Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Διάγνωση από το τηλέφωνο ή με βίντεο για ασθενείς με χρόνια νοσήματα – Πότε ξεκινά το πρόγραμμα

Ιατρικές συμβουλές «ψηφιακά» θα μπορούν να λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες άμεσα με βάση πρόγραμμα που εκπονεί το υπουργείο υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Σε εξέλιξη είναι η εκπόνηση του προγράμματος από το υπουργείο Υγείας που προβλέπει τηλεσυμβουλευτική τηλεφωνικά ή μέσω βιντεοκλήσης σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμοσθεί σε λίγους μήνες και μετά τις εκλογές, ώστε οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα να μη χρειάζεται να μετακινούνται κάθε λίγο και λιγάκι στις Μονάδες Υγείας.

Η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί από το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει όλα το επιστημονικό υπόβαθρο αλλά και τα απαραίτητα κλινικά πρωτόκολλα τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς που θα αναλάβουν να θεραπεύουν «ηλεκτρονικά» τους πάσχοντες.

Με τα πρωτόκολλα θα προσδιορίζονται επ’ ακριβώς οι οδηγίες που θα πρέπει να δίνονται στους χρονίως πάσχοντες, προκειμένου να τηρούνται όλοι οι κανόνες που επιβάλλονται από την ιατρική.

Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Υγείας και αποτελείται από 31 ειδικούς επιστήμονες αλλά και από στελέχη του υπουργείου, αναπτύσσει τις τελευταίες εβδομάδες με κάθε λεπτομέρεια τα κλινικά πρωτόκολλα για την παροχή των υπηρεσιών τηλεσυμβουλευτικής.

Η ομάδα εργασίας δημιουργεί και όλες τις τεχνικές παραμέτρους ώστε οι «ψηφιακές» υπηρεσίες που θα παρέχονται, να ενσωματώνονται και στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) των χρονίως πασχόντων.

Προς ώρας βέβαια ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας δεν έχει δημιουργηθεί σε περίπου 4 εκατ. πολίτες που θα έπρεπε να έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό αλλά δεν βρήκαν διαθέσιμο κοντά στην περιοχή τους.

Γι αυτό και το πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής θα ξεκινήσει σε μερικούς μήνες να εφαρμόζεται πιλοτικά έως ότου ψηφιοποιηθούν όλοι οι ιατρικοί φάκελοι των ασθενών.

Το ψηφιακό σχέδιο από το Υπουργείο Υγείας

Οι ασθενείς θα παρακολουθούνται από συμβεβλημένους γιατρούς αλλά και από γιατρούς του δημοσίου οι οποίοι θα αναλάβουν όλη τη θεραπεία των πασχόντων, ώστε να μη χρειάζεται να μετακινούνται στα νοσοκομεία ή σε άλλες μονάδες υγείας.

Στόχος είναι να μπορούν οι πολίτες που έχουν χρόνια νοσήματα, να απευθύνονται άμεσα σε γιατρούς για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν. Με τον τρόπο αυτό βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει και να ελαφρύνει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και τα νοσοκομεία από τις συνεχείς επισκέψεις των ασθενών με χρόνια προβλήματα, όταν οι δυσκολίες αυτές θα μπορούσαν να λύνονται και μέσω τηλεσυμβουλευτικής από το σπίτι.

Να σημειωθεί ότι με βάση έρευνες που έχει γίνει στην χώρα μας και είναι στα χέρια του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 4 στις 10 επισκέψεις στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την παροχή άλλων υπηρεσιών υγείας.

14 σχόλια:

 1. Μπράβο στο υπουργό !!
  Τις γνωματεύσεις θα τις βγάζει η κοπέλα που δίνει τις οδηγίες στο GPS

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φυσικα οι γιατροι δεν θα αμοιβονται επιπλεον και ειναι θα εκτεθειμενοι και στους νομικους κινδυνους .Και μετα ο υπυγ ξυπνησε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ιατρική από το...... τηλέφωνο βασισμένη στον ψηφιακό φάκελο που.....δεν υπάρχει από ιατρούς που.....δεν έχουν! Θαν(ατ)ος Πλευρης.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να θεωρηθεί βέβαιο ότι οι γιατροί θα παρέχουν τις τηλεϋπηρεσίες τους εντελώς δωρεάν πλην τέλους 1000 ευρώ που θα πληρώνουν υποχρεωτικά για να συνδεθούν στο σύστημα. Αν δεν βρεθούν γιατροί για αυτές τις υπηρεσίες τότε το κράτος θα δώσει τη δυνατότητα σε φαρμακοποιούς να τις παρέχουν αποζημιώνοντας τους με 100 ευρώ ανά ασθενή. Έτσι όλοι ασθενείς θα έχουν επιτέλους το φαρμακοποιό τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ ωραια ιδεα. Μαλιστα πρεπει σαν ιατρικός κλαδος να προτεινουμε να εφαρμοστει και σε αλλους τομεις. Πχ ηλεκτρονικό σερβις αυτοκινητων, οικιακών συσκευων, κομωτηριων, οικοδομικων δραστηριοτητων κλπ κλπ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Προσεχώς και διάγνωση.....σελφ σέρβις....κοροιδα....!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλά να μας κάνουν,και αλλα θα πάθουμε, βρισκουν και κανουν αφού είμαστε σκορποχωρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο άνθρωπος είναι ο ίδιος άρρωστος. Δεν εξηγούνται αυτά που λέει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πρέπει πάντως να παραδεχτώ πως μπροστά στα λαμόγια της ΝΔ οι ΣΥΡΙΖΑιοι είναι.....γατάκια! Δείτε πως στερούν από τον ασθενή που μια ζωή πλήρωνε εισφορές την ιατρική εξέταση και το παρουσιάζουν ως......πρόοδο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μήπως να τους κόβουμε τα νύχια και να τους κάνουμε και τις δουλειές του σπιτιού τους???
  Πλευρης Γκαγκα οι χείριστοι
  Όλοι οι ιατροί πρέπει να τους μαυρισουμε στις εκλογές!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πραγματι στην υγεια η κατασταση ,εξαιτιας των επιλεχθεντων προσωπων ειναι απο τους χειροτερουε τομεις για την Κ.Πολακης και παλι Πολακης

  ΑπάντησηΔιαγραφή