Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Το ΕΣΥ θα λάβει την ίδια χρηματοδότηση με πέρυσι - Κατά τα άλλα, έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα



Την ίδια κρατική χρηματοδότηση που έλαβαν και πέρυσι, ύψους 1,156 δις ευρώ, θα λάβουν και εφέτος τα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του πρώτου επταμήνου του έτους (έως 31.7.2017). Την ίδια ώρα, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΕΣΥ, ανέρχονται σε 1 δις ευρώ.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου - Οnmed.gr

«Για τη μιζέρια της Δημόσιας Υγείας ευθύνεται το ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που βρίσκεται στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ», σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ και είναι αλήθεια πράγματι, ότι γι αυτό το 5% του ΑΕΠ πολλοί φωνάζουν για αύξηση προς τα πάνω, γιατροί και νοσηλευτές (ενώ οι ασθενείς βιώνουν στο πετσί τους τις ελλείψεις υλικών) την ώρα όμως που στην πράξη, δεν σημειώνεται κάποια σημαντική αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μέσος όρος Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία των χωρών της Ε.Ε. είναι πάνω από 7,5%.

«Η ίδια η κυβέρνηση, παραδέχεται ότι επιτυγχάνει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από την συνεχή μείωση των κοινωνικών δαπανών. Το πρώτο επτάμηνο του έτους οι Δαπάνες για τα Νοσοκομεία και τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας ήταν 199 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επαίρεται για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Νοσοκομείων και την ψευτομεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Ποια αύξηση;» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: 

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση πολεμάγαμε το Μνημόνιο 2 που συρρίκνωνε τις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στο 6% του ΑΕΠ. Τότε για τον ΣΥΡΙΖΑ το 6% του ΑΕΠ ήταν καταστροφή για τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. Τώρα το 5% του ΑΕΠ είναι Θεραπεία, Ανάρρωση, Ανάταση του Συστήματος.

Τα Νοσοκομεία για να καταφέρουν να βγάλουν το έτος με τα μειωμένα κονδύλια που διαθέτουν, περικόπτουν τα πάντα. Αναστέλλουν για μήνες χειρουργικές επεμβάσεις, περικόπτουν θεραπείες σε Ασθενείς, (ακόμη και χημειοθεραπείες) σε καρκινοπαθείς. Δεν διαθέτουν ούτε ευρώ για συντήρηση, επισκευή, ανανέωση βασικών ιατρικών μηχανημάτων. Οι Ιατροί προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με χαλασμένους Αξονικούς, Αναισθησιολογικά μηχανήματα, Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και κάθε είδους ιατρικό μηχάνημα.

Τα Νοσοκομεία λόγω έλλειψης πιστώσεων ακόμη και για την αγορά ανταλλακτικών, την επισκευή Ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, Αξονικών και άλλων ιατρικών μηχανημάτων απευθύνονται σε Ιδρύματα της Χώρας για Δωρεές. Σε τράπεζες, σε Ιδρύματα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, στην Εκκλησία, σε Τοπικούς Φορείς. Οι Δωρεές αφορούν όχι μόνο την αντικατάσταση μηχανημάτων ή προμήθεια νέων, αλλά και αγορά ανταλλακτικών, συντήρηση ή επισκευές. Για την ανανέωση των Αξονικών, των Ακτινοθεραπευτικών και άλλων ιατρικών μηχανημάτων με σύγχρονα, αξιόπιστα, στοχευμένα, οι Ασθενείς εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις Δωρεές. Το Κράτος είναι απών».
Μηδενική η απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ

Αναφορικά με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει χρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση αξιοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ, για την αντικατάσταση ή προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων με κοινοτικά προγράμματα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Χώρας. Στο παρελθόν αξιοποιήθηκαν τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ΤΙΠΟΤΑ. Σχεδόν μηδενική είναι η απορροφητικότητα των εν λόγω κονδυλίων. Ανικανότητα της κυβέρνησης και των Διοικήσεων των Νοσοκομείων να συντονίσουν με τους Περιφερειάρχες της χώρας την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου για τα σκουπίδια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ή την προμήθεια νέων ιατρικών μηχανημάτων, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Δεν φτάνει που η κυβέρνηση κουτσούρεψε τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, τα φορτώνει συνεχώς με νέες οικονομικές υποχρεώσεις. Από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων πληρώνεται η μισθοδοσία και οι πρόσθετες αμοιβές όλου του προσωπικού των Νοσοκομείων που υπηρετούν με συμβάσεις έργου ή εργασίας. Ακόμη και των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με κοινοτικά κονδύλια μέσω ΟΑΕΔ, οι πρόσθετες αμοιβές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες) πληρώνονται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων. Ταυτόχρονα χωρίς καμία πρόσθετη επιχορήγηση ανέλαβαν την αυτονόητη νοσηλεία των οικονομικά αδυνάτων. Το 2% αύξησης της υγειονομικής περίθαλψης στους μισθούς και τις συντάξεις που είναι γι’ αυτό το σκοπό, πάει περίπατο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Που να βρουν χρήματα για συντήρηση και ανανέωση του εξοπλισμού τους;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου