Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

ΙΣΑ: Καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 25-8-2017

ΘΕΜΑ : Καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Καταρρέει πριν ακόμα ξεκινήσει το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που πρόκειται να αναδειχθεί σε Βατερλώ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας .

Το υπουργείο εξαναγκάστηκε χθες να ανακοινώσει εσπευσμένα την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη στις Τοπικές Μονάδες Υγείας καθώς στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τη στελέχωσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ΤοΜΥ στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων! Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας καλύπτουν το 1/3 των θέσεων.

Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο ανεδαφικό, κρατικοδίαιτο και ιδεοληπτικό σύστημα που επιχειρεί να επιβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας .

Ο ΙΣΑ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοθέτημα με πολύ σοβαρές αδυναμίες που το καθιστούν ανεφάρμοστο.

Είχαμε τονίσει ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για τη στελέχωσή του καθώς προβλέπεται για τους ιατρούς μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση χωρίς κίνητρα και με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από την προσφορά τους. 

Καθώς μάλιστα η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί είναι προσωρινή μέσω ΕΣΠΑ όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταρρεύσει .Έτσι το νέο σύστημα θα προσελκύσει αναγκαστικά μόνο όσους επαγγελματίες αναζητούν μια πρόχειρη και προσωρινή λύση πριν κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους.

Την ίδια ώρα δεν αξιοποιείται επαρκώς το έμπειρο και υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό των Μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ που θα μπορούσε να υποστηρίξει το νέο σύστημα εξοικονομώντας πόρους και διασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζει σ ένα παράλληλο σύμπαν! Όχι μόνο δεν μπορούσε να αντιληφθεί το αυτονόητο ότι δηλαδή δεν δίνονται επαρκή κίνητρα για τους Έλληνες γιατρούς που πλήττονται από την ανεργία και την υποαπασχόληση αλλά ευελπιστούσε ότι θα προσελκύσει επιστήμονες από την Ευρώπη! Όταν ο μέσος μισθός στη Πορτογαλία για αντίστοιχη θέση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ.

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει με σεβασμό τον Έλληνα επιστήμονα που αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Ο ιατρικός κόσμος θα προτιμήσει να πάρει το δρόμο της ξενιτιάς παρά να εργαστεί σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν την επαγγελματική του επιβίωση και την αξιοπρέπειά του. Δυστυχώς το νέο σύστημα που νομοθετήθηκε παρά τις αντιρρήσεις των Φορέων δεν στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση είναι ανεφάρμοστο και ιδεοληπτικό», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Για το ΔΣ του ΙΣΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

12 σχόλια:

  1. Ολοι οι γιατροι ενωμενοι γυριζουμε την πλατη στην κτηνιατρικη ΠΦΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανοιγω πολυιατρειο και επειδη βλεπω οτι υπαρχουν καμια διακοσαρια κοροιδα διατεθημενα να δουλευουν .....τζαμπα, σας λεω οτι προσφερω ......πιτογυρο με κουτακι κοκα κολα καθε εργασιμη + μια μπουγατσα κρεμα τα Σαββατοκυριακα ! Αν ειναι να ξεφτυλιζεστε ως γιατροι, καντε το τουλαχιστον σωστα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαμαντης Μασουτης: αν ψαχνετε δουλεια με ......700€ , ελατε στα σουπερ μαρκετ μου ! Καμια ευθυνη, προοπτικη..... δεκαετιων , τζαμπα ψωνια Χριστουγεννα/Πασχα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες το ψέματα ! Από τις κτηνιατρεία/ΤΟΜΥ .......

      Διαγραφή
    2. ΕΚΕΙ ΟΜΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ.

      Διαγραφή
    3. Τρολακι στα ιατρεια δουλευουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ! Χαιρομαι ομως που αναγνωριζεις οτι .......αυτη ειναι η διαφορα !

      Διαγραφή
  4. Η Αρχη του Τελους των ΞανθοΜπερσιμηδων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπειτε ρε στην ΠΦΥ να ......προκοψετε! Δεν βλεπετε τι ......καλα περνουν ολοι οι Παροχοι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι γιατροι ειναι Εχθροι του Λαου ! Απο εδω και περα τον λογο θα εχει η NKVD ! Φωναξτε μου τον......Μπερια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτο και αν δεν ηταν Χαστουκι ! Ακομη κουδουνιζει η ......κεφαλα του Τακη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα, ΞανθοΜαδουρο: δωσαμε παραταση γιατι υπαρχει ......μεγααααααααααλο ενδιαφερον! Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή