Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

«Πόλεμος» στον ΕΟΠΥΥ και νέος πονοκέφαλος στο Μαξίμου: Πυρά διοικήτριας κατά γιατρών και η παρέμβαση Πλεύρη - Όλο το παρασκήνιο με φόντο τις εκλογές


Προσωπικός γιατρός (Pixabay)

Νέος πονοκέφαλος έχει προκύψει για το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις εκλογές με επίκεντρο αυτή τη φορά τον ΕΟΠΥΥ και τους «γαλάζιους» γιατρούς οι οποίοι εμφανίζονται άκρως δυσαρεστημένοι από τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης που πλήττουν άμεσα το εισόδημά τους.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε μία επετειακή διήμερη εκδήλωση που διοργανώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για τα 10 χρόνια του Οργανισμού (23 και 24 Φεβρουαρίου), στην οποία αντέδρασαν οι εργαστηριακοί γιατροί με το επιχείρημα ότι ο Οργανισμός κάνει πάρτι όταν από τον κλάδο έχουν κουρευτεί 2,2 δισ. ευρώ και έχουν βάλει λουκέτο χιλιάδες διαγνωστικά ιατρεία και εργαστήρια σε όλη τη χώρα.

Ακολούθησε άγρια κόντρα μεταξύ της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θεανώς Καρποδίνη και των εργαστηριακών γιατρών οι οποίοι να σημειωθεί ότι σε μεγάλο ποσοστό πρόσκεινται στην κυβερνώσα παράταξη.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, με εντολή Μαξίμου όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, προκειμένου να καταλαγιάσει κάπως η υπόθεση. Μία παρέμβαση όμως που αφήνει "ξεκρέμαστη" τη "γαλάζια" Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ και στηρίζει σφόδρα τους γιατρούς.

Βέβαια οι εργαστηριακοί γιατροί προετοιμάζουν παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου έξω από το Πολεμικό Μουσείο όπου θα είναι σε εξέλιξη η διημερίδα και είναι άγνωστο εάν το κύμα των αντιδράσεων θα καμφθεί.

Οι βολές της Διοικήτριας κατά των γιατρών

Η όλη υπόθεση πάντως ξεκίνησε όταν η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη απαντώντας στις αιτιάσεις των εργαστηριακών γιατρών τους κατηγόρησε λέγοντας: «Ουδείς όμως πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος!»

Η Θεανώ Καρποδίνη εξακόντισε κατηγορίες εναντίον των γιατρών μιλώντας για εργαλειοποίηση της εκδήλωσης για συνδικαλιστικούς λόγους.

Αυτό ήταν αρκετό για να ακολουθήσει σειρά ανακοινώσεων και απαντήσεων από τους γιατρούς.

Η υπόθεση κινητοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα μετρά εκλογικές απώλειες - όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr – στον «γαλάζιο» ιατρικό κόσμο μετά τον Νόμο Γκάγκα που δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ανοίξουν και ιδιωτικό ιατρείο.

Ένας νόμος που θίγει σε μεγάλο βαθμό τους ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι κατά παράδοση ανήκαν στην «γαλάζια» παράταξη.

Η δυσαρέσκεια του ιατρικού κόσμου ενισχύεται πλέον και κατά της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ μετά τις βολές που εξακόντισε εναντίον του κλάδου, με δεδομένο ότι οι εργαστηριακοί γιατροί είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν περίπου το 1/3 των εισοδημάτων τους στον ΕΟΠΥΥ (clawback) εξαιτίας της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης. Γι’ αυτό άλλωστε και τα διαγνωστικά εργαστήρια και ιατρεία αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να βάζουν λουκέτο.

Η πυροσβεστική παρέμβαση Πλεύρη και το κρέμασμα Καρποδίνη

Στην υπόθεση της άγριας κόντρας μεταξύ Διοικήτριας ΕΟΠΥΥ Θεανώς Καρποδίνη και εργαστηριακών γιατρών παρενέβη σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, αφήνοντας όμως «ξεκρέμαστη» τη «γαλάζια» Διοικήτρια.

Οι ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι η παρέμβαση Πλεύρη έγινε με το πράσινο φως του Μεγάρου Μαξίμου ώστε να στηριχθούν οι γιατροί και να μην υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις λίγο πριν τις εκλογές.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

«Η μείωση του clawback που βαρύνει την τελευταία δεκαετία τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ τα δύο τελευταία χρόνια σε αυτή την κατηγορία έχει ενισχυθεί με ποσό άνω των 120 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα συστήθηκε και σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους ομάδα εργασίας που έχει προβεί σε προτάσεις για την μείωση του clawback οι οποίες και θα αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί τον βασικό αγοραστή υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και για το τρέχον έτος θα είναι αυξημένος προκειμένου να μπορούν οι ιδιώτες γιατροί και οι πάροχοι να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους. Οι ιδιώτες γιατροί και οι ιδιώτες πάροχοι αποτελούν βασικό συνεργάτη της Πολιτείας για να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

Επομένως, η ομαλή συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με τους ιατρικούς συλλόγους και τους ιδιώτες παρόχους θα διευρυνθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται οι παρεχόμενες ποιοτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους».

Στη διημερίδα του ΕΟΠΥΥ επρόκειτο να παραστεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά μετά τον πόλεμο που ξέσπασε είναι άγνωστο εάν θα παραβρεθεί.

2 σχόλια:

  1. Ουδεμια παρεμβαση Πλευρη ,απλα μια δηλωση .Παρεμβαση θα ηταν να τη στειλει σπιτι της ή μαλλον σε καποιο λογιστικο γραφειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν μπορει να μην υπαρχουν σχολια.τα θαβετε.θα μετρατε κουκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή