Οι Έλληνες γιατροί προτιμούν να φύγουν στο εξωτερικό, όταν οι συνάδελφοί τους στην Πορτογαλία έχουν μισθό 4.000 ευρώ.
Βυθίζονται στην υποχρηματοδότηση τα νοσοκομεία και οι δημόσιες δομές Υγείας.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο δείχνουν μειωμένα έσοδα, τα οποία οδηγούν σε μείωση δαπανών.
Η μείωση της χρηματοδότης ανέρχεται στα 199 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).
Το οικονομικό αυτό περιβάλλον υπονομεύει – εκτός των άλλων – και την προσπάθεια του υπουργείου να διαμορφώσει νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κάνει λόγο για μειωμένο ενδιαφέρον των γιατρών να μετάσχουν στο εγχείρημα, καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόλις για το ένα τρίτο των θέσεων.
Ο ΙΣΑ αποδίδει το φαινόμενο στις χαμηλές αποδοχές, σημειώνοντας πως στην Πορτογαλία οι γιατροί έχουν μισθό 4.000 ευρώ.
Η φτώχεια, όμως, κυριαρχεί στην ελληνική πραγματικότητα…
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο εξάμηνο σε 27,55 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,04 δισεκατομμύριο σε σχέση με τον στόχο.
Στόχος
Μειωμένες, έναντι του στόχου, είναι κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ - ΠΕΔΥ κατά 199 εκατατομμύρια ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 99 εκατομμύρια, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατομμύρια και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 302 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 497 εκατομμύρια ευρώ.
Μειωμένες είναι και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 1,11 δισεκατομμύριο ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 522 εκατομμύρια.
Μιζέρια
Για μιζέρια κάνει λόγο το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία θα λάβουν φέτος κρατική χρηματοδότηση 1,156 δισ. ευρώ, όσα ακριβώς και πέρυσι, την ώρα που οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις τους ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο.
Η ΠΟΕΔΗΝ αποδίδει τη μιζέρια στο ότι το ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας βρίσκεται στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ, την ώρα που ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πάνω από 7,5%.
Δεν πειράζει παιδιά.... Πάρτε κομματικούς σημόσιους υπαλλήλους.... Έχει ο μπουφές...!
ΑπάντησηΔιαγραφή