Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Διοικητές Νοσοκομείων: Συνεχίζονται οι αλλαγές σε όλη την Ελλάδα – Τα 7 νέα κριτήρια πρόσληψης μετά τις εκλογές

Διοικητές Νοσοκομείων: Συνεχίζονται οι αλλαγές σε όλη την Ελλάδα – Τα 7 νέα κριτήρια πρόσληψης μετά τις εκλογές

Πώς θα επιλέγονται οι Διοικητές Νοσοκομείων μετά τις εκλογές εάν η ΝΔ κερδίσει τις κάλπες

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Μετά τις εκλογές και εφόσον επανεκλεγεί στην εξουσία η ΝΔ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει ριζικές αλλαγές στα νοσοκομεία αλλά και στους Διοικητές Νοσοκομείων.

Μέχρι τότε όμως συνεχίζονται οι αλλαγές στους Διοικητές Νοσοκομείων οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους, είτε δεν αποδίδουν. Η τελευταία απομάκρυνση αφορά στον Διοικητή του Ιπποκρατείου της Θεσσαλονίκης ενώ αναμένεται να γίνουν και άλλες αλλαγές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση σκοπεύει σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr να τροποποιήσει πλήρως τα κριτήρια επιλογής και αξιολόγησης. Κάτι βέβαια που είχε σχεδιαστεί για τους Διοικητές Νοσοκομείων από αυτήν την τετραετία, αλλά το σχέδιο …σκόνταψε στις κομματικές πιέσεις.

Άλλωστε μέχρι σήμερα και όλες τις τελευταίες δεκαετίες, οι Διοικητές Νοσοκομείων επιλέγονταν ουσιαστικά με κομματικά κριτήρια γι αυτό και συχνά τα επαγγέλματα ήταν απολύτως άσχετα με τη Διοίκηση Μονάδων Υγείας.

Κατά καιρούς έχουν διοριστεί δάσκαλοι, συνταξιούχοι, στρατιωτικοί αλλά και πρόσωπα με κάθε είδους επάγγελμα που δεν σχετίζεται με τίποτα με το σύστημα Υγείας, ενώ δεν έχουν λείψει και διορισμοί υπερηλίκων ατόμων που δεν κατέληξαν και πολύ καλά …

Διοικητές Νοσοκομείων με ιδιωτικά κριτήρια

Στο νέο ΕΣΥ που θα περιλαμβάνει κυρίως νοσοκομεία που θα έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ και όχι όπως σήμερα ΝΠΔΔ, η κεντρική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο που θα επιλέγονται οι διοικητές νοσοκομείων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το σχέδιο δεν προωθήθηκε μέχρι σήμερα ώστε να μην διαταραχθεί η κομματική βάση λίγο πριν τις εκλογές.

Ένα σχέδιο το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση και περιλαμβάνει κριτήρια που θυμίζουν τον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι διοικητές νοσοκομείων – θεωρητικά μόνο – επιλέγονται από ειδική επιτροπή αξιολόγησης η οποία εξετάζει όλα τα βιογραφικά ενώ πραγματοποιεί και προσωπικές συνεντεύξεις.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ήδη από τους πρώτους μήνες της νέας θητείας εάν αυτή υπάρξει μετά τις εκλογές, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, θα εφαρμοσθεί ένα νέο σύστημα επιλογής των διοικητών στα νοσοκομεία. Θα πρόκειται ουσιαστικά για manager του ΕΣΥ οι οποίοι θα καλούνται να διεκπεραιώσουν συγκεκριμένο έργο, αλλά και να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους.

Τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται οι μάνατζερ των νοσοκομείων θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες HealthReport.gr:

-Η εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις σε συστήματα υγείας είτε της χώρας μας είτε κατά προτίμηση του εξωτερικού

-Τα πτυχία θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο αλλά κι αν αυτά συνάδουν με το αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων

-Η στοχοθεσία θα είναι πολύ συγκεκριμένη ενώ θα υπάρχουν και ρήτρα εάν οι στόχοι δεν τηρηθούν. Κάτι που υποτίθεται ισχύει και σήμερα αλλά δεν εφαρμόζεται.

-Η διαδικασία επιλογής θα περιλαμβάνει συμπλήρωση ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ αν ο υποψήφιος δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα μπορεί να περνά στη δεύτερη φάση αυτή των συνεντεύξεων, καθώς θα απορρίπτεται από το ηλεκτρονικό σύστημα.

-Τα αυστηρά κριτήρια επιλογής και διορισμού που φιλοδοξεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει, θα φέρουν όμως και άλλες αποδοχές στους νέους manager. Οι μισθοί τους θα θυμίζουν τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναμένεται να υπάρχουν ακόμη και μπόνους αποδοτικότητας, όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr.

-Παράλληλα οι νέοι manager θα κληθούν να φέρουν και έσοδα στα δημόσια νοσοκομεία είτε με επιχειρήσεις και καταστήματα μέσα στις δομές, είτε και μέσω των ΣΔΙΤ των συμπράξεων δηλαδή με τον ιδιωτικό τομέα.

-Από τη διαδικασία δεν θα λείπει φυσικά και η προσωπική συνέντευξη με τον υποψήφιο αλλά στο τέλος της γενικότερης αξιολόγησης.

Οι αλλαγές στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων αναμένεται να εφαρμοσθούν μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αλλαγής λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου