Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Μόνο σε δερματολόγο ή πλαστικό οι ενέσιμες θεραπείες ομορφιάς


Πληθαίνουν οι δυσάρεστες επιπτώσεις της εφαρμογής αισθητικών παρεμβάσεων από ανειδίκευτους επαγγελματίες ομορφιάς αντί για ειδικευμένους γιατρούς στους κατάλληλους χώρους με άδεια

Εκατοντάδες είναι πλέον οι καταγγελίες ασθενών που φτάνουν στους ιατρικούς συλλόγους και τις επιστημονικές εταιρείες Δερματολόγων και Πλαστικών Χειρουργών για ενέσιμες και άλλες θεραπείες ομορφιάς που ενώ αποτελούν ιατρική πράξη, πραγματοποιούνται από επαγγελματίες ομορφιάς, χωρίς καμία εκπαίδευση.

Η κατάσταση τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να επισημαίνουν ότι η επίσκεψη για αισθητικές επεμβάσεις σε χώρο εκτός ιατρείου δερματολογίας ή πλαστικής χειρουργικής είναι πράξη παράνομη και επικίνδυνη.

Για το θέμα επέστησε την προσοχή ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών (ΙΣΠ), σημειώνοντας ότι οι αισθητικές θεραπείες προσώπου και σώματος που γίνονται με την ένεση διαφόρων υλικών, αποτελούν ιατρική πράξη. Γι΄ αυτό πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά από γιατρούς, και μάλιστα από δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς που διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση, εμπειρία και άδεια άσκησης επαγγέλματος σε χώρους που έχουν λάβει νόμιμη άδεια.

Η πρόεδρος του ΙΣΠ Άννα Μαστοράκου επεσήμανε ότι ο Σύλλογος δέχεται αναφορές για παράνομη και επικίνδυνη άσκηση αισθητικών επεμβάσεων:από επαγγελματίες ομορφιάς που δεν έχουν καμία εκπαίδευση,
σε μη αδειοδοτημένους χώρους που δεν πληρούν τις αντίστοιχες προδιαγραφές
με χρήση υλικών με αμφίβολη ποιότητα και άγνωστη προέλευση.

Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι επισκέψεις πολιτών σε ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή του ΕΣΥ, με αναφορές για παραμορφώσεις προσώπου ή άλλων μερών του σώματος, δυσμορφίες, νεκρώσεις, λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις κλπ. Με τη σειρά της, η θεραπεία των περιστατικών αυτών, επιφορτίζει περαιτέρω τη λειτουργία του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των επιπλοκών, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορολογούμενους.

Η κ. Μαστοράκου σημείωσε πως στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών είναι καταχωρημένα όλα τα αδειοδοτημένα ιατρεία που έχουν τη νόμιμη άδεια να αναλάβουν τέτοιες κοσμητικές επεμβάσεις.

Στον δερματολόγο

Από την πλευρά της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, ο πρόεδρος Ιωάννης Μπάρκης, τόνισε στο in.gr ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τη δυνατότητα να διενεργούνται κάποιες κοσμητικές θεραπείες από αισθητικούς, όμως στην πράξη η δυνατότητα αυτή επεκτάθηκε – αυθαίρετα και χωρίς εποπτεία – σε ινστιτούτα αισθητικής.

Το αποτέλεσμα σήμερα είναι άτομα που ασχολούνται με νύχια να προχωρούν σε ενέσιμες θεραπείες υαλουρονικού με αμφίβολα σκευάσματα και οι αποδέκτες των υπηρεσιών αυτών να εκτιμούν ότι παίρνουν μια υπηρεσία σε φθηνότερη τιμή.

Όμως δεν είναι έτσι, γιατί η εκτέλεση κάθε πράξης για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, χρειάζεται λήψη ιατρικού ιστορικού και εξατομίκευση.

Αν πρόκειται για λέιζερ χρειάζεται προσαρμογή και ρύθμιση του παλμού, της διάρκειάς του, αν πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία δεν είναι όλα τα προϊόντα που ταιριάζουν στον κάθε ασθενή.

Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε παραμορφώσεις, σοβαρά περιστατικά που μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε τύφλωση από εμβολή σε αρτηρία.

Ευτυχώς δεν είναι όλα τα περιστατικά που δεν θα πάνε καλά, όμως με το πέρασμα του χρόνου οι περιπτώσεις που έχουμε ανεπιθύμητες επιδράσεις πληθαίνουν.

Για το λόγο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιλέγουν ειδικευμένο γιατρό για τις θεραπείες που θέλουν να εφαρμόσουν στο πρόσωπο ή το σώμα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου