Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Οι γαστρεντερίτιδες σαρώνουν Βρετανία και ΗΠΑ. Αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Ρεκόρ πενταετίας στα κρούσματα όλων των ηλικιών στη Βρετανία. Αυξάνονται οι εισαγωγές ηλικιωμένων στα νοσοκομεία

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένοι, που νοσηλεύονται στην Αγγλία με σοβαρή γαστρεντερίτιδα, ενώ και στις ΗΠΑ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυξάνονται ταχέως τα κρούσματα.

Και στις δύο χώρες, τα περισσότερα κρούσματα προκαλούνται από νοροϊό ο οποίος έκανε νωρίτερα και πιο επιθετικά από το αναμενόμενο την εμφάνισή του.

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξαιτίας του σχεδόν διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο. Εκείνοι που νοσούν πιο σοβαρά είναι οι ηλικιωμένοι. Επιπλέον, αυτή την περίοδο οι περισσότερες συρροές κρουσμάτων παρατηρούνται σε γηροκομεία. Ακολουθούν τα σχολεία και τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στις ΗΠΑ, θετικό αποτέλεσμα βγαίνει πλέον σε περισσότερο από το 15% των τεστ για νοροϊό που γίνονται σε εβδομαδιαία βάση. Επιπλέον, οι συρροές κρουσμάτων είναι αυξημένες κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ρεκόρ πενταετίας

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η UKHSA, 743 ασθενείς νοσηλεύονταν την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στα νοσοκομεία με γαστρεντερίτιδα. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 88% αυξημένος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο της τελευταίας εβδομάδας του Ιανουαρίου.

Οι νοσηλευθέντες την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι ήταν 302. Τα αυξημένα εφετινά κρούσματα είναι κυρίως ηλικιωμένοι. Η UKHSA τονίζει ότι τα εφετινά περιστατικά είναι κατά 66% υψηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Στις ΗΠΑ, από τις αρχές Αυγούστου έως τις αρχές Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 225 συρροές κρουσμάτων. Ο αντίστοιχος αριθμός έναν χρόνο νωρίτερα ήταν 172, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Πως εκδηλώνεται και πόσο διαρκεί

Η γαστρεντερίτιδα είναι μία εντερική λοίμωξη, η οποία τον χειμώνα οφείλεται συνήθως σε ορισμένους ιούς. Ο νοροϊός είναι ένας από αυτούς. Άλλοι είναι οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (οι τύποι 40 και 41).

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Ωστόσο οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν:Ναυτία
Πόνο και κράμπες στην κοιλιά
Πονοκέφαλο
Μυϊκούς πόνους
Κόπωση
Ρίγη
Σπανιότερα πυρετό (κατά κανόνα είναι χαμηλός)

Αναλόγως με τον ιό που τα προκαλεί, τα συμπτώματα που προκαλεί η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως 10 ημέρες. Συνήθως διαρκούν 24-48 ώρες.

Οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό (π.χ. ογκολογικοί ασθενείς, άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή κ.ά.) συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως.

Ποιοι κινδυνεύουν

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους περισσότερους ασθενείς. Εν τούτοις, υπάρχουν ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες που μπορεί να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, λόγω αφυδάτωσης. Στις ομάδες αυτές ανήκουν:Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών)
Οι ασθενείς με αναπηρία
Όσοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν
Οι ηλικιωμένοι
Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς

Σε περίπτωση αφυδάτωσης, ο ασθενής μπορεί να έχει μειωμένη ούρηση, ξηροστομία και ζαλάδα. Ένα αφυδατωμένο παιδί μπορεί να κλαίει με λίγα ή καθόλου δάκρυα και να παρουσιάζει ασυνήθιστη υπνηλία.

Ο θάνατος από ιογενή γαστρεντερίτιδα είναι εξαιρετικά σπάνιος. Ωστόσο, η γαστρεντερίτιδα μπορεί να επιδεινώσει τυχόν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου