Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Πλεύρης: Αυξήσεις έως 600 ευρώ το χρόνο στo επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στο ΕΣΥ – Και νέοι δικαιούχοι

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και στα 600 ευρώ η ετήσια αύξηση, σύμφωνα με απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας - Προστίθενται νέες ειδικότητες δικαιούχων

Αυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), που υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Η ΚΥΑ που αφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα συνυπογράφεται από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Οι Αποφάσεις έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η.1.2023.

Την είδηση ανάρτησε στο twitter, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Οι παραπάνω αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο. Για τα υπόλοιπα Υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες Αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ποιες είναι οι αυξήσεις στις 5 κατηγορίες

Με τις ρυθμίσεις της πρώτης ΚΥΑ επιχειρείται η μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που καταβάλλεται στους υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου.

Η μεταρρύθμιση επιφέρει διεύρυνση ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος, αλλά και ως προς τις ειδικότητες, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των δικαιούχων.Ειδικότερα, το επίδομα καθορίζεται σε πέντε νέες κατηγορίες, ως εξής:

α) Α΄ Κατηγορία: 200 € (από 150 €, που ίσχυε μέχρι πρότινος)

β) Β΄ Κατηγορία: 165 € (από 105 €)

γ) Γ΄ Κατηγορία: 150 € (από 70 €)

δ) Δ΄ Κατηγορία: 105 € (από 35 €)

ε) Ε΄ Κατηγορία: 70 € (από 30 €).

Το ανώτατο επίδομα λαμβάνει η πλειοψηφία των εργαζομένων στην Υγεία

Αξίζει να επισημανθεί πως η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατατάσσεται σε ανώτερη κατηγορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο συνεχίζει να κατατάσσεται στην Α’ κατηγορία του επιδόματος, ύψους 200 ευρώ, έναντι 150 ευρώ (αύξηση 33%).

Παράλληλα, στο τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων αμβλύνονται αμφισημίες ως προς την καταβολή του επιδόματος και προσδιορίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιούχων, στις οποίες καταβάλλεται, πλέον, υψηλότερο επίδομα, από 70 ευρώ σε 150 ευρώ (αύξηση 114% – ειδικότητες τεχνικού προσωπικού που εντάσσονται στην Γ΄ κατηγορία).

Επιπλέον, εντάσσονται ως νέοι δικαιούχοι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αρκετών ειδικοτήτων, όπως είναι οι παρακάτω:

Ειδικότητα Κατηγορία Ποσό σε €

Φυσικοθεραπευτές Γ΄ 150
Εργοθεραπευτές Γ΄ 150
Φαρμακοποιοί Γ’ 150
Βοηθοί Φαρμακοποιών Γ’ 150
Οδοντοτεχνίτες Γ’ 150
Επόπτες Δημόσιας Υγείας Δ’ 105

Επιπροσθέτως, με τις ρυθμίσεις της παρούσας ΚΥΑ επιχειρείται διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας, όπως είναι τα εξής: Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΟΚΑΝΑ & ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.

5 σχόλια:

  1. Και εμείς οι γιατροί ΤΙΠΟΤΑ για άλλη μιά φορά !
    ΠΑΛΙ θα τρέχουμε στους δικηγόρους, για να βρούμε το δίκιο μας.
    Κατά τα άλλα, ο ΙΣΑ κόβει πίτες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι απατεώνες ψήφισαν νέο ιατρικό μισθολόγιο με αναδρομική ισχύ από την επόμενη των δικαιωτικων δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις περικοπές του ιατρικού μισθολογίου ώστε στη ουσία να ακυρωθούν.Η λύση είναι η φυγή από το ΕΣΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουν ρημάξει όλη την Μεσαία Τάξη με τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε διανοηθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΠΛΕΥΡΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!
    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ γελιο τρελου μας αποτρελανατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι χαζογιατροι έξω,καλά να πάθουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή