Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Ανακοίνωση - δελτίο τύπου ΠΟΙΟ-ΠΦΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΙΟ-ΠΦΥ)
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ . ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Ε.Α101-2017 Α.Μ 843
Αρ Πρ 4/2023

Αθήνα 01/02/2023

Κοινοποίηση :

1η ΥΠΕ

2η ΥΠΕ

6η ΥΠΕ

7η ΥΠΕ

Δήμο Αθηναίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 01/02/23

Την 20/01/2023 συνήλθε στο ξενοδοχείο Zafolia στην Αθήνα η Ολομέλεια Διοίκησης της Ομοσπονδίας με θέματα ημερησίας διάταξης πεπραγμένα προηγούμενης διοίκησης και εκλογή νέας σύνθεσης ΔΣ (Ολομέλειας Διοίκησης)

Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. και της εκτελεστικής γραμματείας της ομοσπονδίας είναι πλέον η κάτωθι :

Πρόεδρος: Θεσσαλονικεύς Νικόλαος

Αντιπρόεδρος: Σιδέρη Κωνσταντίνα

Γενικός Γραμματέας : Γρίβα Άννα

Οργανωτικός Γενικός Γραμματέας: Καμμινέλη Παναγιώτα

Ταμίας : Διούδη Μαρία

Κατά την συνεδρίαση ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Μπούρος Χάρης, μετά από σύντομο απολογισμό της προηγούμενης θητείας επεσήμανε το πρόβλημα που τελευταία έχει προκύψει από μέρους των υγειονομικών περιφερειών.

Οι περιφέρειες ερμηνεύοντας το νόμο κατά το δοκούν και προβάλλοντας διάφορες ανούσιες δικαιολογίες (καταβολή πρώτα της επικουρικής σύνταξης) αρνούνται να καταβάλουν το ποσόν της αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης, στους ιατρούς πρώην ΙΔΑΧ και το οποίον κατ΄ελάχιστον ανέρχεται στις 15000 ευρώ. Αναμένουμε και ζητούμε μετ΄επιτάσεως την άμεση επίλυση του θέματος από το Υπουργείο, μετά και από την δέσμευση του υπουργού κ. Πλεύρη στη Βουλή ότι οι ΥΠΕ είναι υποχρεωμένες για την καταβολή του ποσού της αποζημίωσης.

Κατά την συνεδρίαση και προεδρεύοντος του νεοεκλεγέντος προέδρου κ Θεσσαλονικέως Νίκου ετέθησαν τα μείζονα τρέχοντα προβλήματα των ιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης όπως η μεγάλη αποστελέχωση των Κέντρων Υγείας, οι συχνές μετακινήσεις για κάλυψη κενών θέσεων και εφημεριών, η μη αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών με την δοθείσα αύξηση του 10% επί του βασικού μισθού, ο μη υπολογισμός των παρακρατηθέντων εισφορών των επιδικασθέντων αναδρομικών στο διαμόρφωση της τελικής σύνταξης.

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βάσιμο και οφθαλμοφανές το αίτημα των συνταξιοδοτηθέντων και σε καθεστώς συνταξιοδότησης ιατρών ΠΑΑ της ΠΦΥ ο ΕΦΚΑ να υπολογίζει στην οριστική σύνταξη τις εισφορές που έχει παρακρατήσει, άρα οι ιατροί έχουν καταβάλει, και που έχουν προέλθει από τα επιδικασθέντα και καταβληθέντα αναδρομικά του ειδικού μισθολογίου. Αναμένουμε νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία ώστε να δοθεί άμεσα λύση μέσω της διοίκησης του ΕΦΚΑ στο τόσο σημαντικό θέμα της αποκατάστασης του συνταξιοδοτικού. Άλλως η δικαστική οδός είναι η μόνη λύση και στην οποία θα καταφύγουμε.

Πληροφορούμεθα ότι παρά την δοθείσα παράταση στον χρόνο συνταξιοδότησης λόγω ηλικίας ορισμένων ιατρών των Κέντρων Υγείας σχεδιάζεται η εξαίρεση της παράτασης για ορισμένες ειδικότητες. Θεωρούμε άδικη, αβάσιμη και αντιδεοντολογική μια τέτοια απόφαση και καλούμε την πολιτική ηγεσία να επανεξετάσει το θέμα συνυπολογίζοντας την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, την συνεχιζόμενη κρίση λόγω της πανδημίας και της έξαρσης των ιώσεων, αλλά και το ηθικό του ζητήματος έναντι των συναδέλφων.

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Θεσσαλονικεύς Νικόλαος Γρίβα Άννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου