Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Υποβάθμιση τμημάτων Αιμοδοσίας σε νοσοκομεία, παρά τις μεγάλες ελλείψεις αίματος

Η περιορισμένη προσφορά αίματος είναι «ντροπή για την υγεία του ελληνικού λαού και τον πολιτισμό μας», σύμφωνα με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ.

IATRONET

Σημαντική υποβάθμιση τμημάτων Αιμοδοσίας καταγράφεται σε μία σειρά από δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως το νοσοκομείο Πατησίων και το ΙΚΑ Πειραιώς.

Παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε αίμα, δεν υπάρχει οργάνωση και διαπαιδαγώγηση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξύνεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τις επιπτώσεις των ελλείψεων υφίστανται πολύ πιο συχνά οι χρόνιοι ασθενείς που υποβάλλονται τακτικά σε μετάγγιση.

«Υπάρχει τεράστια αναντιστοιχία ανάμεσα στις ανάγκες και στη διαθεσιμότητα αίματος διαχρονικά», επισημαίνει το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για ελλείψεις προσωπικού στα λειτουργούντα τμήματα Αιμοδοσίας και εκτιμά πως οι πρόσφατες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας για συνολική αναμόρφωση του συστήματος αιμοδοσίας είναι κενό γράμμα.

Χαρακτηρίζει την περιορισμένη προσφορά αίματος «ντροπή για την υγεία του ελληνικού λαού και τον πολιτισμό μας».

Για να υπάρξει αποτέλεσμα – σημειώνει – πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση οι πολιτικές και οι αντιλήψεις που αντιμετωπίζουν ακόμα και το αίμα ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης και συνεχίζουν τη διαδικασία αγοραπωλησίας – εισαγωγών αίματος.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία το γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες δεν γίνονται εξορμήσεις αιμοδοσίας, ενώ έχουμε αύξηση τροχαίων ατυχημάτων.

Πρόταση

Οι νοσοκομειακοί γιατροί προτείνουν στον υπουργό Υγείας τρεις παρεμβάσεις:
Να ανοίξουν όλες οι αιμοδοσίες που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια.
Να γίνει άμεση πρόσληψη προσωπικού όλων των κλάδων (γιατρών, νοσηλευτών, τεχνολόγων, διοικητικών), ώστε να αυξηθούν οι βάρδιες λειτουργίας για τους αιμοδότες και να υπάρχει δυνατότητα πλήρους προγράμματος εξορμήσεων όλο το χρόνο.
Να αποκτηθεί σύγχρονος εξοπλισμός, επαρκείς χώροι και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε αντιδραστήρια για τις αιμοδοσίες.

Στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις – αναφέρουν – όσες ηρωικές προσπάθειες και να κάνει το προσωπικό, το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει.

Εκτός από τις διεκδικήσεις, η ΕΙΝΑΠ καλεί όλους τους γιατρούς να δίνουν σε σταθερή βάση αίμα, δίνοντας το παράδειγμα στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη προτροπή του γραμματέα της ΕΙΝΑΠ Ηλία Σιώρα.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου