Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Επιστολή ΣΦΕΕ-EFPIA στον πρωθυπουργό: SOS για την Ευρωπαϊκή βιοφαρμακευτική βιομηχανία

Συντάκτης: Virus

Σήμα κινδύνου για την απώλεια μιας σημαντικής ευκαιρίας στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης εκπέμπει ο ΣΦΕΕ και EFPIA προς τον πρωθυπουργό σχετικά με βιοφαρμακευτική βιομηχανία. Προσοχή ζητούν στο θέμα της αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Στη σύνοδο Κορυφής στις 9-10 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί το ευρωπαϊκό Βιομηχανικό Σχέδιο για την Πράσινη Συμφωνία, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ. Όπως τονίζουν ο ΣΦΕΕ και EFPIA «Διακυβεύεται το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης, της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας». Στα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια σημαντική αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για τη φαρμακευτική βιομηχανία.
Κι ενώ έχει τεθεί ως άξονας η επένδυση στην βιομηχανία και μια Ευρώπη φιλική σε τέτοιες επενδύσεις και στην καινοτομία, όπως τον έθεσε ο πρόεδρος von der Leyen στο Νταβός, ο ΣΦΕΕ και η EFPΙΑ προειδοποιούν ότι παρατηρούνται «επιθετικές προσπάθειες να προσελκύσουν τις βιομηχανικές μας ικανότητες μακριά στην Κίνα ή αλλού». Προβληματισμό εκφράζει η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία για τις «επερχόμενες προτάσεις αντιβαίνουν σε αυτήν την ατζέντα». Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι επεννδύσεις έχουν αντίκτυπο στο εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ, στον τομέα της καινοτομίας με 136 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, στις θέσεις απασχόλησης 840.000 ατόμων σε όλη την Ευρώπη και την επανεπένδυση σε Ευρωπαϊκή έρευνα και ανάπτυξη. Σαφώς υπάρχει επίπτωση στην εξασφάλιση υπηρεσιών για τους ευρωπαίους ασθενείς στις πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές, τις εξελίξεις στη θεραπεία καθώς και τη δημόσια υγεία ευρύτερα.

Κίνδυνος καιροφυλαχτεί για ένα ακμάζον βιοφαρμακευτικό οικοσύστημα όχι μόνο από τη συνεχή απώλεια επενδύσεων αλλά και ταλέντων. Όπως έδειξε και η ιστορία τα σκήπτρα στις νέες θεραπείες από τη δεκαετία του 1990, όταν οι μισές από όλες τις νέες θεραπείες προέρχονταν από Ευρώπη, κατέκτησαν οι ΗΠΑ καθώς πλέον μόνο μια στις πέντε αναπτύσσονται στη Γηραιά Ήπειρο. Ενδεικτικός είναι ότι το 2002 οι ΗΠΑ ξόδεψαν 2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την Ευρώπη για φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, ενώ πλέον ξοδεύουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα. Στην δε Κίνα η απασχόληση στον φαρμακευτικό τομέα πολλαπλασιάστηκε κατά 800% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ευνοϊκές συνθήκες έχουν διασφαλιστεί με το καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο είναι απαραίτητο για το μέλλον της έρευνας και ανάπτυξης και μια βιώσιμη εμπορική αγορά στην οποία πωλούνται τα προϊόντα.

Οι φορείς του φαρμακευτικού κλάδου υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει τη δύναμη να κρατήσει ψηλά θέματα Υγείας, Καινοτομίας και του οικονομικού δυναμικού της μεγαλύτερης βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας. Αναχώματα μπορεί να δημιουργήσει για τη ροή των επενδύσεων εκτός συνόρων της και να ανταγωνιστεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Κίνας. «Εάν η ΕΕ το κάνει σωστά, η φαρμακευτική βιομηχανία που βασίζεται στην έρευνα στην Ευρώπη βρίσκεται σε μοναδική θέση για να βοηθήσει στην παροχή περισσότερων για τους ασθενείς και ένα πιο υγιές μέλλον» υπογραμμίζουν στην επιστολή ΣΦΕΕ και EFPIA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου