολάκι για τους δικηγόρους κα Μαστοράκου, μην ανησυχείτε, δεν θα εφαρμοστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΙ ΙΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΟ 75% ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΣ !!! ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ 20 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ. ΡΕ ΟΥΣΤ ! ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ, ΑΛΗΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε συμφωνώ με τον υπερβολικό έλεγχο των ιατρών και των ΙΣ. Όμως, πρέπει να έχουν το "φόβο" ότι σε κάποιον λογοδοτούν. "Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται". Μήπως φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποκαλυφθούν τα κακά έργα ορισμένων; Οπως, ιατροί με ψευδή τυπικά προσόντα, ιατροί με ποινικό μητρώο, με αδήλωτα εισοδήματα, που αρνούνται πεισματικά την εγκατάσταση POS, που υπερσυνταγογραφούν, που συνεταιρίζονται με φαρμακευτικές εταιρείες προς ίδιον όφελος, που παραπέμπουν συνεχώς τους ασθενείς σε ποικίλες εξετάσεις, που, που ,που...

    ΑπάντησηΔιαγραφή