Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

SOS από τους δερματολόγους: Όχι botox σε «επαγγελματίες» ομορφιάς

SOS από τους δερματολόγους: Όχι botox σε «επαγγελματίες» ομορφιάς

Τι λένε οι δερματολόγοι για τα botox από «επαγγελματίες» ομορφιάς, χωρίς καμία εκπαίδευση

HR 

SOS εκπέμπουν οι δερματολόγοι για τις αισθητικές επεμβάσεις όπως ενέσεις botox από «επαγγελματίες» ομορφιάς χωρίς εκπαίδευση και πιστοποίηση.

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) για ακόμη μια φορά τοποθετείται σχετικά με τις καταγγελίες ασθενών στην Πάτρα, οι οποίοι, μετά από ενέσιμες και άλλες θεραπείες ομορφιάς, που – ενώ αποτελούν ιατρική πράξη – πραγματοποιήθηκαν από «επαγγελματίες» ομορφιάς, χωρίς καμία εκπαίδευση και ως είναι φυσικό υπέστησαν παραμορφώσεις προσώπου ή άλλου μέρους του σώματος, όπως νεκρώσεις δέρματος, κοκκιωματώδης αντιδράσεις, δυσμορφίες, λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις, κ. ά.

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς στη συνέχεια απευθύνθηκαν σε ιδιώτες δερματολόγους και σε γιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση και θεραπεία των προαναφερθεισών παρενεργειών. Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία αλλά και οι Ιατρικοί Σύλλογοι πολλών μεγάλων πόλεων, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης της Πάτρας, του Ηρακλείου Κρήτης κ. ά, έχουν δεχθεί διαμαρτυρίες και δεκάδες αναφορές για παράνομη και επικίνδυνη άσκηση ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων από «επαγγελματίες» ομορφιάς, αλλά και από μη εξειδικευμένους ιατρούς, που ουδεμία σχέση έχουν με το γνωστικό αντικείμενο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, για χρήση υλικών άγνωστης προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας (χωρίς πιστοποίηση) και για τη διενέργεια των συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων σε χώρους που δεν είναι αδειοδοτημένοι και ούτε πληρούν τις προδιαγραφές που είναι απαραίτητες, όπως είναι τα νόμιμα ιατρεία των Δερματολόγων κα των Πλαστικών Χειρουργών.

Καταγγελίες από όλη την Ελλάδα

Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ, κύριος Ιωάννης Μπάρκης.

“Όπως έχω, σε κάθε ανάλογη περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν, αναφέρει αυτά τα περιστατικά με τις καταγγελίες που συμβαίνουν στην Πάτρα, και που δυστυχώς συμβαίνουν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, είναι απαράδεκτα και χρήζουν άμεσης παρέμβασης από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς” δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ, κύριος Ιωάννης Μπάρκης.

Και συνεχίζει λέγοντας “η αδιανόητη συνθήκη, του να εφαρμόζονται δηλαδή ιατρικές πράξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα αισθητικής δερματολογίας από «επαγγελματίες» ομορφιάς με καμία εκπαίδευση σε χώρους μη αδειοδοτημένους, σε επιχειρήσεις με τον ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο τίτλο Ιατρικής Αισθητικής, όπως επίσης σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, “νυχάδικα”, και δυστυχώς ακόμη και σε σπίτια και που διαφημίζονται στο Διαδίκτυο με προσφορές και οικονομικά «πακέτα».

Σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Δηλαδή με τον απαράδεκτο αυτό τρόπο εφαρμογής ιατρικών πράξεων υπό μορφή ιατρικής σούπερ μάρκετ, εκτός από το αμφίβολο αισθητικά αποτέλεσμα τίθεται και σοβαρός κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία. Τις δυσμορφίες και τις παρενέργειες των πράξεων αυτών, όπως αυτές που καταγγέλλουν οι ασθενείς στην Πάτρα, καλούνται οι συνάδελφοι μας δερματολόγοι να θεραπεύσουν, εφόσον αυτό είναι εφικτό, γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις παρενεργειών που μπορεί να επιφέρουν μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως για παράδειγμα τύφλωση από εμβολή υλικού στην οφθαλμική αρτηρία.

Επιπλέον, η θεραπεία των προαναφερόμενων παρενεργειών επιφορτίζει περαιτέρω τη λειτουργία του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των επιπλοκών αυτών, επιβαρύνοντας παράλληλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία και κατά συνέπεια τον κάθε ένα φορολογούμενο πολίτη.”

Και ακολούθως ο κ. Μπάρκης δηλώνει “η ΕΔΑΕ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Αισθητικής Δερματολογίας, ένας κλάδος, βασικός πυλώνας της ειδικότητας μας, που αντιμετωπίζει ή προλαμβάνει παθήσεις αισθητικής φύσεως, είτε είναι επιπλοκές είτε είναι συμπτώματα δερματολογικών νοσημάτων. Με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, όπως είναι απόλυτα αντιληπτό, οι μόνοι που έχουν την ανάλογη εκπαίδευση και μπορούν με γνώση, με αξιοπιστία και κυρίως με ασφάλεια να ασχολούνται είναι οι Δερματολόγοι και οι Πλαστικοί Χειρουργοί.”

“Εμείς, ως Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΑΕ αλλά και πρωτίστως ως γιατροί, έχουμε υποχρέωση να μαχόμαστε και να συνεργαζόμαστε συστηματικά με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, όπως Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Ανάπτυξης, Περιφέρεια, Ιατρικούς Συλλόγους, κ. ά., για την εξυγίανση του χώρου της Αισθητικής Δερματολογίας και για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Είναι σημαντικό να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας, δημοσιογράφοι, Δημόσιοι Φορείς και γιατροί, για να ενημερώσουμε τον κόσμο και κατ’ επέκταση να τον προφυλάξουμε.”, δήλωσε συμπερασματικά ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου