Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Τι απαντά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ σε όσους τον κατηγορούν για τους χειρισμούς στην Πρωτοβάθμια και το νομοσχέδιο για τους Ιατρικούς Συλλόγους!


Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Ηealth Report.gr

Συνεχίζεται η υπόγεια διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους των γιατρών.

Αφορμή δύο νομοσχέδια, αυτό της Πρωτοβάθμιας αλλά και αυτό για την αλλαγή λειτουργίας των Ιατρικών Συλλόγων.

Πολλοί εκπρόσωποι Ιατρικών Συλλόγων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης Πάτρας κ.λ.π.) κατηγόρησαν την ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ότι εκτός των άλλων άσκησε κυβερνητικό συνδικαλισμό στην Πρωτοβάθμια, προκειμένου να προωθηθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους Ιατρικούς Συλλόγους που παρατείνει και τη θητεία. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλο το παρασκήνιο από την κόντρα που έχει ξεσπάσει: «Παρασκήνια: Ο πρόεδρος του ΠΙΣ και οι άλλοι…»

Τι απαντά ο Πρόεδρος του ΠΙΣ

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος δίνει τη δική του απάντηση σε όσους τον μέμφονται για τους χειρισμούς του με παρέμβασή του στο HealthReport.gr.

Όπως αναφέρει στο HealthReport.gr, όφειλε να συνομιλεί με το υπουργείο Υγείας καθότι αυτό προβλέπεται και από τον θεσμικό του ρόλο, ενώ σημειώνει ότι δεν μπορούσε να προτείνει τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια, καθώς περιελάμβανε ρυθμίσεις θετικές για άλλους κλάδους.
Σε ότι αφορά στο Νομοσχέδιο για τους Ιατρικούς Συλλόγους επισημαίνει πως όλες οι λεπτομέρειες είχαν ήδη συζητηθεί από το 2014.

Διαβάστε παρακάτω όλη την απάντηση του προέδρου του ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκου μέσω του HealthReport.gr:

«Ο πρόεδρος του ΠΙΣ είναι ο κατά νόμο ο θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας. Οφείλει να συνομιλεί με κάθε υπουργό. Ο όρος αυλοκόλακας ο οποίος χρησιμοποιήθηκε, είναι κακόβουλος, και κακοήθης.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, εξέφρασε την αντίθεση του στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το να ζητήσει όμως την απόσυρση του όταν περιλαμβάνονταν και άλλες διατάξεις άλλων κλάδων οι οποίοι εξέφρασαν και στη βουλή την ικανοποίηση τους για αυτές τις διατάξεις, δεν ήταν σωστό.

Είμαι αντίθετος μόνο για τις διατάξεις που αφορούν στον ιατρικό κόσμο. Δεν μπορεί να εκφραστεί ο πρόεδρος του ΠΙΣ για τους φυσικοθεραπευτές πχ ή για τους οδοντιάτρους ή τις ιδιωτικές κλινικές κλπ.

Άρα λοιπόν όπως τόνισα στη βουλή ο πρόεδρος του ΠΙΣ εκφράζει χωρίς συμπολιτευτική ή αντιπολιτευτική διάθεση τις θέσεις του ιατρικού σώματος όπως έχουν αποφασισθεί από τα συλλογικά όργανα του ΠΙΣ (γενικές συνελεύσεις, ΔΣ).

Οι αντιδράσεις για την ιατρική νομοθεσία που εκφράζονται είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στο υπουργείο Υγείας τον Ιούνιο του 2014 επί κυβερνήσεως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Έγινε προσπάθεια να ψηφιστεί αλλά λόγο της πολιτικής μεταβολής, πέρασε μόνο το άρθρο που αφορά το ινστιτούτο μελετών του ΠΙΣ.

Και στον τομέα μάλιστα του ιατρικού τουρισμού του ινστιτούτου πρόεδρος είναι ο κ.Πατούλης εκφράζοντας τη σημαντικότητα του ινστιτούτου το οποίο ήταν μέρος της νομοθεσίας.

Η καθυστέρηση της νομοθεσίας για τους ιατρικούς συλλόγους και τον ΠΙΣ στην οποία προβλέπεται 4ετης θητεία για όλους (σ.σ.: σήμερα είναι 3 έτη), οφείλεται στις πολιτικές επιλογές της νυν κυβέρνησης και έχει τις δίκες της ευθύνες για αυτήν την καθυστέρηση, ενώ υπήρχε η υπόσχεση ότι θα ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρχονταν στη βουλή, από τον τότε υπουργό Π.Κουρουμπλή και αναπληρωτή Αν.Ξανθό.

Η θητεία δεν αφορά στον πρόεδρο του ΠΙΣ και ούτε τον ενδιαφέρει η παράταση. Ήταν πρόταση των ιατρικών συλλόγων για 4ετη θητεία και της γενικής συνέλευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου