Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό και υποδομές – Όλα τα «αγκάθια» για 24ωρη λειτουργία

Οι ελλείψεις προσωπικού κυριαρχούν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία
HR
Νέα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, αλλά είναι άγνωστο πώς θα λειτουργήσουν εάν δεν επανδρωθούν πλήρως.

Ιδιαίτερα μάλιστα είναι αμφίβολο εάν θα μπορούν να είναι αυτόνομα ώστε να υποδέχονται τους ασθενείς που θα έχουν ανάγκη, χωρίς να υπάρχει υποστήριξη από το προσωπικό των κλινικών.

Τα χρήματα πάντως για την αναδιοργάνωση και ανακατασκευή των Τμημάτων θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη έχουν σχεδιαστεί να γίνουν κάποια νέα και αυτόνομα σε μεγάλα νοσοκομεία κυρίως της Αττικής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον τομέα της Υγείας θα δοθούν 317 εκατ. ευρώ μόνο για ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα, από τα συνολικά 1,5 δις ευρώ που θα δοθούν στην Υγεία.

Να σημειωθεί ότι από τα ΤΕΠ περνούν σχεδόν όλοι οι ασθενείς που φθάνουν στο ΕΣΥ πριν καταλήξουν σε κάποια κλινική για νοσηλεία.

Οι δεσμεύσεις πάντως όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών είναι ότι τα ΤΕΠ θα γίνουν ανεξάρτητα ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα οι ασθενείς που φθάνουν στα νοσοκομεία, δεν έχουν υλοποιηθεί.

Για να επιτευχθεί άλλωστε η αυτονομία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να απασχολείται αποκλειστικά στα επείγοντα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διασυνδεθούν τόσο με το ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ, όσο και με τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.

Εξάλλου σήμερα στα επείγοντα το προσωπικό απασχολείται και σε κλινικές, αφού τα ΤΕΠ δεν έχουν γίνει ακόμη αυτόνομα, όπως έχουν δεσμευτεί τόσο οι νυν υπουργοί της ΝΔ, όσο και οι πρώην του ΣΥΡΙΖΑ

9 σχόλια:

  1. Θα τα κάνουν όλα.....μαντάρα όπως τον ΠΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να λειτουργησουν ψηφιακα ,χωρις προσωπικο .Πιο οικονομικα και αποτελεσματικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε λίγο καιρό θα έχουμε εκλογές.Τώρα η Ν.Δ. δεν μπορεί. Είναι γιατί έχει αυτοδυναμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειμαι ιατρός σε νοσοκομεία 17 χρόνια, τα ΤΕΠ δεν θα γίνουν ποτέ αυτόνομα.Οι συνάδελφοι των ΤΕΠ στέλνουν εξετάσεις και μετά φωνάζουν τις διαφορές ειδικότητες του νοσοκομείου να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας του κάθε ασθενους.Δυστυχως οι περισσότεροι ιατροί των ΤΕΠ είναι ευθυνοφοβοι τροχονόμοι για αυτό και δεν θα αυτονομηθουν ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παντού ....νέοι θεσμοί .....χωρίς ιατρούς....! Σελφ σέρβις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψηφιακη εποχη συναδελφε .Σε λιγο θα βαλουν ρομποτ να εξεταζουν και αβαταρ να χειρουργουν

      Διαγραφή
    2. Και να
      ......θάβουν.....! Θα χάσει την δουλειά του και ο Μπαμπούλας....

      Διαγραφή
    3. Εννοειται .Μηπως θα πρεπει να δοθουν κι εκει τα σχετικα κινητρα ? Μηπως πρεπει να ιδρυθουν και αποτεφρωτηρια διπλα στα χειρουργεια, για οικονομια χρονου ?Αν αποτυχει το αβαταρ να αναλαμβανει αλλο τη βρωμικη δουλεια .Σκεφθειτε το κα Μινα

      Διαγραφή
  6. Χάθηκαν οι επιχειρηματίες να στελεχώσουν τα ΤΕΠ όπως σχεδιάζεται και την ΠΦΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή