Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Πάτρα: Αποτρέπουν τους γιατρούς οι διετείς συμβάσεις

Μετέωρη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μετά την εμφανή αδυναμία κάλυψης των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με ιατρικό προσωπικό.

Το προχθεσινό ρεπορτάζ της «Π» ανέδειξε την έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους παθολόγων και γενικών γιατρών οι οποίοι θα αποτελούν και τον βασικό κορμό των ΤΟΜΥ.

Το μειωμένο ενδιαφέρον αποδίδεται στις εργασιακές συνθήκες υπό τις οποίες καλείται το υγειονομικό προσωπικό να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σύστημα. Πρόκειται για συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, η οποία δύναται να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του 4ετούς προγράμματος το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Οι συνθήκες αυτές χαρακτηρίζονται μη δελεαστικές και αποτρέπουν τους γιατρούς από τη συγκεκριμένη εργασιακή δέσμευση. Κι αυτό συμβαίνει παρ ότι έχουμε χιλιάδες γιατρούς στην ανεργία κι ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς ναγκάζεται να μεταναστεύσει προκειμένου να επιβιώσει.

Υπό τις συνθήκες αυτές είναι δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις πολυδιαφημιζόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει να κάνει λόγο για «επανάσταση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης».

Η έλλειψη ενδιαφέροντος από παθολόγους και γενικούς γιατρούς, τουλάχιστον για την περιοχή μας, αποτελεί γεγονός σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π» όπως αναφέρονταν στο χθεσινό ρεπορτάζ. Αντίθετα έχουμε περίσσευμα παιδιάτρων.

«Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο αποτελεί πρωτοφανές μνημείο προχειρότητας, δίνοντας υπερεξουσίες στον υπουργό Υγείας, ο οποίος θα πρέπει να εκδώσει πάνω από 50 τροπολογίες, ώστε να λειτουργήσει υποτυπωδώς» επισημαίνει στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αννα Μαστοράκου.

«Επιμένουν σ' ένα θνησιγενές εξ ορισμού σύστημα. Ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από τροχονόμου του συστήματος, διότι αυτός θα είναι ο ρόλος του γενικού γιατρού, αλλά από ειδικούς γιατρούς οι οποίοι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας που τους απασχολούν» επισημαίνει ο πρόεδρος του επιστημονικού προσωπικού του ΠΕΔΥ Πάτρας Χαράλαμπος Μπονάνος.

Υπενθυμίζουμε ότι στον Δήμο Πατρέων προβλέπονταν η ανάπτυξη 10 ΤΟΜΥ οι οποίες θα εδρεύουν στις εξής περιοχές: Οβρυά- Δεμένικα, Παραλία, Ζαρουχλέικα, Προσφυγικά, Ανω Πόλη, Κεντρικό (Γούναρη), Αγ. Αλεξίου, Αγυιά, Ρίο και η 10η Μονάδα εξετάζεται εάν θα είναι στην περιοχή του Σκαγιοπούλειο, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος από το Σκαγιοπούλειο Ιδρυμα, ή θα είναι προς την περιοχή του Αγ. Βασιλείου. Μάλιστα η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας εδώ και μήνες σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων έχει προχωρήσει στην αναζήτηση κατάλληλων χώρων.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας που έληγε την περασμένη Παρασκευή αλλά η έλλειψη ενδιαφέροντος οδήγησε σε παράταση έως τις 8 Σεπτεμβρίου, προβλέπει την πρόσληψη συνολικά 2.868 ατόμων που θα στελεχώσουν τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας την περασμένη Παρασκευή, με την οποία γνωστοποιούσε την απόφαση για παράταση της προκήρυξης, ανέφερε ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 19.300 άτομα από όλες τις κατηγορίες του προσωπικού.

ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ - pelop.gr

9 σχόλια:

  1. Ολοι οι γενικοί γιατροί των προηγμένων πολιτισμικά χωρών(που είναι οι μοναδικοί γιατροί της πρωτοβάθμιας) είναι τροχονόμοι.Δηλ οι χώρες που είναι στις πρώτες θέσεις των υγειονομικών συστημάτωνπχ Ολλανδια,Δανία,Σουηδια και στηρίζουν αποκλειστικά την πρωτοβάθμιά τους στους γενικούς γιατρούς είναι ηλίθιοι και αμόρφωτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει ......σοβιεΤΟΜΥ στην Ολλανδια , συντροφε ;

      Διαγραφή
    2. Οι Αμερικανοι που ΔΕΝ εχουν τροχονομους, ειναι υπαναπτυκτοι η πρωτοποροι στην Ιατρικη ;

      Διαγραφή
    3. Και λίγα λές, εμείς που τα ξέρουμε όλα πως στο καλό χρεωκοπήσαμε?

      Διαγραφή
    4. Η ημιμάθεια είναι πολύ χειρότερη της αμάθειας και επικίνδυνη.ΠΦΥ δεν νοήται χωρίς ειδικούς Γιατρούς γιατί είναι ο κυματοθραύστης γιά την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων.Σε κανένα πολιτισμένο κράτος δεν υπάρχει ΠΦΥ χωρίς ειδικούς Γιατρούς.Μή τα ισοπεδώνουμε όλα γράφοντας ανακρίβειες. Ακόμη-ακόμη και επι εποχής ΙΚΑ με πολλές δυσλειτουργίες,τα Νοσοκομεία λειτουργούσαν πολύ καλύτερα.

      Διαγραφή
  2. Κανουν και gatekeeping? Τους δινουν......700€ καθαρα? Τους χρεωνουν ντε φακτο ......7000 κοσμο ανα ΓΙ? Οχι ......βεβαια! Αν το εκαναν θα ηταν......ΑΡΧΙΗΛΙΘΙΟΙ σαν τους ΞανθοΤακηδες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ-ΙΑΤΡΟΣ είναι ο πιο σπουδαίος γιατρός και χρειάζεται κότσια για να κάνεις αυτή την σοβαρή και υπεύθηνη δουλειά. Ο ασθενής που απευθήνεται στη ΠΦΥ , επειδή έχει ένα σύμπτωμα και είναι αδιάγνωστος περιμένει από το γενικό γιατρό να τον εξετάσει και να τον συμβουλεύσει τι έχει και τι του χρειάζεται στη συνέχεια . Ο γενικός γιατρός θα τον κατευθήνει σε ειδικό γιατρό , ανάλογα με την πάθησή του και στην πρέπουσα ειδικότητα. Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα μέχρι σήμερα ,είναι τραγελαφικά. Τώρα πρέπει ο ασθενής μόνος του να αποφασίσει ποιά ειδικότητα να επισκευθεί σε τυχόν πρόβλημα στην υγεία του,με κωμικοτραγικές πολλές φορές συνέπειες. Οσοι έχουμε κλινική ειδικότητα έχουμε δεί άπειρα περιστατικά να περιπλανώνται από είδικό σε ειδικό χωρίς να πετυχαίνουν τον σωστό για μήνες. Πχ για πόνο στον αυχένα πάει σε ορθοπεδικό,μετά σε νευρολόγο ,μετά σε νευροχειρουργό ,μετά σε ΩΡΛ , μετά σε αγγειοχειρουργό,μετά σε ρευματολόγο και αφού έχει κάνει αξονικές,μαγνητικές εργαστηριακές εξετάσεις με το κιλό, στο τέλος επιτέλους βλέπουνε πως έχει έρπη και πάει στο δερματολόγο. Αν αυτό συμφέρει τους γιατρούς να κάνει ο ασθενής τον γυρολόγο ,αυτό δεν είναι σωστή ιατρική. Χρειάζεται γενικός γιατρός που να ξέρει να εξετάζει και να συμβουλεύει τον ασθενή.Εδώ είναι η δυσκολία. Εχουμε τέτοιους γιατρούς; Δύσκολο. Σ αυτή τη χώρα της στρέβλωσης και της αγυρτίας τον καλό γιατρό,αν υπάρχει ,έστω ένας, τον βαφτίσανε .....τροχονόμο. Μπράβο!!! Αλλά όταν υπάρχει κακή νοοτροπία ,,στραβωμάρα που δεν βλέπουν τι γίνεται σε προηγμένα κράτη και αρρωστημένος εγωΐσμός τι θα πούνε;; ΥΓ Δεν είμαι γενικός γιατρός,ούτε παθολόγος. Εχω άλλη κλινική ειδικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΠΟΤΕ ΚΟΙΤΑΓΑΝ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΕΤΑ ΡΩΤΑΓΑΝ ΤΟΝ ΜΑΓΟ ΜΕΤΑ ΡΩΤΑΓΑΝ ΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΜΕΤΑ ΡΩΤΑΓΑΝ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΑΝΕΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑ ΡΩΤΑΓΑΝ ΤΟΝ ΠΑΘΟΛΟΓΟ ΜΕΤΑ ΡΩΤΑΓΑΝ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΟ.ΤΩΡΑ ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΖΩΔΙΑ.ΑΝ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.ΓΙΑ ΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή