Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Απογευματινά χειρουργεία: Πόσα θα πληρώνουν οι ασθενείς και πότε ξεκινούν στο ΕΣΥ - Ο «χάρτης» των αμοιβών


Χειρουργείο/Pixabay

Πιθανώς κοντά στον Μάρτιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ τα οποία θα γίνονται μεν στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά θα πληρώνονται με χρήματα από τους ασθενείς.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη έτοιμες τις υπουργικές αποφάσεις οι οποίες θα εκδοθούν άμεσα και θα προσδιορίζουν με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο λειτουργίας που θα έχουν τα απογευματινά χειρουργεία, τις αμοιβές των γιατρών, του προσωπικού αλλά και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να υπάρχουν.

Βέβαια προς ώρας είναι άγνωστο πώς θα λυθούν κάποια προβλήματα τα οποία θα προκύψουν με την έναρξη του νέου θεσμού. Ενδεικτικά όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προβληματίζεται σχετικά με το που θα νοσηλεύονται οι χειρουργημένοι ασθενείς, με δεδομένο ότι στα μεγάλα νοσοκομεία υπάρχει πληρότητα 100% και μάλιστα το τελευταίο διάστημα τα ράντζα δίνουν και παίρνουν.

Η έναρξη του νέου θεσμού αναμένεται να γίνει πιλοτικά από τη Θεσσαλονίκη και για επεμβάσεις πιο απλές που δεν χρειάζονται μεγάλο χρόνο νοσηλείας.

Από την άλλη όμως δεν φαίνεται να είναι ακόμη έτοιμο και το ψηφιακό σύστημα ελέγχου των γιατρών ώστε να μην παραμελούν τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία προκειμένου να απασχοληθούν με τα απογευματινά που είναι με πληρωμή.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου όπου θα καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα χειρουργεία που έχουν προγραμματισθεί στο ΕΣΥ.

Με τον τρόπο αυτό ευελπιστεί να ελέγχει τους γιατρούς εάν πραγματοποιούν τον ίδιο αριθμό επεμβάσεων το πρωί σε σύγκριση με το απόγευμα που θα είναι επί πληρωμή.

Οι αμοιβές

Σχετικά με τις αμοιβές φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» ο τρόπος που θα αμείβονται οι χειρουργοί, το προσωπικό αλλά και το νοσοκομείο, αλλά και πόσα θα πληρώνουν οι ασθενείς.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ όπως και στις ιδιωτικές κλινικές, θα καλύπτει τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) δηλαδή ουσιαστικά το νοσοκομείο. Παρότι πρότυπο θα αποτελέσει ο ιδιωτικός τομέας όπου σήμερα ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει το 70% των εξόδων του νοσοκομείου για τους ασφαλισμένους του, στα δημόσια Νοσοκομεία ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να καλύψει πλήρως τα νοσήλια, ώστε ο ασθενής να αναλάβει μόνο την αμοιβή του γιατρού.

Από το ποσό που θα καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ, ένα μέρος θα κατευθύνεται προς τους νοσηλευτές, τους διοικητικούς αλλά και όλους τους εργαζόμενους που θα απασχολούνται στα απογευματινά χειρουργεία.

Οι ασθενείς όμως θα καλύπτουν πλήρως την αμοιβή των γιατρών, ενώ τα ποσά θα καθορίζονται με βάση τον τιμοκατάλογο των ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες πληρώνουν τις ιδιωτικές κλινικές ξεχωριστά και διαφορετικά για κάθε πράξη.

Ήδη πάντως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει εξασφαλίσει από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περίπου 15 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, ώστε να μην επιβαρυνθεί προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

4 σχόλια:

 1. ΝΔουλα θέλατε .....κορόιδα της Μεσαίας Τάξης? Φάτε τον Θαν(ατ)ο Πλεύρη τώρα και πουλήσετε κάνα.....οικόπεδο να χειρουργηθειτε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ενώ μέχρι τώρα όλα τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία ήταν δωρεάν

   Διαγραφή
 2. Δηλαδή ένα νοσοκομείο που είναι υποστελεχωμένο θε βρει για απογευματινά χειρουργεία εργαλιοδότες, νοσοκόμους κίνησης, αναισθησιολόγους, προσωπικό για την ανάνηψη των ασθενών μετά το χειρουργείο, χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων κ.λ.π. Ναι, όλοι αυτοί χρειάζονται για ένα χειρουργείο...σας μιλά ένας ορθ.χειρουργός που ξέρει τις ανάγκες μιας επέμβασης....όλα αυτά για να πάρουν περισσότερα χρήματα κάποιοι χειρουργοί δημοσίων νοσοκομείων, σύμφωνα λέει με τους καταλόγους των ασφαλιστικών εταιρειών....τι να πω μετά ξύπνησε ο Υπουργός!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν φαινεται να ξυπνησε .Αυτο θα γινει μετεκλογικα

   Διαγραφή