Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

“Μπλόκο” στην εκτέλεση γνωματεύσεων από τον ΕΟΠΥΥ. Τι αλλάζει


Ενιαίους κανόνες σε ό,τι αφορά την προθεσμία εκτέλεσης των γνωματεύσεων θεσπίζει ο ΕΟΠΥΥ, για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών.

Ειδικότερα, όσες γνωματεύσεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής εκδίδονται από 1 Σεπτεμβρίου από το ηλεκτρονικό σύστημα, θα είναι εκτελέσιμες εντός δέκα (10) ημερών. Κάτι που ισχύει ήδη για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Από το νέο σύστημα εξαιρούνται οι γνωματεύσεις για τα παρεχόμενα είδη του άρθρου 15 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες δύνανται να εκτελούνται εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοσή τους.

Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός βάζει “κόφτες” στη συνταγογράφηση, θέτοντας ελάχιστο χρονικό περιθώριο για την έκδοση της επόμενης γνωμάτευσης. Η τελευταία δεν επιτρέπεται να εκδοθεί παρά μόνο 10 ημέρες μετά την έκδοση της προηγούμενης.

Οι περιορισμοί αυτοί εκ των πραγμάτων λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς τη συσσώρευση γνωματεύσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ίσως, λοιπόν, οι νέες οδηγίες να είναι ένας τρόπος για την αποφυγή δημιουργίας ενός φαύλου κύκλου, ακόμη μεγαλύτερης καθυστέρησης στην εκκαθάριση των δαπανών που προκύπτουν από τις εν λόγω γνωματεύσεις. Εξάλλου, με τη μαζική υποβολή γνωματεύσεων αλλοιώνεται η πραγματική “εικόνα” των παροχών προς τους ασφαλισμένους και των απαιτούμενων δαπανών.

Νέα συνάντηση ΠΦΣ – Μπερσίμη

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Οργανισμού παρείχε νέες διαβεβαιώσεις προς τους φαρμακοποιούς για την πορεία εκκαθάρισης των δαπανών για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, τα σκευάσματα ειδικής διατροφής και τα λοιπά ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Όπως δήλωσε ο Σ. Μπερσίμης στους εκπροσώπους των φαρμακοποιών με τους οποίους συναντήθηκε, το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί. Επιπλέον, μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του μηνός Μαρτίου 2017, καθώς και η πληρωμή του συνόλου των υποβολών οι οποίες δεν παρουσιάζουν πρόβλημα από υπαιτιότητα των παρόχων. Σύμφωνα με τον ίδιο, επίσης, το ποσοστό πληρωμών για τον ίδιο μήνα στο σύνολο της χώρας φτάνει περίπου στο 85%.

“Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μας διαβεβαίωσε ότι, η επόμενη πληρωμή των φαρμάκων θα πραγματοποιηθεί έως την τελευταία ημέρα του μήνα και ότι η πληρωμή των ληξιπροθέσμων θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση, της έγκαιρης αποστολής Πιστωτικών Τιμολογίων και Υπευθύνων Δηλώσεων” αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Θεοδοσιάδης.

Την ίδια ώρα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) συνεχίζει την άρση πίστωσης στη χορήγηση των αναλωσίμων προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, την οποία ξεκίνησε την 1η Αυγούστου ως μορφή διαμαρτυρίας-αντίδρασης στη μεγάλη καθυστέρηση πληρωμής των μελών του για τα προϊόντα αυτά. Βεβαίως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι βέβαιο ότι αναμένονται νέες ανακοινώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου