Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Το «πάρτυ» του ΕΟΠΥΥ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του … εξαγριώνει τα Διαγνωστικά Κέντρα!

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Άμεση ήταν η αντίδραση των παρόχων της Πρωτοβάθμιας του ΕΟΠΥΥ (γιατροί, πολυϊατρεία και διαγνωστικά κέντρα), στην ανακοίνωση του Οργανισμού για τον εορτασμό των 10 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του.

«Το πάρτυ για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ το έχουν πληρώσει ακριβά οι γιατροί και τα πολυϊατρεία!», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο των Γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι πάροχοι υγείας, δηλαδή οι γιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα και τα Πολυϊατρεία.

Αναφέρονται στο πάρτυ που διοργανώνει ο ΕΟΠΥΥ με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του στις 23 και 24 Φεβρουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο:

«Μας αφήνει έκπληκτους η στάση και η θέση του ΕΟΠΥΥ, όταν έχουν περικοπεί 2,2 δις ευρώ σε αυτήν τη δεκαετία τα οποία ο ΕΟΠΥΥ τα ονόμασε rebate και claw back και τα ¨κούρεψε¨ από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, ο Οργανισμός να σπαταλά χρήματα σε γιορτές και εκδηλώσεις για να γιορτάσει την επιτυχία του αυτή!», αναφέρουν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί.

Και συνεχίζουν: «Ο ΕΟΠΥΥ κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των παρόχων υγείας και αυτό θα ήταν πράγματι επιτυχία, αν είχε πραγματικά κάνει μεταρρυθμίσεις που θα φρόντιζαν επί της ουσίας τα δημοσιονομικά του Οργανισμού. Αυτό που στην πραγματικά έχει γίνει είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένας πυλώνας χρηματοδότησης από τους παρόχους υγείας οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε συσσωρευμένα ¨χρέη¨ που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ», λένε.
Τι δεν έχει κάνει ακόμη ο ΕΟΠΥΥ για να ελέγξει τις δαπάνες

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας υποστηρίζουν πως η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει, αρχικά να υπολογίσει το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού για διαγνωστικές εξετάσεις και ύστερα να τις αποζημιώσει!

Επίσης, όπως λένε, δεν έχουν ενταχθεί στα συστήματά του πρωτόκολλα συνταγογράφησης τα οποία έχουν παραδοθεί από τις αντίστοιχες Ομάδες Εργασίας στην Πολιτεία, ώστε να ψηφιοποιηθούν και να πραγματοποιούνται οι εξετάσεις που πραγματικά είναι αναγκαίες.

Όλα τα παραπάνω δεν γίνονται, όπως τονίζουν οι πάροχοι, καθώς «όταν πηγαίνει ο λογαριασμός στον ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους υγείας για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του, ο Οργανισμός κόβει ό,τι δεν μπορεί να πληρώσει βάσει του ανεπαρκούς προϋπολογισμού του που διαχρονικά καταρτίζεται. Αυτό που τα πεπραγμένα αποδεικνύουν είναι ότι έχει μπει ένας κόφτης στα λεφτά που θέλει η Πολιτεία να πληρώσει για την υγεία των πολιτών και από εκεί και πέρα οι πάροχοι υγείας γίνονται χορηγοί των εξετάσεων των πολιτών αυτής της χώρας!!!», σημειώνουν και καταλήγουν:

«Δεν είναι για να καμαρώνει κανείς και να κάνει γιορτές για τον εορτασμό του, όταν οικογένειες έχουν καταστραφεί από τη λαίλαπα του ΕΟΠΥΥ! Με δικά μας χρήματα γιορτάζετε τις ¨πολιτικές υγείας¨ που εφάρμοσε ο ΕΟΠΥΥ και στην ουσία ήταν πολιτικές κουρέματος των οφειλομένων σας! Εξοφλήστε τους γιατρούς, τα εργαστήρια και τα πολυϊατρεία!».

2 σχόλια:

  1. Πολυ ατυχης (για να μην γραψω τιποτε χειροτερο) ,η αποφαση για την εορταστικη προεκλογικη εκδηλωση του ΕΟΠΥΥ .Ηταν το αποκορυφωμα μιας γενικα χαμηλου επιπεδου αποδοσης της κυβερνησης στον τομεα της υγειας που θα εχει βεβαια και το αναλογο πολιτικο κοστος .Ακαταλληλα προσωπα και λανθασμενη αντιμετωπιση προβληματων ,με αφθονη υπεροψια και αμετροεποια .Φυσικα απο τους συλλογους ουδεμια αντιδραση ,αλλα αυτο ειναι αναμενομενο .Απο την αλλη ,οι φιλοκυβερνητικες ηγεσιες τους υπερψηφισθηκαν απο τους γιατρους ,οποτε ειμαστε συνυπευθυνοι για τα διαχρονικα χαλια μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δέκα χρόνια πάρτυ με τα κλοπιμαία από τους ιατρούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή