Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Ιατρικό μισθολόγιο και ωράριο - Η τελική έξοδος των γιατρών από τη χώρα


Healthmag.gr

Δραματικές περικοπές στις αμοιβές και υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας από την ελαστικοποίηση.

Την πόρτα εξόδου, όχι μόνο από το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά συνολικά από τη χώρα, βλέπουν τελευταία οι νέοι γιατροί, με τις αλλαγές στις αμοιβές, αλλά και το ωράριο εφημεριών και την αμοιβή τους, καθώς οι προοπτικές διόρθωσης της κατάστασης αφήνονται για το απώτερο μέλλον.

Οι απώλειες εισοδήματος μόνο από το ιατρικό μισθολόγιο κυμαίνονται μεταξύ 800-1000 ευρώ το χρόνο ανάλογα με τη βαθμίδα του κάθε γιατρού, ενώ με την ελαστικοποίηση του ωραρίου, οι απώλειες από τις εφημερίες κυμαίνονται μεταξύ 35% - 65% (μετά την αφαίρεση των φόρων που υπολογίζονται στο 37%), πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί η υπερεργασία και η δραστική υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας που δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψιν.

Η μείωση του εισοδήματος, αποτυπώνεται και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς μέχρι στιγμής, τα στοιχεία Ιουλίου δείχνουν ότι έχουν καταβληθεί 95 εκ. ευρώ λιγότερα απ΄ ότι πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς από τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕΠαναγιώτη Παπανικολάου, η απώλειες εφαρμόζονται τμηματικά. Με την κατάργηση του (ως τώρα αφορολόγητου) επιδόματος βιβλιοθήκης και χωρίς υπολογισμό της μείωσης του γενικού αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα, κάθε γιατρός, (ανάλογα με την βαθμίδα), χάνει 800 - 1100 ευρώ ανά έτος. 

Και αυτό παρά τη νομοτεχνική βελτίωση που αύξησε το νοσοκομειακό επίδομα του Διευθυντή στα 340 ευρώ από 250 ευρώ του αρχικού νομοσχεδίου, και αντίστοιχα για τις λοιπές βαθμίδες.

Γιατί η αύξηση της φορολογίας δεν καλύπτεται από την παραπάνω ρύθμιση, αφού η βελτιωμένη κλίμακα επιδομάτων, δίνει 1080 ευρώ μεικτά ή 700 καθαρά, όμως οι απώλειες είναι 1000 ευρώ κατ΄ έτος.

Η πρόβλεψη του υπουργείου Υγείας ήταν ότι η διαφορά θα καλυφθεί από προβλεπόμενη 6% αύξηση στο ωρομίσθιο της εφημερίας.

Όμως αμέσως μετά την ψήφιση του νέου μισθολογίου, η νέα διευθέτηση του χρόνου εργασίας, προβλέπει τα εξής:

Μέχρι σήμερα, ο ειδικευόμενος, πραγματοποιεί 7 εφημερίες ανά μήνα (συνήθως 5 καθημερινές και 2 τα Σαββατοκύριακα). Γι΄ αυτές, η αμοιβή είναι 480 ευρώ, καθαρά, το μήνα. Οι παραπάνω εφημερίες, αντιμετωπίζονται ως πρόσθετες εφημερίες.

Το νέο μισθολόγιο προβλέπει ωρομίσθιο ειδικευομένου 4,48 ευρώ μεικτά δηλαδή 2,8 ευρώ καθαρά (οι κρατήσεις στις εφημερίες είναι περίπου 37%). 

Οι εφημερίες θα πληρώνονται ως γενικά αθροίσματα ωρών και όχι όπως μέχρι τώρα, ως καθημερινές – νύχτες – αργίες κλπ. 

Με τα προβλεπόμενα, ο κάθε γιατρός αν δεν υπογράψει opt out θα εφημερεύει 13 ώρες εφημερία την εβδομάδα (48 - 35 ώρες του τακτικού πρωινού ωραρίου) δηλαδή μέχρι 58,5 τον μήνα, άρα οι εφημεριακές αποδοχές θα φθάνουν το πολύ τα 164 ευρώ τον μήνα (58,5 ώρες x 2,8 ευρώ).
Αν υπογράψει δήλωση opt out αποδεχόμενος (υποτίθεται εθελοντικά και με δική του ευθύνη) να εργάζεται 60 ώρες την εβδομάδα, τότε θα φθάνει τις 25 ώρες εφημερία την εβδομάδα δηλαδή κατά μέγιστο 112,5 τον μήνα, άρα οι μέγιστες αποδοχές του για εφημερία θα φθάνουν τα 315 ευρώ το μήνα. 

Συνολικά λοιπόν, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Ειδικευόμενος με το ισχύον νομικό καθεστώς εργάζεται 238 ώρες τον μήνα (22x7 = 154 ώρες τακτικό πρωινό ωράριο, 5 εφημερίες καθημερινές 5x17=85 ώρες και 2 εφημερίες ΣΚ – αργίες 2x24 = 48, σύνολο 287 ώρες μείον τα 7 ρεπό 7x7=49. Tελικό σύνολο 238 ώρες). Για αυτές θα αμειφθεί με τις τακτικές του αποδοχές, συν 480 ευρώ καθαρά εφημεριακές αποδοχές. 
Mε την κυβερνητική πρόταση για το ωράριο, ο ειδικευόμενος εφ όσον υπογράψει δήλωση opt out θα εργαστεί 60 ώρες εβδομαδιαίως x 4,5 εβδομάδες = 270 ώρες τον μήνα. Με βάση το νέο μισθολόγιο (που έχει ήδη ψηφιστεί από την Βουλή) θα αμειφθεί με τις τακτικές του αποδοχές (μειωμένες σε σχέση με σήμερα μετά την τελική φορολογική εκκαθάριση) συν το πολύ 315 ευρώ καθαρά εφημεριακές αποδοχές.

Τα αντίστοιχα θα γίνονται σε όλες τις άλλες βαθμίδες, και σε όλη την χώρα (αφού καταργούνται και οι διατάξεις του ν. 3868 περί ζωνών εφημέρευσης).

Εκτός από την ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση του χρόνου εργασίας των γιατρών (καθώς με την κυβερνητική πρόταση νόμου περί «οργάνωσης χρόνου εργασίας» σε κάποια τμήματα οι γιατροί θα οδηγηθούν αναγκαστικά σε κυκλικό ωράριο, εισάγεται το ατομικό opt out, οι εφημερίες ετοιμότητας δεν λογίζονται ως χρόνος εργασίας κλπ, ενώ όσον αφορά το καθαρά μισθολογικό μέρος προβλέπονται μεγάλες μειώσεις των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών.

4 σχόλια:

  1. Ο Συριζα θα φέρει μάγους,Σαμανους,τσιγγανες που θα θεραπεύουν το κακό μάτι,χοτζα απο τους Ισλαμιστες που έρχονται στην ελλαδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΠΑΣΟΚ Έκανε το γιατρό δημόσιο υπάλληλο στο ΕΣΥ . Κατάφερε να τον κάνει εκβιαστή για να σε χειρουργήσει ζητώντας φακελάκι . Λαμόγιο και διαπλεκόμενο με τις φαρμακευτικές για να κάνει θεραπείες . Μιζαδόρο στις προμήθειες . Απατεώνα να γράφει πλαστές εφημερίες .Να μην πηγαίνει στις ενεργείς εφημερίες και να αφήνει μόνο τον ειδικευόμενο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων .Να εκπαιδεύει τους νέους με αυτά τα πρότυπα. Τώρα αυτοί οι νέοι γιατροί , αφου δεν μπορούν να κάνουν τα ίδια τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό , με μικρότερο μισθό, με περισσότερη δουλειά τι να κάνουν στο ΕΣΥ ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μονο με πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγειας θα ξεβρωμίσει το επάγγελμα.
    Οποιος δουλεύει,θα προοδεύσει.
    Η μήπως δεν είμαι δίκαιη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά. Η υγεία δεν χρειάζεται δημοσίους υπαλλήλους γιατρούς. Ακόμη και στο παλιό ΙΚΑ οι μόνιμοι γιατροί ήταν χρόνια πληγή,πόσο μάλλον στα Νοσοκομεία. Τώρα το περίφημο δημόσιο και δωρεάν για τους ασθενείς θα πρέπει να μπεί σε φόρμα. Δεν θα πρέπει να δικαιούνται ότι θέλουν αλλά ότι χρειάζονται με αυστηρούς κανόνες. Οι δε γιατροί με συμβάσεις στις δημόσιες δομές υπό έλεγχο και αξιοκρατία.

      Διαγραφή