Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Νοσοκομεία: Τι θα αλλάξει στη νοσηλεία των ασθενών – Τα 3 άμεσα μέτρα

Νοσοκομεία: Τι θα αλλάξει στη νοσηλεία των ασθενών – Τα 3 άμεσα μέτρα

Τι θα αλλάξει στα νοσοκομεία άμεσα που θα βελτιώσει και τη νοσηλεία των ασθενών

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ριζικές αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση στα νοσοκομεία προκειμένου να αλλάξει πλήρως ο τρόπος νοσηλείας των ασθενών. Το σχέδιο είναι να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα νοσοκομεία ώστε οι πολίτες να νοσηλεύονται με ποιότητα και χωρίς προβλήματα.

Άγνωστο βέβαια εάν ο στόχος επιτευχθεί και με ποιον ακριβώς τρόπο, αφού το βασικότερο πρόβλημα σήμερα είναι η έλλειψη προσωπικού.

Όπως και να χει όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα αλλαγές στο ΕΣΥ εφόσον βέβαια εκλεγεί ξανά στις επερχόμενες εκλογές.

Τα μέτρα στα νοσοκομεία

Το σχέδιο προβλέπει σειρά αλλαγών οι οποίες θα φέρουν τροποποίηση και στη νοσηλεία των ασθενών, καθώς θα βελτιώσουν την πρόσβαση αλλά και τις υπηρεσίες, από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών μέχρι τις κλινικές.

Ειδικότερα το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει 3 άμεσα μέτρα:

-Εφαρμογή των DRGs σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έως το τέλος του 2023. Πρόκειται για την εξέλιξη των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) με τα οποία μπορεί να μετρηθεί η απόδοση ενός Νοσοκομείου.

Τα DRG μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για χρηματοδότηση και κατάρτιση προϋπολογισμών, καθώς και για τιμολόγηση νοσοκομειακών νοσηλειών. Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, η μέτρηση της νοσοκομειακής δραστηριότητας αλλά και η συγκριτική αξιολόγηση (κόστος, ποιότητα, κτλ.) με άμεσο αποτέλεσμα την βελτίωση της αποδοτικότητας.

Ήδη τα DRGs εφαρμόζονται πλήρως σε όλα τα Νοσοκομεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας

–Ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών των ασθενών. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά δεδομένα σε ψηφιακή μορφή. Οι ασθενείς θα «συνοδεύονται» από τον προσωπικό ψηφιακό τους φάκελο ο οποίος θα περιέχει σε ηλεκτρονική μορφή τις νοσηλείες τους, τα φάρμακά τους, τις θεραπείες που έχουν ακολουθήσει ώστε να μπορούν τα δεδομένα αυτά να χρησιμοποιηθούν από κάθε μονάδα υγείας ή γιατρό.

Τα πρώτα βήματα επιχειρούνται από σήμερα στο ΕΣΥ με την ψηφιοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων και των εξιτηρίων αλλά η διαδικασία είναι ακόμη σε βρεφικά βήματα.

-Πλήρης ταυτοποίηση των ασθενών. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να οργανώσει όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ώστε ακόμη και το απλό και αυτονόητο, η καταγραφή των νοσηλευόμενων ασθενών, να υλοποιηθεί σε όλες τις Μονάδες Υγείας.

Το εγχείρημα ξεκινά από το βραχιολάκι που θα φορούν άμεσα στο χέρι όλοι οι ασθενείς των νοσοκομείων και το οποίο θα περιλαμβάνει κωδικοποιημένα, όλα τους τα στοιχεία και τον ηλεκτρονικό φάκελο με τα ιατρικά τους δεδομένα.

Τα 3 αυτά μέτρα πάντως που είναι σε εξέλιξη αναμένεται να συνεχισθούν στο ΕΣΥ ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες.

1 σχόλιο:

  1. To αφθονο γελιο συνεχιζεται!.Ας ειναι καλα οι ανθρωποι που φροντιζουν καθε μερα την ευθυμια μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή