Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Κάτω από 100 ευρώ η πραγματική αύξηση στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών

Τι επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΕΝΓΕ). Πώς διαμορφώνονται τα επιδόματα ανά βαθμό και τόπο υπηρεσίας.

Ελάχιστες είναι οι πραγματικές αυξήσεις που δίνονται στους νοσοκομειακούς γιατρούς με τον νόμο 4999/22. Η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για "απόλυτο εμπαιγμό", σημειώνοντας πως η αύξηση είναι κάτω από 100 ευρώ τον μήνα.
IATRONET

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, οι αυξήσεις έχουν δοθεί σε ελάχιστα νοσοκομεία, ενώ οι όποιες μισθολογικές αυξήσεις θα δοθούν:

Για τους μόνιμους γιατρούς και τους αγροτικούς, με τη μισθοδοσία Μαρτίου (27 Φεβρουαρίου 2023), ενώ για τους επικουρικούς με τη μισθοδοσία Φεβρουαρίου (10 Μαρτίου 2023).
Τα αναλογούντα αναδρομικά φαίνεται ότι θα δοθούν για τους μόνιμους γιατρούς και τους αγροτικούς με τη μισθοδοσία Απριλίου (27 Μαρτίου 2023), ενώ για τους επικουρικούς με την μισθοδοσία Μαρτίου (10 Απριλίου 2023).

Επικαλούμενοι εγκύκλιο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι γιατροί σημειώνουν πως δεν πρόκειται για αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών των προηγούμενων ετών, αλλά ούτε καν για αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών λόγω τιμάριθμου από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρουν, "είναι εμφανές ότι οι καθαρές αυξήσεις στους γιατρούς ΕΣΥ (αν αφαιρεθούν κρατήσεις και φόροι) είναι πολύ πιο κάτω από 100 ευρώ το μήνα, πριν καν τις δούμε στο λογαριασμό μας έχουν εξανεμιστεί από την ακρίβεια, τις αυξήσεις στα καύσιμα και στο ρεύμα".

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής ΕΣΥ έχει μισθολογική αύξηση 90 ευρώ στο βασικό μισθό και 130 ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα, συνολικά 220 ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα ο επιμελητής Α΄ έχει συνολική αύξηση 205 ευρώ (85+120), ο επιμελητής Β' 194 ευρώ (74+120) και ο ειδικευόμενος 180 (60+120).

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για "μαχαίρι" στα επιδόματα των αναισθησιολόγων και λοιπών ιατρών απασχολουμένων σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στους οποίους - με λογιστικές "αλχημείες" - θα υπάρξουν και μειώσεις στις πραγματικές αμοιβές.

Χαρακτηρίζει ως "απόλυτη γελοιοποίηση" το επίδομα αγόνων περιοχών, το οποίο χορηγείται με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς. Έτσι, το μηναίο επίδομα αγόνου υπολογίζεται με θεωρητικό μισθό επιμελητή Β΄ 142,56 ευρώ, επιμελητή Α΄178,2 ευρώ, και διευθυντή 225,71 ευρώ. Επομένως, το μηναίο επίδομα αγόνου ξεκινά από 11,4 ευρώ και καταλήγει 112.85 ευρώ μικτά!

Σε σχέση με την περικοπή της εισφοράς αλληλεγγύης, το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ τονίζει πως δεν ισχύει, καθώς συνεχίζουν να την πληρώνουν και μάλιστα μεγαλύτερη, καθώς επιβαρύνει την εφημεριακή αποζημίωση.

Δημ.Κ.

6 σχόλια:

  1. Ξεφτίλα
    Το ευχαριστώ για την πανδημία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τωρα σοβαρα περιμεναν οι νοσοκομειακοι αυξησεις ?μονο φιλικο χτυπημα στην πλατη και λιγο χειροκροτημα.Εκλογες ερχονται ομως και οι κυβερνητικες αστοχιες κοστιζουν ακριβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η άχρηστη και ανάξια κυβέρνηση.....με..υπουργούς εντελώς ασχετους με ιατρική επιστήμη και διοικητές που από ιατρική έχουν μαύρα μεσάνυχτα....τώρα στον παγγο των αναπληρωματικών .....και οι γιατροί για τρίτη φορά στο συμβούλιο επικρατείας....ωραία δημοκρατία....τελεσιδικες αποφάσεις στα παλιά σας τα παπούτσια ....ο καλύτερος υπεάρχης....έχει τελειώσει μιά ψευτοσχολή...κι έχει υπηρετήσει σαν διοικητικός υπαληλίσκος...σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο....μιλάμε για αξιοκρατία....ήρθε όμως το τέλος....θα ψάχνετε την ψήφο σας αναλφλαβητοι...αντε πάλι στο συμβούλιο επικρατείας με πιλοτική δική που είναι προ των πυλών ....και τόκους υπερημεριας 6%και τους ανθρώπους να περιμένουν να χειρουργηθούν...χαχαχαχαααα.....πραγματικά πρόκειται για νοητική υστέρηση και θα μείνετε μόνο με τους μάγιστρους που αναγνωρίσατε πτυχία ....πάσχετε από....αναλφαβητισμό.....και θα πληρώσετε και θα μείνετε με τις ροχάλες των πραγματικών γιατρών....καλή τύχη ελληνικέ λαέ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άντε καλή πιλοτική δική πάλι στο Στε....ο καλύτερος από εσάς ήταν υπαλληλίσκος επαρχιακού νοσοκομείου....καλή τύχη....μόνο οι μάγιστροι που φέρατε θα σας μείνουν να σας γιατρεύουν....βρε κορόιδα...χειρουργείο χωρίς να πληρώσετε....δεν γίνεται....πάρτε το χαμπάρι...οι λίστες θα φτάσουν στον πλανήτη Άρη....χαχαχαααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι δεν καταλαβαίνετε συνάδελφοι από τον τεράστιο αυτό εμπαιγμό;Οποίος άξιος ιατρός έχει στοιχειώδη αξιοπρέπεια θα φύγει από το παρακμιακό ΕΣΥ, μόνο οι άχρηστοι θα μείνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έρχονται εκλογές,ας απαντήσουμε στους απατεώνες αυτούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή